Sandacz w sosie porowym
- Sandacz filet (300 g)
- Por (80 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na sandacza w sosie porowym krok po kroku
Pora pokrój w cienkie półplasterki.
Podsmaż pora na oliwie z oliwek.
Do podsmażonego pora dodaj śmietankę i do smaku sól i pieprz.
Zagotuj sos i włóż do niego sandacza, oprószonego pieprzem.
Duś pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 20 minut.
Więcej informacji na temat sandacza w sosie porowym
Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:
- pracę układu sercowo-naczyniowego,
- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,
- zapobieganie powstawania zakrzepów,
- ułatwiają gojenie się ran,
- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,
- syntezę hormonów,
- pracę układu odpornościowego,
- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,
- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,
łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,
- poprawę nastroju,
- stan włosów, skóry i paznokci.
Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.
Sandacz w sosie porowym jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Sos porowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Przepis na sandacza w sosie porowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos ze śmietanki i pora, a następnie włożyć rybę do sosu i dusić na wolnym ogniu. Sos robimy z pociętego na plasterki pora, śmietanki i przypraw. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowaną rybę dusimy około 15- 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Sandacz duszony w porach jest pyszny i bardzo dobry na obiad dla całej rodziny. Duszenie sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby. Dokładne wskazówki jak zrobić sandacza w sosie porowym znajdziesz powyżej.
Alergeny w sandaczu w sosie porowym
Lista alergenów dla sandacza w sosie porowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sandacz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sandacza w sosie porowym
Sandacz w sosie porowym jest idealnym sposobem na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3.
Tłuszcze
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.