Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska

Przepis na sandacza w śmietanie krok po kroku

Do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy posiekany koper i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym układamy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość zalewamy sosem śmietanowym.

Rybę pieczemy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 200 st. C.

Sandacz w śmietanie z dodatkami
Często zadawane pytania
Sandacz w śmietanie - cechy przepisu
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sandacz w śmietanie

W skrócie
Kalorii w porcji
67 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
15

Wartości odżywcze sandacza w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcze nasycone (g)
2.26
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
1.71
Szacunkowy indeks glikemiczny sandacza w śmietanie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sandaczu w śmietanie

Lista alergenów dla sandacza w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Więcej informacji na temat sandacza w śmietanie

Pyszny zapiekany sandacz w śmietanie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Ryba w połączeniu z sosem śmietanowo — koperkowym jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Danie sprawdzi się także w menu dla dzieci.

Jak zrobić sandacza w śmietanie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku do miski wlewamy śmietanę oraz dodajemy posiekany koper i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Całość zalewamy sosem śmietanowym. Rybę pieczemy pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ją z ulubionymi dodatkami – np. pieczonymi ziemniakami lub puree.

Sprawdzony przepis na sandacza w śmietanie nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryny, która posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Duszony sandacz w sosie śmietanowym odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Możemy go również przygotować z grzybami np. z borowikami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dania głównego.

Szacunkowy koszt przygotowania sandacza w śmietanie

Koszt składników
70.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
500 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
42.86
Za 500 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
70.40
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na sandacza w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób