Przepis na sandacz smażony krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Filet z sandacza oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem skrop sokiem z cytryny.

Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego świeży tymianek.

Na rozgrzanym maśle smaż rybę, aż będzie złota.

Na koniec posyp świeżym koperkiem i polej odrobiną masła z patelni.

Często zadawane pytania

Sandacz smażony podany jest na prostokątnymi białym talerzu z dodatkiem makaronu oraz sosu śmietanowego. O talerz oparty jest widelec oraz nóż.
Sandacz smażony
Koszt przygotowania dania
48.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
370 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Sandacz smażony - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sandaczu smażonym

Sandacz smażony to wspaniały pomysł na obiad. Smażony sandacz na maśle jest aromatyczny i rozpływa się w ustach. Przepis na sandacza smażonego jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania sandacza na patelni będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: filet z sandacza, świeży koper, gałązka tymianku, masło klarowane, sok z cytryny, sól i pieprz.

Jak usmażyć sandacza? Na początek musisz filet oczyścić z ości które mogły w nim pozostać. Następnie dopraw rybę solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego gałązkę tymianku. Połóż filet na rozgrzane masło, smaż około 2-3 minuty z jednej strony na średnim ogniu polewając masłem. Sandacz powinien nabrać złotego koloru. Gotową rybę posyp świeżym koprem i polej masłem z patelni. To jak długo smażyć sandacza zależy od tego jak duży jest kawałek ryby. Jeśli ryba pokrojona jest w filet wtedy wystarczy 2-3 minuty z każdej strony i ryba jest gotowa. Jeśli natomiast smażysz rybę pokrojoną w dzwonko czas przygotowania wydłuża się nawet do 7-8 minut na stronę.

Sandacz jest rybą jeziorną przez niewielką zawartość tłuszczu ogółem zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Sandacz dobrze sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu. Sok z cytryny jest naturalnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera także dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność oraz odpowiada za syntezę kolagenu w naszej skórze.

Podsumowując sandacz ze skórą to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sandacz bez panierki jest daniem ładniej prezentującym się na talerzu. Wygląda jak danie w drogiej restauracji dlatego możesz go podać podczas uroczystych kolacji dla przyjaciół. Masło dodaje chudej rybie aromatu i kremowej konsystencji.

Wartości odżywcze sandacza smażonego

na 100g gotowej potrawy

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone
10.99 g
27.47 g
Tłuszcze nienasycone
5.42 g
13.56 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sandacza smażonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sandaczu smażonym

Lista alergenów dla sandacza smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania sandacza smażonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
500 g
30.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 2
42.86
Za 500 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
pęczek średniej wielkości
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na sandacz smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.2% osób