Sandacz smażony

Opublikowano: 10.09.2021 r., 7:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sandacz smażony podany jest na prostokątnymi białym talerzu z dodatkiem makaronu oraz sosu śmietanowego. O talerz oparty jest widelec oraz nóż.
Sandacz smażony
Sandacz smażony to doskonała propozycja na chrupiącą i aromatyczną rybę. Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kiszonej kapusty.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 20 min
370 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Sandacz filet (500 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży pęczek średniej wielkości (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sandacz smażony krok po kroku

Filet z sandacza oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem skrop sokiem z cytryny.

Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego świeży tymianek.

Na rozgrzanym maśle smaż rybę, aż będzie złota.

Na koniec posyp świeżym koperkiem i polej odrobiną masła z patelni.

Jak oceniasz przepis na sandacz smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sandacza smażonego

Sandacz smażony to wspaniały pomysł na obiad. Smażony sandacz na maśle jest aromatyczny i rozpływa się w ustach. Przepis na sandacza smażonego jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania sandacza na patelni będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: filet z sandacza, świeży koper, gałązka tymianku, masło klarowane, sok z cytryny, sól i pieprz.

Jak usmażyć sandacza? Na początek musisz filet oczyścić z ości które mogły w nim pozostać. Następnie dopraw rybę solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego gałązkę tymianku. Połóż filet na rozgrzane masło, smaż około 2-3 minuty z jednej strony na średnim ogniu polewając masłem. Sandacz powinien nabrać złotego koloru. Gotową rybę posyp świeżym koprem i polej masłem z patelni. To jak długo smażyć sandacza zależy od tego jak duży jest kawałek ryby. Jeśli ryba pokrojona jest w filet wtedy wystarczy 2-3 minuty z każdej strony i ryba jest gotowa. Jeśli natomiast smażysz rybę pokrojoną w dzwonko czas przygotowania wydłuża się nawet do 7-8 minut na stronę.

Sandacz jest rybą jeziorną przez niewielką zawartość tłuszczu ogółem zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Sandacz dobrze sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu. Sok z cytryny jest naturalnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera także dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność oraz odpowiada za syntezę kolagenu w naszej skórze.

Podsumowując sandacz ze skórą to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sandacz bez panierki jest daniem ładniej prezentującym się na talerzu. Wygląda jak danie w drogiej restauracji dlatego możesz go podać podczas uroczystych kolacji dla przyjaciół. Masło dodaje chudej rybie aromatu i kremowej konsystencji.

Alergeny w sandaczu smażonym

Lista alergenów dla sandacza smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sandacz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze sandacza smażonego

na 100g gotowej potrawy

Sandacz smażony to danie które świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Smażona ryba jest ciężko strawna dlatego powinny ją wybierać osoby nieborykające się z problemami trawiennymi. Jeśli chcesz zjeść niskokaloryczny posiłek zamiast ryby smażonej wybierz grillowaną lub duszoną.

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone (g)
10.99
27.47
Tłuszcze nienasycone (g)
5.42
13.56
Szacunkowy indeks glikemiczny sandacza smażonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sandacza smażonego

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sandacz filet
500 g
30.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
42.86
Za 500 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
pęczek średniej wielkości
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Koszt składników
73.50