Sandacz smażony
- Sandacz filet (500 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży - pęczek średniej wielkości (10 g)
Przepis na sandacz smażony krok po kroku
Filet z sandacza oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem skrop sokiem z cytryny.
Rozpuść masło na patelni, dodaj do niego świeży tymianek.
Na rozgrzanym maśle smaż rybę, aż będzie złota.
Na koniec posyp świeżym koperkiem i polej odrobiną masła z patelni.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat sandacza smażonego
Sandacz smażony to wspaniały pomysł na obiad. Smażony sandacz na maśle jest aromatyczny i rozpływa się w ustach. Przepis na sandacza smażonego jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do przygotowania sandacza na patelni będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: filet z sandacza, świeży koper, gałązka tymianku, masło klarowane, sok z cytryny, sól i pieprz.
Jak usmażyć sandacza? Na początek musisz filet oczyścić z ości które mogły w nim pozostać. Następnie dopraw rybę solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego gałązkę tymianku. Połóż filet na rozgrzane masło, smaż około 2-3 minuty z jednej strony na średnim ogniu polewając masłem. Sandacz powinien nabrać złotego koloru. Gotową rybę posyp świeżym koprem i polej masłem z patelni. To jak długo smażyć sandacza zależy od tego jak duży jest kawałek ryby. Jeśli ryba pokrojona jest w filet wtedy wystarczy 2-3 minuty z każdej strony i ryba jest gotowa. Jeśli natomiast smażysz rybę pokrojoną w dzwonko czas przygotowania wydłuża się nawet do 7-8 minut na stronę.
Sandacz jest rybą jeziorną przez niewielką zawartość tłuszczu ogółem zawiera też niewiele kwasów Omega 3. Jest za to źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i składników mineralnych takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Sandacz dobrze sprawdzi się na dietach redukcyjnych oraz u osób w podwyższonym poziomem cholesterolu. Sok z cytryny jest naturalnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami. Zawiera także dużo witaminy C, która wzmacnia naszą odporność oraz odpowiada za syntezę kolagenu w naszej skórze.
Podsumowując sandacz ze skórą to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sandacz bez panierki jest daniem ładniej prezentującym się na talerzu. Wygląda jak danie w drogiej restauracji dlatego możesz go podać podczas uroczystych kolacji dla przyjaciół. Masło dodaje chudej rybie aromatu i kremowej konsystencji.
Alergeny w sandaczu smażonym
Lista alergenów dla sandacza smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sandacz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze sandacza smażonego
Sandacz smażony to danie które świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek. Smażona ryba jest ciężko strawna dlatego powinny ją wybierać osoby nieborykające się z problemami trawiennymi. Jeśli chcesz zjeść niskokaloryczny posiłek zamiast ryby smażonej wybierz grillowaną lub duszoną.
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.