Sandacz pieczony
- Łosoś filet - sandacz 2 filety (460 g)
- Cytryna - 1 szt (90 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na sandacza pieczonego krok po kroku
Sandacza opłucz i osusz.
W misce zmieszaj oliwę, sok z połowy cytryny, sól, pieprz i zioła. Włóż do marynaty rybę i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Drugą połówkę cytryny pokrój w plastry.
Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż plastrami cytryny.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat sandacza pieczonego
Sandacz pieczony to wspaniały pomysł na pyszny, ale i zdrowy posiłek. To ryba, która wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad, gdyż jest niezwykle sycąca. Idealnie komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw i kaszą. To pomysł na obiad bardzo ekspresowy, ale również zbilansowany. Całość świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec sandacza, który będzie bardzo smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo aromatyczna i po prostu pyszna. To dobra propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt szalonymi połączeniami smakowymi. W tym daniu ryba doprawiona jest tylko minimalnie, tak by nie zepsuć jej wspaniałego smaku.
Z tej receptury dowiesz się jak zrobić sandacza pieczonego, by był delikatny, ale przy tym naprawdę smaczny. To idealne rozwiązanie dla osób kochających ryby. W tym daniu to sandacz i jego naturalny smak królują. Ryba podkreślona sokiem z cytryny tworzy naprawdę wspaniałe połączenie, które zostaje w pamięci na długo.
Przepis na sandacza pieczonego jest niezwykle prosty, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. To wspaniały wybór na ekspresowy posiłek. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sandacz upieczony w piekarniku stanowi niezwykle zdrową propozycję. Ta ryba dostarcza bardzo dużo białka, a zawiera mało tłuszczu, a także kalorii. To fantastyczny wybór na diecie lekkostrawnej, ale również redukcyjnej. Ta ryba pozwala za to dostarczyć sporo zdrowych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Wpływa również ochronnie na serce. Oprócz tego sandacz dostarcza również fosforu, wapnia i fluoru. Ten ostatni pierwiastek jest niezbędny dla zachowania zdrowia zębów. Sandacz jest też dobrym źródłem jodu, który wspiera dobre zdrowie tarczycy.
Tak przygotowany sandacz jest niezwykle pyszny. To dlatego to dobry wybór na posiłek dla całej rodziny. Ryba jest delikatna, dlatego jej mięso zasmakuje nawet najmłodszym domownikom. Ten sprawdzony przepis podpowie ci ile czasu piec i jak doprawić rybę, by była nie tylko zdrowa, ale również bardzo pyszna.
Alergeny w sandaczu pieczonym
Lista alergenów dla sandacza pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze sandacza pieczonego
To zdrowy pomysł na posiłek pełen białka i zdrowych tłuszczów.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Witaminy
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.