Samsa

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Samsa podane na drewnianej desce do krojenia.
Samsa
Samsa to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne pierożki przygotować można z dowolnym farszem mięsnym lub warzywnym. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
804 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ocet spirytusowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Cebula 2 małe sztuki (120 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Sezam nasiona (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na samsa krok po kroku

Do miski wlej 200 ml wody, dodaj ocet, jajko i sól.

Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw pod przykryciem na około 20 minut.

Po tym czasie rozwałkuj cienko i wytnij z ciasta trójkąty.

Umieść ciasto w zamrażarce na 20 minut.

W międzyczasie przygotuj farsz do pierożków.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

W misce umieść mięso, dodaj cebulę.

Dopraw solą pieprzem oraz papryką słodką, ostrą i kuminem.

Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie składniki.

Wyjmij ciasto w lodówki i na każdym kawałku umieść farsz i zlep brzegi.

Pierożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wierzch pierożków posmaruj żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp sezamem.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 minut.

Pierożki podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na samsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat samsy

Samsa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze uzbeckie pierożki z mięsnym nadzieniem to tradycyjne danie pochodzące z Azji. Przepis na samsę można dowolnie modyfikować, dodając różne rodzaje mięsa oraz inne przyprawy. Domowa samsa jest bardzo smaczna i syta. Przepis na uzbeckie pierożki z mięsnym nadzieniem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienie potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, ocet, sól, mięso wołowe mielone, cebula, papryka słodka, papryka ostra, kumin, natka pietruszki, żółtko jaja, sezam.

Jak zrobić samsę? Do miski wlej wodę, dodaj ocet, jajko i sól. Przesiej mąkę pszenną i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw pod przykryciem na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko i wytnij z ciasta trójkąty. Umieść ciasto w zamrażarce na 20 minut. W międzyczasie przygotuj farsz do pierożków. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. W misce umieść mięso, dodaj cebulę. Dopraw solą pieprzem oraz papryką słodką, ostrą i kuminem. Posiekaj natkę pietruszki i wymieszaj dokładnie składniki. Wyjmij ciasto w lodówki i na każdym kawałku umieść farsz i zlep brzegi. Pierożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierożków posmaruj żółtkiem roztrzepanym z wodą i posyp sezamem. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30 minut. Pierożki podawaj na dużym talerzu.

Nasiona sezamu są bogate w białko. Są źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne.

Podsumowując domowa samsa będzie doskonałym pomysłem na obiad. Pyszne pieczone pierożki podać można podczas wieczornych spotkań ze znajomymi. Samsa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. Dobrym pomysłem jest podanie samsy z bulionem lub barszczem czerwonym.

Alergeny w samsie

Lista alergenów dla samsy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze samsy

na 100g gotowej potrawy

Samsa to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pierożki zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
268.24
804.73
Białko (g)
13.88
41.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
30.46
91.38
Węglowodany przyswajalne (g)
30.06
90.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.91
29.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.17
15.52
Tłuszcze nienasycone (g)
4.74
14.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.61
Tiamina (mg)
0.42
1.25
Ryboflawina (mg)
0.27
0.82
Niacyna (mg)
4.44
13.32
Foliany (µg (mcg))
70.73
212.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
35.96
107.88
Potas (mg)
197.82
593.47
Wapń (mg)
38.88
116.65
Fosfor (mg)
141.82
425.47
Magnez (mg)
29.04
87.13
Żelazo (mg)
3.47
10.40
Cynk (mg)
2.36
7.07
Miedź (mg)
0.18
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny samsy 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania samsy

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ocet spirytusowy
20 ml
2 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
120 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
50.00