Samosy
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,75 szklanki (230 g)
- Olej rzepakowy - 8 łyżek (1080 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (50 g)
- Imbir korzeń - 2 łyżeczki startego (10 g)
- Ziemniaki ugotowane - 7 sztuk (525 g)
- Groszek zielony mrożony - 0,5 szklanki (75 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 2 sztuki (20 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (12 ml)
Przepis na samosy krok po kroku
Do miski wsyp mąkę i 1 łyżeczkę soli. Na środku zrób wgłębienie i wlej 60 ml oleju. Weź trochę mąki z olejem na dłoń i ucieraj je drugą dłonią. Czynność wykonuj to nad miską tak aby mąka nasiąknięta olejem spadała do miski. Kiedy cała mąka z olejem z dłoni znajdzie się z powrotem w misce, powtórz tą czynność z następną porcją mąki i oleju. Kontynuuj aż cała mąką będzie równo pokryta olejem.
Do mąki roztartej z olejem dodaj 6 łyżek zimnej wody. Zagnieć ciasto i ugniataj je przez 10 minut.
Ciasto przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą i odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.
Drobno posiekaj średnią cebulę i zeszklij ją na patelni.
Do cebuli dodaj 0,5 łyżeczki kolendry, imbir, drobno posiekane papryczki chili i 1,5 łyżeczki garam masala.
Delikatnie podsmaż przyprawy aż uwolnią cały aromat, wystarczy około 1 minuta.
Na patelnie dodaj ugotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w 1 cm kostkę oraz groszek i 1 łyżkę soku z cytryny.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Ciasto podziel na pół. Połówkę ciasta podziel na 8 części.
Kawałek ciasta rozwałkuj na wielkość około 15 cm. Przekrój na pół.
Połóż na dłoni połówkę placka, sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek (okrągły brzeg będzie tworzył górę stożka). Przed sklejeniem zwilż brzeg wodą. W stożku umieść łyżkę nadzienia i sklej górę stożka, także zwilżając brzeg wodą.
Pierożki pozostaw na 30 minut do wyschnięcia.
W garnku rozgrzej litr oleju. Wielkość garnka powinna być około 1,5 l, dzięki czemu cały pierożek będzie zatopiony w oleju.
Do rozgrzanego oleju wrzuć jeden pierożek i smaż aż będzie złoty. Powinno wystarczyć 5 minuty.
Pierożki przełóż na ręcznik papierowy lub kratkę aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Więcej informacji na temat samosów
Samosy to indyjskie pierożki, które tradycyjnie wykonywane są z farszem wegetariańskim lub mięsnym. Według tradycyjnego przepisu są wykonane z cienkiego ciasta, które nadziewane jest pikantnym farszem a następnie są one smażone w głębokim tłuszczu. W wersji lżejszej i bardziej dietetyczne pierożki samosa mogą być pieczone w piekarniku. Indyjskie samosy z piekarnika sprawdzą się jako przystawka na imprezę, w jednym czasie przygotujesz ich więcej oraz nie będą brudzić palców Twoich gości.
Samosy wykonywane są w dwóch wersjach, wegetariańskiej i mięsnej. Samosy wegetariańskie mogą być przygotowane z serem panir lub farszem warzywnym z ziemniakami i groszkiem. Farsz do samosów mięsnych wykonywany jest z mielonego mięsa z kurczaka. Zarówno farsz wegetariański jak i mięsny przyprawiane są solą pieprzem, kolendrą mieloną oraz przyprawą, która nadaje najwięcej aromatu - garam masala. Garam masala w języku hindi oznacza gorącą przyprawę. Przyprawę tą tworzą: liście laurowe, kolendra, kumin, pieprz, cynamon, zielony kardamon, czarny kardamon, nasiona fenkułu, goździki i anyż. W każdym nadzieniu oprócz przypraw znajduje się także cebula, papryczka chili i imbir. Przepis na samosy jest łatwy w wykonaniu jednak jest on pracochłonny podobnie jak przygotowanie naszych tradycyjnych pierogów. Czas przygotowania możesz skrócić używając gotowego ciasta filo. Samosy mają charakterystyczny, trójkątny kształt. Jak zawijać pierożki indyjskie aby miały taki kształt? Kawałek ciasta należy rozwałkować cienko, przekroić na pół a następnie zlepić ze sobą prosty brzeg. Do tak uformowanego stożka włóż porcję ciasta i sklej górną część ciasta. Za pierwszym razem może wydawać się to trudne ale w miarę z praktyką staje się to coraz łatwiejsze.
Pierożki indyjskie z nadzieniem są fajna alternatywą na obiad lub kolację. Wykonane w mniejszym rozmiarze będą również ciekawą przekąską lub przystawką na imprezach czy spotkaniach rodzinnych i z przyjaciółmi.
Alergeny w samosach
Lista alergenów dla samosów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze samosów
Samosy to wyśmienite pierożki wywodzące się z kuchni indyjskiej. Jednak ze względu na to, że danie jest smażone powinno być spożywane okazjonalnie, dzięki czemu możemy cieszyć się jego smakiem bez obaw, że wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.