Sambar

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny japoński sambar danie.
Sambar
Sambar to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Sambar to tradycyjna indyjska zupa z soczewicą. Zupa jest bardzo aromatyczna i delikatnie ostra. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
625 kcal
Kcal w porcji
540 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Bakłażan - pół małej sztuki (200 g)
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Dynia (200 g)
  • Pomidor - 2 duże sztuki (500 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek, pasta z tamaryndowca
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na sambar krok po kroku

Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Bakłażana pokrój w kostkę.

Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Do garnka wlej wodę (około 1 litra), dodaj soczewicę i warzywa.

Całość gotuj do miękkości przez 20 minut.

Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Dodaj pastę z tamaryndowca.

Gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę wlej do miski, podawaj z chlebem żytnim.

Jak oceniasz przepis na sambar
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat sambar

Sambar to tradycyjne Indyjskie danie na bazie soczewicy. Zupa jest bardzo aromatyczna i zawiera dodatek wielu przypraw, które dostać można jedynie w tematycznych sklepach. Zupę można przygotować jednak w wersji bardziej spolszczonej z dostępnych w sklepach produktów. Przepis na sambar jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: soczewica, pasta z tamaryndowca, bakłażan, pomidory, ziemniaki, marchew, dynia, cebula, papryka ostra, czosnek, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić sambar? Obierz marchew i ziemniaki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Bakłażana pokrój w kostkę. Dynie obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Do garnka wlej wodę (około 1 litra), dodaj soczewicę i warzywa. Całość gotuj do miękkości przez 20 minut. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i wymieszaj. Dodaj pastę z tamaryndowca. Gotuj jeszcze 10 minut. Zupę wlej do miski, podawaj z chlebem żytnim.

Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu.

Podsumowując indyjskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis można przygotować także po pracy. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa z soczewicy jest bardzo aromatyczna.

Alergeny w sambar

Lista alergenów dla sambar przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na sambar nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sambar

na 100g gotowej potrawy

Sambar to zupa zawierająca dużą ilość białka pochodzenia roślinnego, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razu w tygodniu. Zupa jest niskokaloryczna i świetnie sprawdzi się jako potrawa na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(540g)
Energia (kcal)
115.84
625.55
Białko (g)
3.49
18.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(540g)
Węglowodany (g)
13.72
74.11
Węglowodany przyswajalne (g)
11.10
59.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.63
14.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(540g)
Tłuszcz (g)
5.62
30.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.49
2.67
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
27.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.54
19.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
8.59
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bakłażan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(540g)
Witamina A (µg (mcg))
144.21
778.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.47
51.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.25
1.33
Brak danych dla: soczewica czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.73
3.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.79
193.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1322.00
7138.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(540g)
Sód (mg)
11.00
59.40
Potas (mg)
308.74
1667.18
Wapń (mg)
18.63
100.61
Fosfor (mg)
60.16
324.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.79
96.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
6.15
Cynk (mg)
0.56
3.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sambar 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sambar

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Bakłażan
200 g
pół małej sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 200 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
38.80