Saltimbocca
- Polędwiczki wieprzowe - 1 duża szt (500 g)
- Szynka parmeńska - 10 plastrów (150 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Masło - 1 łyżeczka (10 g)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
Przepis na saltimboccę krok po kroku
Polędwiczkę podziel na dość grube plastry. Każdy plaster rozbij tłuczkiem do mięsa, a także przypraw solą i pieprzem.
Na każdym kotlecie połóż plaster szynki parmeńskiej i listek szałwii. Przymocuj dodatki do kotleta dwoma wykałaczkami.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę wraz z masłem i delikatnie wyłóż kotleciki.
Smaż z każdej strony po ok. 4 minuty, by zrobił się rumiane.
Dolej białe wino i duś przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Polędwica w sosie
-
Polędwica w sosie kurkowym
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Policzki wieprzowe
-
Bulgogi
-
Polędwica w sosie musztardowym
-
Polędwica wieprzowa w sosie
-
Polędwica wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczka wieprzowa z piekarnika
-
Polędwiczki wieprzowe pieczone
-
Polędwica w sosie śmietanowym
-
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
-
Polędwica w sosie koperkowym
-
Polędwica w sosie chrzanowym
-
Polędwiczki wieprzowe
Więcej informacji na temat saltimboccy
Saltimbocca to pyszny sposób na polędwiczkę wieprzową. W takiej wersji jest naprawdę aromatyczna i smaczna, a przy tym łatwa w przygotowaniu. To włoskie danie smakuje naprawdę wyśmienicie dzięki połączeniu ze świeżą szałwią i pysznym maślanym sosem. Warto jest użyć do niego wytrawnego wina, które sprawi, że mięso będzie bardziej miękkie, a sos bardziej smaczny. To idealny pomysł na obiad dla wszystkich miłośników śródziemnomorskiej kuchni.
Przepis na saltimbocca jest niezwykle łatwy, a pozwala przygotować naprawdę pyszną potrawę. Choć tradycyjnie przygotowuje się ją z cielęciny, to w tym przepisie użyta została polędwiczka wieprzowa, która jest tańsza i łatwiej dostępna. Po uduszeniu w sosie staje się naprawdę pyszna, dlatego warto tą potrawę wykonać właśnie w taki sposób. Poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze. W kilka minut można z tego przepisu wyczarować bardzo aromatyczne danie, które smakuje lepiej niż z prawdziwych włoskich restauracji.
Polędwiczki wieprzowe z szynką parmeńską i szałwią choć bardzo proste wcale nie są nudne. To dzięki świeżym ziołom, a w szczególności szałwii, która wzbogaca całe danie o cudowny aromat. Choć szałwia jest używana dość rzadko do przyprawiania mięs, warto wypróbować jak dobrze pasuje do wieprzowiny i jak podkręca jej smak. W tej wersji o świetny smak dba również dodatek szynki parmeńskiej. To ona nadaje odpowiedniej słoności, a także specyficznego, lekko dymnego smaku, który wspaniale współgra z duszoną wieprzowiną. To idealny danie dla miłośników mięsnych potraw.
Choć ten przepis może wydawać się skomplikowany wcale taki nie jest. Całość można zrobić w naprawdę szybkim tempie, a mięso dzięki duszeniu staje się odpowiednio kruche i soczyste. Smakuje naprawdę wybornie. Idealnie podkreśla jego smak pyszny sos z dodatkiem białego wina. To danie nadaje się na codzienny obiad, a także jako posiłek na eleganckie przyjęcia, ze względu na jego elegancką prezentacje. Szałwia i szynka, przymocowane do kawałków mięsa wyglądają bardzo dekoracyjnie, a jeszcze lepiej smakują.
Alergeny w saltimboccy
Lista alergenów dla saltimboccy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze saltimboccy
Choć to bardzo pyszny pomysł na obiad, to duży udział czerwonego mięsa sprawia, że nie powinien gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.