Salmorejo
- Chleb pszenny - czerstwy, 4 kromki (140 g)
- Pomidor - 6 sztuk (1000 g)
- Czosnek - 3 ząbki (10 g)
- Ocet winny (10 ml)
- Oliwa z oliwek (70 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Szynka parmeńska (60 g)
Przepis na salmorejo krok po kroku
Kromki chleba zalej wodą, odstaw na minutę, po czym odciśnij z wody.
Pomidory obierz ze skórki - przelej wrzątkiem, wtedy skóra łatwiej zejdzie. Wytnij z pomidorów nasionka i wyrzuć.
W misce umieść odciśnięty chleb, pomidory, czosnek, oliwę i ocet. Dopraw solą.
Całość dokładnie zblenduj na gładki krem i umieść w lodówce na 2 godziny, by dobrze się schłodziła.
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
Szynkę pokrój w kostkę.
Rozlej zupę do miseczek i posyp jajkiem i szynką.
-
Chłodnik
-
Chłodnik z botwiny
-
Chłodnik litewski
-
Chłodnik z buraka
-
Chłodnik koperkowy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Chłodnik z buraczków
-
Chłodnik na zimno
-
Chłodnik biały
-
Chłodnik z botwiny ogórka i rzodkiewki
-
Chłodnik pomidorowy
-
Bułgarski chłodnik
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Chłodnik na maślance
-
Chłodnik z awokado
-
Chłodnik thermomix
-
Chłodnik
Więcej informacji na temat salmorejo
Salmorejo to najlepszy pomysł na wakacyjny obiad. Ten przepyszny chłodnik z pomidorów poleca się w upalne dni.
Ten prosty przepis na salmorejo wykonasz w kilka minut. Potrzebne są tylko pomidory, czerstwy chleb, czosnek, ocet i oliwa. Idealnie komponuje się z ugotowanym jajkiem i szynką parmeńską.
Na początku kromki chleba zalej wodą, odstaw na minutę, po czym odciśnij z wody. Pomidory obierz ze skórki - przelej wrzątkiem, wtedy skóra łatwiej zejdzie. Wytnij z pomidorów nasionka i wyrzuć. W misce umieść odciśnięty chleb, pomidory, czosnek, oliwę i ocet. Dopraw solą. Całość dokładnie zblenduj na gładki krem i umieść w lodówce na 2 godziny, by dobrze się schłodziła. Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę. Szynkę pokrój w kostkę. Rozlej zupę do miseczek i posyp jajkiem i szynką. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić salmorejo. Ta hiszpańska zupa to bardzo dobre rozwiązanie, gdy temperatura na dworze przekracza 30 stopni i jedyne, o czym marzysz to przyjemny chłodek. Powiedzenie przez żołądek do serca to idealne podsumowanie tego dania z kuchni andaluzyjskiej. Bo choć zimne, to pyszne salmorejo zapisze się w Twoim sercu na długo.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Dania przygotowane na bazie samych warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne.
Alergeny w salmorejo
Lista alergenów dla salmorejo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na salmorejo nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny
Wartości odżywcze salmorejo
Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.