Salceson z szynkowara

Opublikowano: 25.06.2022 r., 8:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojony salceson na desce
Salceson z szynkowara
Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
563 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Podgardle wieprzowe (600 g)
  • Golonka wieprzowa (600 g)
  • Żelatyna - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Łopatka wieprzowa (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, szynkowar

Przepis na salceson z szynkowara krok po kroku

Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm).

Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej i łyżeczką majeranku. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę.

Po tym czasie do mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę pieprzu oraz żelatynę.

Składniki dokładnie wymieszaj, włóż do szynkowara, zamknij go i wstaw do lodówki na kolejną dobę.

Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze.

Wodę zagotuj do temperatury 85°C i gotuj mięso przez 2 godziny.

Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby salceson dobrze stężał.

Gotowy salceson podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na salceson z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat salcesonu z szynkowara

Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. Salceson doskonale smakuje z dodatkiem musztardy lub ćwikły z chrzanem. Przepis na salceson z szynkowara nie jest skomplikowany, jednak wymaga specjalnego sprzętu kuchennego. Aby przygotować salceson niezbędne będą następujące produkty spożywcze: podgardle wieprzowe, golonka wieprzowa, żelatyna, czosnek, łopatka wieprzowa, pieprz, majeranek oraz sól do peklowania.

Jak zrobić salceson z szynkowara? Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę (kostka musi być dość mała, około 3 × 3 cm). Następnie mięso wymieszaj z 3 płaskimi łyżkami stołowymi soli peklowej i łyżeczką majeranku. Mięso włóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie do mięsa dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w drobną kostkę, łyżeczkę pieprzu oraz żelatynę. Składniki dokładnie wymieszaj, włóż do szynkowara, zamknij go i wstaw do lodówki na kolejną dobę. Po tym czasie szynkowar włóż do wysokiego garnka, do garnka wlej wodę tak, aby sięgała minimum do wysokości mięsa w szynkowarze. Wodę zagotuj do temperatury 85°C i gotuj mięso przez 2 godziny. Po tym czasie szynkowar wyciągnij z wody, wystudź i wstaw do lodówki na około 12 godzin, aby salceson dobrze stężał. Gotowy salceson podawaj z ulubionymi dodatkami.

Czosnek jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy. Nim przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, selen, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dodatkowo występują w nim związki siarki, które wykazują działanie przeciwbakteryjne oraz bakteriostatyczne. Dodatkowo spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga obniżanie ciśnienia tętniczego krwi czy wzmacnia odporność. Spożywanie czosnku przyczynia się również do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL.

Podsumowując smaczny salceson z szynkowara to dobry dodatek do kanapek serwowanych na śniadanie. Pyszny salceson doskonale smakuje z dodatkiem musztardy oraz ćwikły.

Alergeny w salcesonie z szynkowara

Lista alergenów dla salcesonu z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na salceson z szynkowara

Wartości odżywcze salcesonu z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kanapek. Salceson stanowi dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
402.51
563.51
Białko (g)
17.09
23.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
0.23
0.32
Węglowodany przyswajalne (g)
0.22
0.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
36.55
51.17
Tłuszcze nasycone (g)
17.95
25.13
Tłuszcze nienasycone (g)
18.60
26.04
Cholesterol (mg)
93.57
130.99
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina C (mg)
0.32
0.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
82.86
116.00
Wapń (mg)
13.36
18.71
Żelazo (mg)
1.02
1.42
Szacunkowy indeks glikemiczny salcesonu z szynkowara 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salcesonu z szynkowara

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podgardle wieprzowe
600 g
17.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.20
Za 600 g
Golonka wieprzowa
600 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 600 g
Żelatyna
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Łopatka wieprzowa
200 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.86
Za 200 g
Koszt składników
61.50