Sałatki z makaronem ryżowym
- Makaron ryżowy (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Szynka kanapkowa (100 g)
- Ser gouda (150 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Ananas w puszce (150 g)
- Majonez (100 g)
Przepis na sałatki z makaronem ryżowym krok po kroku
Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw, aby zmiękł.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
Plastry sera oraz szynki pokrój w kostkę. Ananasa również pokrój w kostkę.
Z makaronu odlej nadmiar wody, dodaj do niego pokrojone jajko, szynkę, ser, odsączoną kukurydzę i kawałki ananasa.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa z szynką
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatek z makaronem ryżowym
Sałatki z makaronem ryżowym to idealna propozycja na spotkania rodzinne lub w gronie znajomych. Przygotujesz je w 15 minut i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby cieszyć się ich smakiem. Aby wykonać ten przepis przygotuj makaron ryżowy, jajka, szynkę, ser żółty, kukurydzę z puszki, ananasa, majonez i przyprawy. Prosta w przygotowaniu jest również sałatka z kluskami ryżowymi, wystarczy, że zamiast makaronu przygotujesz kluseczki z mąki ryżowej.
Sałatka ryżowa z makaronem jest również bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych i zdrowotnych. Produkty użyte do przygotowania tej sałatki nie zawierają glutenu, dlatego idealnie sprawdzą się na diecie bezglutenowej. Makaron ryżowy możemy dowolnie łączyć z różnymi dodatkami, ponieważ jest on delikatny w smaku. Występują w nim węglowodany złożone oraz białko, które są wolniej trawione i powodują dłuższe uczucie sytości po posiłku. Makaron ryżowy jest również źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy E.
Kukurydza jest doskonałym źródłem witaminy C, która neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Zawiera również karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę, które poprawiają stan zdrowia oczu oraz pomagają zapobiegać uszkodzeniom soczewki oka. Znajdziemy tu również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witaminę A, E oraz K.
Ananas natomiast dostarcza bromeliny - enzymu, który wspomaga proces trawienia białek i odciąża przez to pracę układu pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy tu dużo witaminy C, która jest pomocny w procesie syntezy kolagenu i wspomaga pracę układu ruchu.
Podsumowując sałatka makaronowo ryżowa jest idealnym rozwiązaniem na przystawkę na różne spotkania. Dzięki niej możemy włączyć do diety słodką kukurydzę, ananasa oraz dostarczyć wiele składników odżywczych i zdrowotnych z pozostałych produktów, które do niej dodamy. Należy jednak uważać na jej spożycie, ponieważ jest kaloryczna. Osoby na diecie redukcyjnej powinny spożyć mniejszą porcję tej potrawy.
Alergeny w sałatkach z makaronem ryżowym
Lista alergenów dla sałatek z makaronem ryżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatek z makaronem ryżowym
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.