Sałatka z jajkiem i pieczarkami

Opublikowano: 21.05.2022 r., 12:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
Sałatki to rodzaj dania, do którego możesz dodać swoje ulubione składniki. Dzisiaj poznaj mój przepis na sałatkę z jajkiem i pieczarkami.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
131 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
  • Ogórki konserwowe - 1 opakowanie (400 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę z jajkiem i pieczarkami krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Pieczarki dokładnie oczyść i krótko sparz w gorącej wodzie.

Ugotowane jajka obierz ze skóry i pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w paski i wyłóż do naczynia.

Dodaj kukurydzę i pokrojone w kostkę ogórki.

Całość wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.

Sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z jajkiem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z jajkiem i pieczarkami

Sałatka z jajkiem i pieczarkami to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z jajkiem i pieczarkami.

Przez dodatek jajek, moja propozycja jest wysokobiałkowa. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:

jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, majonez, ogórki konserwowe lub kiszone, kukurydza, pieczarki świeże i szczypiorek.

Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.

Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E. Dodatkowo możesz wybrać swoje ulubione, dowolne składniki i dodać je do sałatki.

Dokładnie jak zrobić sałatkę opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.

Sałatka z pieczarkami to dobry pomysł na obiad do pracy czy na kolację w rodzinnym gronie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w sałatce z jajkiem i pieczarkami

Lista alergenów dla sałatki z jajkiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze sałatki z jajkiem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Majonez możesz zamienić na jogurt grecki lub naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
65.79
131.57
Białko (g)
3.35
6.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.39
12.78
Węglowodany przyswajalne (g)
5.46
10.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.52
7.03
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
2.08
Tłuszcze nienasycone (g)
2.48
4.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.96
1.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
3.03
Cholesterol (mg)
52.20
104.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
28.85
57.70
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.28
Witamina C (mg)
3.78
7.57
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.57
Witamina E (mg)
0.26
0.52
Retinol (µg (mcg))
22.38
44.75
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.22
0.44
Niacyna (mg)
1.42
2.85
Foliany (µg (mcg))
27.77
55.55
Beta karoten (µg (mcg))
76.90
153.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
304.29
608.57
Potas (mg)
184.00
368.00
Wapń (mg)
25.32
50.64
Fosfor (mg)
67.58
135.15
Magnez (mg)
11.04
22.08
Żelazo (mg)
0.58
1.15
Cynk (mg)
0.53
1.05
Miedź (mg)
0.13
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z jajkiem i pieczarkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z jajkiem i pieczarkami

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki
500 g
1 opakowanie
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Kukurydza konserwowa
400 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
4.12
Za 400 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Ogórki konserwowe
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.79
Za 400 g
Szczypiorek
40 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Koszt składników
32.00