Sałatka z jajkiem i pieczarkami
- Jajko (4 szt.)
- Pieczarki - 1 opakowanie (500 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (400 g)
- Majonez - 4 łyżki (40 g)
- Ogórki konserwowe - 1 opakowanie (400 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (40 g)
Przepis na sałatkę z jajkiem i pieczarkami krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki dokładnie oczyść i krótko sparz w gorącej wodzie.
Ugotowane jajka obierz ze skóry i pokrój w kostkę, pieczarki pokrój w paski i wyłóż do naczynia.
Dodaj kukurydzę i pokrojone w kostkę ogórki.
Całość wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.
Sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z jajkiem i pieczarkami
Sałatka z jajkiem i pieczarkami to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia, a nawet na przekąskę na imprezę rodzinną czy ze znajomymi.
Po takiej propozycji pozostaniesz lekki, ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z jajkiem i pieczarkami.
Przez dodatek jajek, moja propozycja jest wysokobiałkowa. Co oznacza, że zapewni nam sytość na długie godziny.
Do jej przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe i łatwo dostępne składniki takie jak:
jajka ugotowane na twardo, najlepiej kilka sztuk, majonez, ogórki konserwowe lub kiszone, kukurydza, pieczarki świeże i szczypiorek.
Jajka, które są głównym składnikiem tej potrawy, są bogatym źródłem witaminy D, B12, B6, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E, K oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk. Ponadto jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i dostarcza do naszego organizmu wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować i musimy czerpać je z pożywienia. Dlatego jajka to świetny wybór dla naszego zdrowia.
Warto łączyć dania obiadowe z dodatkiem pieczarek lub innych grzybów, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne, a do tego należą do warzyw niskoenergetycznych. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E. Dodatkowo możesz wybrać swoje ulubione, dowolne składniki i dodać je do sałatki.
Dokładnie jak zrobić sałatkę opisuję nieco niżej, spójrz i przekonaj się, jaka jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a do tego pyszna w smaku.
Sałatka z pieczarkami to dobry pomysł na obiad do pracy czy na kolację w rodzinnym gronie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w sałatce z jajkiem i pieczarkami
Lista alergenów dla sałatki z jajkiem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Ogórki konserwowe
Wartości odżywcze sałatki z jajkiem i pieczarkami
Majonez możesz zamienić na jogurt grecki lub naturalny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.