Sałatki warstwowe

Przepisy na sałatki warstwowe
Sałatki warstwowe

Pomysł na sałatki warstwowe powstał, aby uatrakcyjnić stół na święta lub na imprezy. Kolorowa sałatka warstwowa w przezroczystym, szklanym naczyniu pięknie wygląda. Nie tylko świetnie smakuje, lecz także dekoruje stół. Sałatki warstwowe stanowią również danie codzienne i imprezowe łatwe do wykonania, gdyż wystarczy tylko dobrać składniki, posiekać i ułożyć warstwami. Najbardziej znane, klasyczne sałatki warstwowe to sałatka warstwowa gyros, sałatka śledziowa “szuba”, sałatka świąteczna z jajkiem, czy też sałatka z tuńczyka. Sałatki warstwowe możemy komponować według własnego gustu, dobierając warstwy smakowo i kolorystycznie.

Sałatki warstwowe - przepisy na doskonałe sałatki na każdą okazję

Na świątecznym stole lub podczas imprezy, sałatka warstwowa w szklanym naczyniu pięknie wygląda i zachwyca gości nie tylko smakiem, lecz także kolorami warstw. Czerwona marchewka, żółta kukurydza, zielony groszek, amarantowy burak czy biały majonez, ułożone warstwami cieszą oko i dekorują świąteczny stół. Jak zrobić sałatkę warstwową, aby nie tylko świetnie się prezentowała, lecz także doskonale smakowała? Opisujemy najciekawsze, klasyczne sałatki warstwowe. Doradzamy jak dobrać warstwy i jak połączyć sałatkę kolorystycznie i smakowo.

Sałatki warstwowe na co dzień i na imprezę

Jak zrobić najładniejszy układ warstwowy sałatki

Dlaczego sałatka ma mieć układ warstwowy? Przede wszystkim dlatego, że kolorowe warstwy w szkle pięknie wyglądają i zdobią stół. Aby świąteczna sałatka warstwowa pięknie wyglądała, potrzebne jest okazałe, przezroczyste szklane naczynie oraz pomysł jak ułożyć atrakcyjne warstwy. Sałatki warstwowe są nie tylko smaczne, lecz także łatwe do zrobienia, gdyż wystarczy tylko posiekać składniki i ułożyć warstwami. Sałatka wygląda szczególnie ładnie jeśli układamy na przemian warstwy w kontrastowych kolorach.

Na sałatkę nadają się właściwie wszystkie składniki, jak warzywa świeże i gotowane. Jeśli chcemy, aby sałatka była pożywna i sycąca, dodajemy mięso lub rybę. Świetnie sprawdza się sałatka warstwowa z łososiem, z tuńczykiem czy ze śledziem. Z mięs, najczęściej wykorzystujemy wędzonego, pieczonego lub grillowanego kurczaka.

Sos do sałatki wybieramy w zależności od składników. Do sałatek wiosennych ze świeżych warzyw najczęściej używamy sosu winegret. Natomiast do sałatki z tuńczykiem, kurczakiem czy łososiem sprawdzi się majonez lub sos czosnkowy. Gęsty majonez doskonale sprawdza się jako wierzchnia warstwa sałatki, gdyż można go dodatkowo udekorować jajkiem lub warzywami.

Najciekawsze przepisy na sałatki warstwowe

Sałatka warstwowa gyros z kurczakiem

Pożywna i sycąca sałatka gyros sprawdza się jako danie na obiad, na kolację, czy też do lunchboxu do pracy. Podstawą tej sałatki stanowi przyprawa gyros, w której marynujemy mięso z kurczaka. Zamarynowanego kurczaka smażymy, siekamy na kawałki i dodajemy do warzyw w sałatce. Do sałatki tej robimy również sos jogurtowy z przyprawą gyros.

W zależności od układu sałatka gyros może być mieszana lub warstwowa. Do sałatki gyros najlepiej pasują warzywa świeże wiosenne, jak czerwona cebula, ogórek, pomidor i papryka oraz egzotyczne, jak kapusta pekińska. Układamy poszczególne warstwy kolorystycznie, przekładając warstwą kurczaka i polewając sosem gyros. Na wierzchu układamy warstwę kapusty pekińskiej i polewamy ponownie sosem gyros. Układ warstwowy w szklanym naczyniu świetnie wygląda na imprezie. Natomiast sałatka mieszana gyros zawiera te same składniki i sprawdza się jako danie na obiad, kolację lub do lunchboxa.

Przyprawa gyros świetnie pasuje do kurczaka. Jednak z kurczakiem możemy zrobić różne sałatki warstwowe. Bardzo dobrze smakuje sałatka warstwowa z brokułem i pomidorami. Układamy warstwy brokuła, pomidorów, kurczaka i kukurydzy. Sałatkę możemy wzbogacić również o inne warzywa oraz orzechy, pestki czy też ser feta.

Sałatka śledziowa - szuba

Sałatka warstwowa Szuba pochodzi ze wschodu i występuje pod nazwami: śledzie pod szubą lub śledzie pod pierzynką. Sałatka ta też ma kilka wersji różniących się składnikami i warstwami. Szuba to stara rosyjska sałatka śledziowa, która pojawiła się w książkach kucharskich w czasach ZSRR. Właśnie w czasach ZSRR zaczęto ją robić jako sałatkę warstwową i zyskała ona popularność także na Ukrainie i w Polsce. Szuba doskonale sprawdza się w Polsce jako potrawa świąteczna, na Wigilie lub na Wielkanoc.

Klasyczna sałatka śledziowa pod szubką lub pod pierzynką składa się z warstw: gotowanego ziemniaka, śledzi, posiekanej cebuli, gotowanego buraka ćwikłowego i majonezu. Sałatkę tę najlepiej jest zrobić dzień przed podaniem, aby składniki przegryzły się w lodówce.Podaje się ją najczęściej w płaskiej, fajansowej salaterce, gdzie warstwy nie są widoczne.

Z czasem pojawiły się różne wersje tej sałatki podawane w szklanych naczyniach, gdzie widać kolorowe warstwy. Zaczęto dodawać warstwę ugotowanej marchewki, jajka na twardo lub warstwę jabłka.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatka warstwowa najczęściej stanowi pożywne i sycące danie na kolacje, do lunchboxu czy też na imprezę. Dlatego też często dodaje się do niej składniki mięsne lub rybne. Doskonały dodatek do sałatki stanowi tuńczyk, łosoś lub mięso z kurczaka. Wegetarianie zastępują mięso serem żółtym.

Doskonale smakuje i ładnie prezentuje się sałatka warstwowa z tuńczykiem. Do tuńczyka pasuje jajko na twardo, ser żółty, kukurydza, cebula i ogórek kiszony. Jako sos najlepiej sprawdza się majonez.

Klasyczne warstwy sałatki układa się w sposób następujący. Na dno misy układamy posiekane jajka na twardo, cebulę białą lub czerwoną i posiekany w kostkę ogórek kiszony. Warstwę tą zalewamy majonezem. Następnie układamy warstwę tuńczyka, warstwę kukurydzy z puszki. Na to układamy warstwę startego sera żółtego. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatki warstwowe szczególnie dobrze prezentują się na świątecznym stole. Sałatka świąteczna z jajek sprawdza się na Wielkanoc, zaś sałatka śledziowa na Wigilie. Klasyczna sałatka jarzynowa na święta jest najczęściej mieszana. Zaś sałatkę warstwową robimy najczęściej z jajek na twardo.

Do jajek na twardo doskonale pasuje kukurydza z puszki, groszek konserwowy, ser żółty i por. Jako sos najlepiej sprawdza się majonez. Świąteczną sałatkę warstwową możemy również skomponować według własnego uznania. Pięknie prezentuje się ona również z brokułem, czy z marchewką. Jajka do sałatki siekamy w całości lub robimy dwie osobne warstwy z białka i żółtka. Na wierzchu sałatkę przykrywamy warstwą majonezu i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

Sałatki warstwowe - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto