Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Opublikowano: 17.04.2021 r., 22:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szpinakowa sałatka z fetą
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami jest idealnym pomysłem na zdrowy, choć naprawdę sycący posiłek. Przygotowuje się ją szybko, a smakuje wybornie.
Przygotowanie 25 min
Grillowanie 15 min
679 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
17
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 pierś (200 g)
  • Szpinak - 3 garści (75 g)
  • Suszone pomidory - 6 szt (42 g)
  • Ser Feta - pół kostki (100 g)
  • Rukola - 3 garści (60 g)
  • Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
  • Musztarda - 1 łyżka (20 g)
  • Nasiona słonecznika - 1 mała garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, miska, miseczka

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami krok po kroku

Pierś z kurczaka przetnij na mniejsze kawałki. Natrzyj czosnkiem i musztardą. Patelnię grillową rozgrzej i zgrilluj na niej kawałki mięsa z każdej strony, tak by były rumiane. Ostudź i pokrój w drobną kostkę.

Rukolę i szpinak umyj i włóż do miski. Dodaj do niej pokrojonego kurczaka.

Suszone pomidory pokrój w kostkę i dodaj do sałatki.

Cebulę obierz, pokrój w piórka i dodaj do reszty składników.

Ser pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski z sałatką. Wszystkie składniki wymieszaj razem.

W małej miseczce połącz ze sobą pieprz, sól, zioła prowansalskie z oliwą i octem balsamicznym. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę.

Gotową sałatkę posyp ziarnami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na sałatkę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to wspaniały pomysł na pyszny i zdrowy lunch, czy kolację. Jest bardzo sycąca ze względu na dodatek mięsa, szpinaku i sera, a także zdrowa i pięknie się prezentuje. Na pewno posmakuje fanom kuchni śródziemnomorskiej i tym, którzy dbają o to co ląduje na ich talerzach. Najlepsze w niej jest to, że można zrobić ją w ekspresowym tempie i nie potrzeba do tego żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych.

Podstawą tej sałatki jest szpinak baby połączony z rukolą. To one nadają całości niezwykłej lekkości i zawierają dużo błonnika. Są tez świetnym źródłem witaminy K, która wpływa na krzepliwość krwi. Szpinak świetnie komponuje się z suszonymi pomidorami i kurczakiem. Całość sałatki jest posypana słonecznikiem, który smakuje narawdę dobrze i miło chrupie podczas jedzenia. Jest on też jednym z najbogatszych źródeł witaminy E, która wspiera zdrowie skóry i młody wygląd. Witamina ta jest również potężnym antyoksydantem, chroniącym przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych na organizm.

Sałatka ze świeżego szpinaku i suszonych pomidorów to lekki i bardzo zdrowy posiłek, który do tego wspaniale smakuje. Jest to głównie zasługa grillowanego kurczaka i aromatycznych suszonych pomidorów. Warto wybierać pomidory bez zalewy, gdyż te mają mniej kalorii. Choć wiadomo, że te w oleju będą bardziej smaczne, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jeżeli korzysta się z pomidorów z zalewy, to oliwę z oliwek ze słoiczka można później wykorzystać do stworzenia sosu. Oliwa do zalewy zwykle jest wzbogacona w zioła i zawiera aromat pomidorów, dlatego tworzy jeszcze lepszy sos. W procesie konserwacji pomidorów w zalewie większość składników z pomidorów przechodzi do oleju, dlatego nie warto go wylewać. Z powodzeniem można używać go jako dodatek smakowy do potraw.

Kurczak, którego dodaje się do sałatki jest bardzo lekki. To wszystko zasługa odpowiedniej obróbki termicznej. Grillowanie na patelni bez tłuszczu jest zdrowe i dzięki niemu mięso jest kruche, ale wciąż soczyste.

Ser feta nadaje sałatce słonawego smaku, dzięki czemu można zredukować ilość soli dodaną do sosu. Ta sałatka z młodego szpinaku to bardzo zdrowa i przepyszna sałatka, która oczarowuje wspaniałym połączeniem smakowym.

Alergeny w sałatce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lista alergenów dla sałatki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
202.83
679.46
Białko (g)
11.15
37.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
6.70
22.45
Węglowodany przyswajalne (g)
4.86
16.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
6.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
15.26
51.10
Tłuszcze nasycone (g)
4.91
16.46
Tłuszcze nienasycone (g)
10.34
34.64
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.09
27.11
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.25
7.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.21
114.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
85.35
285.91
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.44
24.94
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.53
5.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.82
69.73
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.98
13.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.20
171.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
773.68
2591.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
229.15
767.67
Potas (mg)
441.53
1479.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
112.09
375.50
Fosfor (mg)
174.68
585.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
51.10
171.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
5.04
Cynk (mg)
1.07
3.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.33
1.11
Brak danych dla: cebula czerwona, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 17
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Szpinak
75 g
3 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 75 g
Suszone pomidory
42 g
6 szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.34
Za 42 g
Ser Feta
100 g
pół kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Rukola
60 g
3 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 60 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Musztarda
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Nasiona słonecznika
30 g
1 mała garść
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
72.00