Przepis na sałatkę ze szpinakiem i kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, tymianek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, salaterka

Mięso z piersi kurczaka natrzyj czosnkiem, posyp chili, posól, popieprz i pokrój w na mniejsze kawałki. Mięso przygotuj na nagrzanej patelni grillowej, tak by było rumiane. Następnie ostudź i pokrój w kostkę. Przełóż do dużej miski.

Szpinak umyj i wymieszaj razem z kurczakiem.

Oliwki odcedź z zalewy i pokrój w małe plasterki, dodaj do reszty składników.

Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, następnie połącz z pozostałymi składnikami.

Ser feta pokrusz w dłoniach bardzo drobno i posyp nim sałatkę. Dodaj też ziarna słonecznika. Wszystko razem wymieszaj.

W miseczce zmieszaj olej, tymianek, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Sos posól i dodaj pieprz. Energicznie wymieszaj. Gotowym sosem polej sałatkę.

Sałatka z suszonym pomidorem i serem feta w pięknej niebieskiej misce. Przed nią rozrzucone ziarna słonecznika i suszone pomidory.
sałatka ze szpinakiem i kurczakiem
Koszt przygotowania dania
23.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
649 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
27

Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce ze szpinakiem i kurczakiem

Sałatka ze szpinakiem i kurczakiem jest wspaniałą potrawą, która przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej kuchni. Smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo przygotowana. Łączy w sobie aromat świeżych ziół, grillowanego kurczaka i słonej fety. Sałatka ta, jest modyfikacją słynnej greckiej potrawy i ma w sobie to, co najlepsze dla kuchni śródziemnomorskiej, czyli wyborny smak i świeżość.

Sałatka została wzbogacona piersią z kurczaka, dzięki czemu jest bardziej pożywna i sycąca. Filet jest doprawiony tylko czosnkiem i chili, przez co jest dość pikantna, jednak pozostałe składniki nieco tę ostrość łagodzą. W sałatce dość istotną rolę odgrywa ser feta, który dzięki swojemu słonemu smakowi nadaje jej niepowtarzalnego smaku. Ser ten jest charakterystycznym produktem kuchni greckiej. Zwykle produkowany z mieszanki mleka koziego i owczego. To niezwykłe, nieco egzotyczne połączenie nadaje mu charakterystycznego posmaku. Ser sprzedawany w Polsce jednak częściej wykonywany jest z mleka krowiego, z niewielkim dodatkiem koziego. Przez co zajadają się nim ci, którzy za mlekiem owczym nie przepadają. Ser feta nadaje się świetnie do wszelkich dań na ciepło i zimno. Dodatkowo ma dość sporo białka, a także dużą ilość wapnia, który wspiera zdrowie układu kostnego. Ser feta świetnie komponuje się z większością produktów spożywczych, a w szczególności ze szpinakiem baby i suszonymi pomidorami.

Przepis na sałatkę jest nieskomplikowany, a przygotowanie całego dania zajmuje mniej, niż 30 minut. Dzięki temu jest wspaniałym pomysłem na szybki lunch, który można również zabrać do pracy, czy szkoły.

Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem, inspirowana kuchnią śródziemnomorską i grecką, jest idealnym przykładem potrawy bardzo zdrowej, a przy okazji naprawdę pysznej. Udowadnia, że nie trzeba iść na kulinarne kompromisy chcąc żywić się zdrowo. Połączenie nasion słonecznika ze szpinakiem i fetą, sprawia, że jest również bardzo sycąca. A zdrowe tłuszcze z pestek i oliwy z oliwek wpłyną korzystnie na układ krążenia, nerwowy, a także na dobry stan skóry.

Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(332g)
Energia (kalorie)
195.63 kcal
649.50 kcal
Białko
11.76 g
39.05 g
Fenyloalanina
0.49 mg
1.61 mg
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce ze szpinakiem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(332g)
Węglowodany
8.60 g
28.56 g
Węglowodany przyswajalne
6.20 g
20.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.40 g
7.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(332g)
Tłuszcz
13.65 g
45.31 g
Tłuszcze nasycone
4.50 g
14.95 g
Tłuszcze nienasycone
9.14 g
30.36 g
Tłuszcze jednonasycone
7.02 g
23.31 g
Tłuszcze wielonasycone
2.12 g
7.05 g
Cholesterol
33.25 mg
110.39 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę ze szpinakiem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(332g)
Witamina A
162.92 µg (mcg)
540.89 µg (mcg)
Witamina B6
0.45 mg
1.48 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
12.42 mg
41.24 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina E
1.28 mg
4.25 mg
Retinol
19.19 µg (mcg)
63.71 µg (mcg)
Tiamina
0.19 mg
0.63 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.95 mg
Niacyna
4.47 mg
14.84 mg
Foliany
80.96 µg (mcg)
268.77 µg (mcg)
Beta karoten
1724.65 µg (mcg)
5725.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę ze szpinakiem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(332g)
Sód
247.54 mg
821.82 mg
Potas
652.39 mg
2165.93 mg
Wapń
116.49 mg
386.76 mg
Fosfor
187.62 mg
622.91 mg
Magnez
68.56 mg
227.62 mg
Żelazo
2.61 mg
8.67 mg
Cynk
1.18 mg
3.91 mg
Miedź
0.30 mg
0.98 mg
Mangan
0.55 mg
1.82 mg
Brak danych dla: oliwki czarne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ze szpinakiem i kurczakiem 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce ze szpinakiem i kurczakiem

Lista alergenów dla sałatki ze szpinakiem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania sałatki ze szpinakiem i kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża pierś
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ser Feta
90 g
3 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 90 g
Szpinak
200 g
8 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Suszone pomidory
70 g
10 szt
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 70 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Oliwki czarne
45 g
15 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 45 g
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę ze szpinakiem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób