Sałatka ze szpinakiem i jajkiem

Opublikowano: 21.01.2022 r., 18:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeża sałatka z warzywami i jajkiem
Sałatka ze szpinakiem i jajkiem
Sałatka ze szpinakiem i jajkiem to świetny pomysł na lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. Postaw na pożywny i lekki posiłek.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
132 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Szpinak - 2 garści (120 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Pomidor - 2 sztuki (120 g)
  • Ogórek - 1 sztuka (100 g)
  • Szczypiorek - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Szpinak umyj dokładnie i osusz.

Wyłóż szpinak na talerz, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka.

Dodaj pokrojone warzywa, całość obficie posyp szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki ze szpinakiem i jajkiem

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych,

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się szpinak i świeże warzywa. Zdecydowałam się na soczyste i pełne witamin pomidory w połączeniu z ogórkami.

Nie zapominaj o szczypiorku, który nada delikatnej ostrości.

Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.

Szpinak dokładnie umyj i osusz, rozłóż go na talerzu i dodaj pokrojone na ćwiartki jajka oraz warzywa.

Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka była bardziej treściwa, przygotuj ją z makaronem lub z majonezem. Wersja fit może być z jajkiem na twardo, pomidorami i jogurtem naturalnym.

Pamiętaj, aby przygotować domowy sos do sałatki. Może być to sos na bazie jogurtu lub oliwy z oliwek.

Dokładnie wymieszaj całość tak, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sam widzisz, w jak szybki sposób powstaje sałatka ze świeżym szpinakiem i jajkiem, wykorzystaj mój przepis i przygotuj sałatkę dla całej Twojej rodziny.

Sprawdzi się ona jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę.

Alergeny w sałatce ze szpinakiem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki ze szpinakiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast szpinaku możesz użyć dowolnej sałaty lub jarmużu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
66.34
132.69
Białko (g)
5.76
11.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.60
5.21
Węglowodany przyswajalne (g)
1.73
3.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.77
7.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.58
3.16
Tłuszcze nienasycone (g)
2.19
4.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.40
2.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.58
Cholesterol (mg)
141.10
282.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
174.79
349.59
Witamina B6 (mg)
0.13
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.68
Witamina C (mg)
11.13
22.27
Witamina D (µg (mcg))
0.76
1.52
Witamina E (mg)
0.52
1.03
Retinol (µg (mcg))
60.69
121.38
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.23
0.45
Niacyna (mg)
0.34
0.69
Foliany (µg (mcg))
65.90
131.79
Beta karoten (µg (mcg))
1357.38
2714.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
71.69
143.38
Potas (mg)
252.38
504.76
Wapń (mg)
49.72
99.45
Fosfor (mg)
96.34
192.69
Magnez (mg)
26.86
53.72
Żelazo (mg)
1.38
2.77
Cynk (mg)
0.69
1.38
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ze szpinakiem i jajkiem 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki ze szpinakiem i jajkiem

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
120 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pomidor
120 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Szczypiorek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
18.00