Sałatka ze szpinakiem i jajkiem
- Szpinak - 2 garści (120 g)
- Jajko (4 szt.)
- Pomidor - 2 sztuki (120 g)
- Ogórek - 1 sztuka (100 g)
- Szczypiorek - 2 łyżki (20 g)
Przepis na sałatkę ze szpinakiem i jajkiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
Szpinak umyj dokładnie i osusz.
Wyłóż szpinak na talerz, dodaj pokrojone w ćwiartki jajka.
Dodaj pokrojone warzywa, całość obficie posyp szczypiorkiem.
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z pora i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z makreli
-
Sałatka z kukurydzą, selerem konserwowym i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z pieczarek i jajek
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Sałatka jajeczna
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka brokułowa z jajkiem
-
Sałatka z jajkiem
Więcej informacji na temat sałatki ze szpinakiem i jajkiem
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Sałatka ze szpinakiem i jajkiem idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych,
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się szpinak i świeże warzywa. Zdecydowałam się na soczyste i pełne witamin pomidory w połączeniu z ogórkami.
Nie zapominaj o szczypiorku, który nada delikatnej ostrości.
Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzisz je i obierzesz ze skorupy.
Szpinak dokładnie umyj i osusz, rozłóż go na talerzu i dodaj pokrojone na ćwiartki jajka oraz warzywa.
Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka była bardziej treściwa, przygotuj ją z makaronem lub z majonezem. Wersja fit może być z jajkiem na twardo, pomidorami i jogurtem naturalnym.
Pamiętaj, aby przygotować domowy sos do sałatki. Może być to sos na bazie jogurtu lub oliwy z oliwek.
Dokładnie wymieszaj całość tak, aby sos pokrył wszystkie warzywa. Nie zapomnij o przyprawach. Tutaj najlepszym rozwiązaniem będzie po prostu sól i pierz.
Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Sam widzisz, w jak szybki sposób powstaje sałatka ze świeżym szpinakiem i jajkiem, wykorzystaj mój przepis i przygotuj sałatkę dla całej Twojej rodziny.
Sprawdzi się ona jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę.
Alergeny w sałatce ze szpinakiem i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki ze szpinakiem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem i jajkiem
Zamiast szpinaku możesz użyć dowolnej sałaty lub jarmużu.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.