Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Opublikowano: 29.07.2022 r., 13:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem podana na czarnym talerzu.
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem wędzonym to doskonała propozycja na przekąskę lub przystawkę serwowaną podczas imprez. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
869 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ocet balsamiczny 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Miód (20 g)
  • Szpinak (150 g)
  • Awokado 1 duża sztuka (200 g)
  • Cebula czerwona 1 średnia sztuka (100 g)
  • Orzeszki pinii (40 g)
  • Boczek wędzony bez kości w plastrach (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem krok po kroku

W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód oraz odrobinę soli.

Szpinak umyj, osusz i oczyść.

Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki.

Na tej samej patelni usmaż plastry boczku z dwóch stron (plastry boczku powinny być dobrze zarumienione).

Do miski włóż szpinak, awokado, cebulę, orzeszki pinii. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.

Boczek pokrusz na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.

Gotową sałatkę wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki ze szpinakiem i boczkiem

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie. Szybka sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, szpinak, awokado, cebula czerwona, orzeszki pinii, boczek wędzony oraz sól.

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i boczkiem? W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód oraz odrobinę soli. Szpinak umyj, osusz i oczyść. Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki. Na tej samej patelni usmaż plastry boczku z dwóch stron (plastry boczku powinny być dobrze zarumienione). Do miski włóż szpinak, awokado, cebulę, orzeszki pinii. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem. Boczek pokrusz na mniejsze kawałki i posyp sałatkę. Gotową sałatkę wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”. Dodatkowo owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol LDL we krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny.

Podsumowując pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem i boczkiem wędzonym to doskonała propozycja na przekąskę lub danie, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sałatka stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w sałatce ze szpinakiem i boczkiem

Lista alergenów dla sałatki ze szpinakiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonała propozycja na smaczny Posiłek. Dodatek szpinaku wzbogaca danie w wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
248.29
869.02
Białko (g)
9.10
31.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.91
27.68
Węglowodany przyswajalne (g)
5.18
18.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
9.54
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
20.83
72.90
Tłuszcze nasycone (g)
5.48
19.18
Tłuszcze nienasycone (g)
15.35
53.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.06
38.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.29
15.01
Cholesterol (mg)
20.62
72.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
102.00
357.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.81
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.79
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.26
32.41
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.29
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.41
4.92
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.29
8.02
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.60
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.48
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.06
10.71
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.86
227.01
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1191.08
4168.79
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
370.21
1295.73
Potas (mg)
392.71
1374.48
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.06
105.19
Fosfor (mg)
138.07
483.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
45.31
158.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
4.50
Cynk (mg)
1.29
4.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ze szpinakiem i boczkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki ze szpinakiem i boczkiem

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet balsamiczny
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Awokado
200 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Orzeszki pinii
40 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
w plastrach
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Koszt składników
85.00