Przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód oraz odrobinę soli.

Szpinak umyj, osusz i oczyść.

Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki.

Na tej samej patelni usmaż plastry boczku z dwóch stron (plastry boczku powinny być dobrze zarumienione).

Do miski włóż szpinak, awokado, cebulę, orzeszki pinii. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.

Boczek pokrusz na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.

Gotową sałatkę wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem podana na czarnym talerzu.
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Koszt przygotowania dania
30.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
869 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce ze szpinakiem i boczkiem

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie. Szybka sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, szpinak, awokado, cebula czerwona, orzeszki pinii, boczek wędzony oraz sól.

Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i boczkiem? W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód oraz odrobinę soli. Szpinak umyj, osusz i oczyść. Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki. Na tej samej patelni usmaż plastry boczku z dwóch stron (plastry boczku powinny być dobrze zarumienione). Do miski włóż szpinak, awokado, cebulę, orzeszki pinii. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem. Boczek pokrusz na mniejsze kawałki i posyp sałatkę. Gotową sałatkę wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”. Dodatkowo owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol LDL we krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny.

Podsumowując pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem i boczkiem wędzonym to doskonała propozycja na przekąskę lub danie, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sałatka stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
248.29 kcal
869.02 kcal
Białko
9.10 g
31.83 g

Węglowodany w sałatce ze szpinakiem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
7.91 g
27.68 g
Węglowodany przyswajalne
5.18 g
18.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.73 g
9.54 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
20.83 g
72.90 g
Tłuszcze nasycone
5.48 g
19.18 g
Tłuszcze nienasycone
15.35 g
53.72 g
Tłuszcze jednonasycone
11.06 g
38.70 g
Tłuszcze wielonasycone
4.29 g
15.01 g
Cholesterol
20.62 mg
72.19 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
102.00 µg (mcg)
357.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.81 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.79 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
9.26 mg
32.41 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
1.41 mg
4.92 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
2.29 µg (mcg)
8.02 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.60 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.48 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
3.06 mg
10.71 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
64.86 µg (mcg)
227.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
1191.08 µg (mcg)
4168.79 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
370.21 mg
1295.73 mg
Potas
392.71 mg
1374.48 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
30.06 mg
105.19 mg
Fosfor
138.07 mg
483.24 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
45.31 mg
158.57 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
4.50 mg
Cynk
1.29 mg
4.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.62 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki ze szpinakiem i boczkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce ze szpinakiem i boczkiem

Lista alergenów dla sałatki ze szpinakiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Cena przygotowania sałatki ze szpinakiem i boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet balsamiczny
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Awokado
200 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Orzeszki pinii
40 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
w plastrach
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób