Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Miód (20 g)
- Szpinak (150 g)
- Awokado - 1 duża sztuka (200 g)
- Cebula czerwona - 1 średnia sztuka (100 g)
- Orzeszki pinii (40 g)
- Boczek wędzony bez kości - w plastrach (150 g)
Przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem krok po kroku
W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód oraz odrobinę soli.
Szpinak umyj, osusz i oczyść.
Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki.
Na tej samej patelni usmaż plastry boczku z dwóch stron (plastry boczku powinny być dobrze zarumienione).
Do miski włóż szpinak, awokado, cebulę, orzeszki pinii. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem.
Boczek pokrusz na mniejsze kawałki i posyp sałatkę.
Gotową sałatkę wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie. Szybka sałatka świetnie sprawdzi się również jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na sałatkę ze szpinakiem i boczkiem nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, szpinak, awokado, cebula czerwona, orzeszki pinii, boczek wędzony oraz sól.
Jak zrobić sałatkę ze szpinakiem i boczkiem? W szklance wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód oraz odrobinę soli. Szpinak umyj, osusz i oczyść. Z awokado usuń pestkę i pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż orzeszki. Na tej samej patelni usmaż plastry boczku z dwóch stron (plastry boczku powinny być dobrze zarumienione). Do miski włóż szpinak, awokado, cebulę, orzeszki pinii. Całość polej wcześniej przygotowanym sosem. Boczek pokrusz na mniejsze kawałki i posyp sałatkę. Gotową sałatkę wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Awokado jest owocem, które dostarcza do organizmu dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Stanowi również dobre źródło kwasu foliowego, którego podaż w zwiększonej ilości zalecane jest szczególnie dla kobiet w ciąży, aby zapobiec rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Awokado jest także źródłem magnezu, cynku, miedzi, manganu, potasu, fosforu, wapnia, błonnika pokarmowego oraz witamin A, C, E, K oraz niektórych witamin z grupy B. Awokado jest owocem dość kalorycznym, ale kalorie w nim zawarte są „bardzo wartościowe”. Dodatkowo owoc ten ma właściwości przeciwzapalne, obniża cholesterol LDL we krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, wspomaga układ immunologiczny.
Podsumowując pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem i boczkiem wędzonym to doskonała propozycja na przekąskę lub danie, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sałatka stanowi dobre źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Alergeny w sałatce ze szpinakiem i boczkiem
Lista alergenów dla sałatki ze szpinakiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzeszki pinii
Wartości odżywcze sałatki ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem to doskonała propozycja na smaczny Posiłek. Dodatek szpinaku wzbogaca danie w wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.