Sałatka ze szparagami
- Szparagi - 6 dużych szparagów (przed odłamaniem końców) (250 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Mix sałat - 3 garści (60 g)
- Pomidory koktajlowe - 5 sztuk (100 g)
- Jogurt naturalny - pół kubeczka (75 ml)
- Czosnek - pół ząbku (2 g)
Przepis na sałatkę ze szparagami krok po kroku
Szparagi umyj i odłam twarde końce.
Pokrój łodyżki na mniejsze kawałki.
Szparagi gotuj 2 minuty w wodzie.
Jajko ugotuj na twardo.
Do miski przełóż mix sałat.
Na sałatach ułóż ugotowane szparagi, połówki pomidorków i ćwiartki ugotowanego jajka.
Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z jogurtem.
Sałatkę polej jogurtem czosnkowym.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat sałatki ze szparagami
Sałatka ze szparagami to bardzo szybki, prosty i smaczny sposób na wykorzystywanie tych warzyw. Sezon na szparagi trwa dość krótko, warto więc w tym czasie zadbać o to, aby często pojawiały się w posiłkach, aby móc maksymalnie wykorzystać wszystkie korzyści płynące z ich spożywania. A tych korzyści jest niezwykle dużo - szparagi są bogate w kwas foliowy, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne i wiele substancji o szerokim prozdrowotnym działaniu.
Przepis na sałatkę ze szparagami jest bardzo prosty. Składniki, które będą Ci potrzebne do jej przygotowania jajka ugotowane na twardo lub półtwardo, pomidorki koktajlowe, ulubiona zielenina (na przykład szpinak, rukola, roszponka, lub dowolny mix sałat) i oczywiście szparagi. Szparagi do sałatki, przed ich dodaniem, należy umyć pod bieżącą wodą, odłamać twarde końcówki, pokroić na mniejsze części i gotować w wodzie lub na parze 2-3 minuty. Ugotowane szparagi wystarczy ułożyć na zielonych liściach, dodać pokrojone na połówki pomidorki i pokrojone w ćwiartki jajko, polać ulubionym sosem… sałatka ze świeżych szparagów gotowa! Świetnie smakuje z lekkimi ziołowymi sosami, na przykład na bazie jogurtu lub dobrej jakości oliwy z oliwek.
Sałatka ze szparagów to danie, które możesz wykorzystać na wiele sposobów - jako drugie śniadanie, szybki lunch w pracy zapakowany na wynos, czy lekka kolacja. Co więcej, pięknie prezentuje się na stole, sprawdzi się więc na spotkania z rodziną, czy przyjaciółmi, a także jako sałatka na grilla.
Danie jest bardzo sycące, dzięki czemu uczucie przyjemnego najedzenia powinno utrzymać się przez dłuższy czas, co skutecznie może zapobiec podjadaniu między posiłkami. Sałatka sama w sobie jest też niskokaloryczna, jest to więc idealna propozycja dla osób odchudzających się. W bardzo małej ilości kalorii mieści się bogactwo składników odżywczych. Sałatka jest odpowiednia także dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. To również danie, które warto zaproponować dzieciom i włączyć je w proces przygotowywania sałatki.
Alergeny w sałatce ze szparagami
Lista alergenów dla sałatki ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze sałatki ze szparagami
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.