Sałatka z żurawiną

Opublikowano: 20.12.2021 r., 13:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z żurawiną podana w miseczce z serem, orzechami i oliwą.
Sałatka z żurawiną
Sałatka żurawiną jest świetną propozycją na pyszny i lekki lunch, czy kolację. Sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, ale bardzo ciekawa i pełna witamin.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 15 min
550 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Mix sałat (250 g)
  • Jabłko 1 szt (180 g)
  • Orzechy włoskie 2 garści (120 g)
  • Seler naciowy 4 łodygi (180 g)
  • Suszona żurawina (80 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
  • Musztarda miodowa 1 łyżka (25 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, duża miska, miseczka

Przepis na sałatkę z żurawiną krok po kroku

Mięso oczyść, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.

Patelnię grillową rozgrzej i zgrilluj na niej pierś z kurczaka.

Sałatę opłucz i włóż do miski i połącz ją z pokrojonym kurczakiem.

Jabłko umyj i pokrój na cienkie plasterki, następnie połącz z pozostałymi składnikami.

Seler naciowy pokrój w półksiężyce i dodaj do sałatki.

Orzechy i ser pokrój na małe kawałki. Obsyp nimi sałatkę.

Sałatkę udekoruj suszoną żurawiną.

W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę, zioła, czosnek i drobno posiekaną pietruszkę.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z żurawiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z żurawiną

Sałatka z żurawiną to lekkie i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na lunch, czy kolację. To potrawa typowo jesienna, pełna chrupiących jabłek i orzechów, słodkiej żurawiny i ostrego kurczaka. Będzie wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych i zbilansowanych dań. Idealna również na imprezy.

Przepis na sałatkę z żurawiną to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe eksperymenty kulinarne. W tym daniu łączą się wszystkie smaki. Słodycz żurawiny, kwaśna nuta jabłek, ostry kurczak, słony ser i nieco gorzkie orzechy. Dzięki temu sałatka ta jest fantastyczna. Dopełnia ją łatwy, ale naprawdę smaczny sos na bazie oliwy i musztardy, który można zrobić w kilka chwil. Głównym składnikiem tej sałatki jest oczywiście żurawina. W tej wersji dobrze jest skorzystać z owoców suszonych, które dostarczają sporo błonnika pokarmowego. W przypadku żurawiny ciężko jest znaleźć produkt niedosładzany, gdyż owoce te są naprawdę kwaśne. Warto jednak wybierać takie o jak najmniejszej ilości tego składnika. Dobrze też odszukać propozycję bez siarki w składzie, która szczególnie nie jest polecana w diecie. Tę sałatkę równie dobrze można też przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć kurczaka lub zastąpić go wędzonym tofu, który świetnie się w tym miksie odnajdzie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z żurawiną, by była smaczna i szybka, ale również zdrowa, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Można w niej znaleźć seler naciowy, jabłko i orzechy, a wszystko to połączone z grillowanym kurczakiem. Ta sałatka tworzy naprawdę zdrowy posiłek, który dostarcza sporo błonnika, a także białka. Wraz z serem jest także źródłem wapnia, które w codziennej diecie nie ma zbyt wiele. Oprócz tego, że jest posiłkiem wartościowym, ma też niezwykły smak i pięknie się prezentuje, dlatego wspaniale sprawdzi się na imprezę. To dobra opcja szczególnie dla tych, którzy kochają łączyć wytrawne dania z owocami. W tym daniu jest ich dość sporo, jednak wspaniale łączą się one z pozostałymi składnikami.

Alergeny w sałatce z żurawiną

Lista alergenów dla sałatki z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa
    • przyprawa do kurczaka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski

Wartości odżywcze sałatki z żurawiną

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, które dostarcza sporo błonnika, a także białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
186.44
550.01
Białko (g)
7.61
22.46
Fenyloalanina (mg)
0.33
0.97
Brak danych dla: suszona żurawina, musztarda miodowa.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
10.47
30.90
Węglowodany przyswajalne (g)
8.48
25.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
5.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
13.54
39.96
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
10.84
Tłuszcze nienasycone (g)
9.87
29.11
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.49
13.25
Brak danych dla: jabłko, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.38
15.87
Brak danych dla: jabłko, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.73
55.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
27.74
81.82
Witamina B6 (mg)
0.24
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.41
Witamina C (mg)
1.22
3.60
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.12
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.97
2.87
Retinol (µg (mcg))
17.80
52.50
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Niacyna (mg)
1.96
5.80
Foliany (µg (mcg))
26.78
79.01
Beta karoten (µg (mcg))
118.33
349.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
143.64
423.73
Potas (mg)
214.48
632.71
Wapń (mg)
68.37
201.70
Fosfor (mg)
116.34
343.20
Magnez (mg)
27.97
82.53
Żelazo (mg)
0.60
1.78
Cynk (mg)
0.73
2.16
Miedź (mg)
0.19
0.57
Mangan (mg)
0.40
1.17
Brak danych dla: suszona żurawina, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z żurawiną 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z żurawiną

Koszt składników
78.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Mix sałat
250 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jabłko
180 g
1 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 180 g
Orzechy włoskie
120 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Suszona żurawina
80 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 80 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda miodowa
25 g
1 łyżka
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 25 g
Ser pleśniowy niebieski
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Koszt składników
78.50