Przepis na sałatkę z żurawiną krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g
- Mix sałat 250 g
- Jabłko 180 g 1 szt
- Orzechy włoskie 120 g 2 garści
- Seler naciowy 180 g 4 łodygi
- Suszona żurawina 80 g
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Musztarda miodowa 25 g 1 łyżka
- Ser pleśniowy niebieski 100 g
Mięso oczyść, obsyp solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Patelnię grillową rozgrzej i zgrilluj na niej pierś z kurczaka.
Sałatę opłucz i włóż do miski i połącz ją z pokrojonym kurczakiem.
Jabłko umyj i pokrój na cienkie plasterki, następnie połącz z pozostałymi składnikami.
Seler naciowy pokrój w półksiężyce i dodaj do sałatki.
Orzechy i ser pokrój na małe kawałki. Obsyp nimi sałatkę.
Sałatkę udekoruj suszoną żurawiną.
W miseczce zmieszaj oliwę, musztardę, zioła, czosnek i drobno posiekaną pietruszkę.
Gotowym sosem polej sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka z żurawiną - cechy przepisu
Więcej o sałatce z żurawiną
Sałatka z żurawiną to lekkie i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na lunch, czy kolację. To potrawa typowo jesienna, pełna chrupiących jabłek i orzechów, słodkiej żurawiny i ostrego kurczaka. Będzie wspaniałym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych i zbilansowanych dań. Idealna również na imprezy.
Przepis na sałatkę z żurawiną to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe eksperymenty kulinarne. W tym daniu łączą się wszystkie smaki. Słodycz żurawiny, kwaśna nuta jabłek, ostry kurczak, słony ser i nieco gorzkie orzechy. Dzięki temu sałatka ta jest fantastyczna. Dopełnia ją łatwy, ale naprawdę smaczny sos na bazie oliwy i musztardy, który można zrobić w kilka chwil. Głównym składnikiem tej sałatki jest oczywiście żurawina. W tej wersji dobrze jest skorzystać z owoców suszonych, które dostarczają sporo błonnika pokarmowego. W przypadku żurawiny ciężko jest znaleźć produkt niedosładzany, gdyż owoce te są naprawdę kwaśne. Warto jednak wybierać takie o jak najmniejszej ilości tego składnika. Dobrze też odszukać propozycję bez siarki w składzie, która szczególnie nie jest polecana w diecie. Tę sałatkę równie dobrze można też przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy pominąć kurczaka lub zastąpić go wędzonym tofu, który świetnie się w tym miksie odnajdzie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z żurawiną, by była smaczna i szybka, ale również zdrowa, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Można w niej znaleźć seler naciowy, jabłko i orzechy, a wszystko to połączone z grillowanym kurczakiem. Ta sałatka tworzy naprawdę zdrowy posiłek, który dostarcza sporo błonnika, a także białka. Wraz z serem jest także źródłem wapnia, które w codziennej diecie nie ma zbyt wiele. Oprócz tego, że jest posiłkiem wartościowym, ma też niezwykły smak i pięknie się prezentuje, dlatego wspaniale sprawdzi się na imprezę. To dobra opcja szczególnie dla tych, którzy kochają łączyć wytrawne dania z owocami. W tym daniu jest ich dość sporo, jednak wspaniale łączą się one z pozostałymi składnikami.
Wartości odżywcze sałatki z żurawiną
Energia i białka
(295g)
Węglowodany w sałatce z żurawiną
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z żurawiną
(295g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z żurawiną
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z żurawiną
Lista alergenów dla sałatki z żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
- przyprawa do kurczaka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski