Sałatka z zupek chińskich
- Zupka chińska - Pikantna (1 sztuka) (70 g)
- Zupka chińska - Łagodna, złoty kurczak Vifon (1 sztuka) (70 g)
- Kapusta pekińska - 1 mała główka (300 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
- Por - 1 mała sztuka (150 g)
- Majonez (110 g)
- Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na sałatkę z zupek chińskich krok po kroku
Zupki chińskie pokrusz i wrzuć do miseczki, dodaj do nich przyprawy z woreczków. Zalej szklanką wrzątku, wymieszaj, przykryj miskę (np. talerzem) i odstaw, aby makaron napęczniał.
Kapustę pekińską oczyść i poszatkuj.
Paprykę umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, wytnij gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.
Por i cebulę pokrój w kostkę.
Z zupek chińskich odlej nadmiar wody i wsyp do nich wszystkie pokrojone warzywa.
Całość dopraw i wymieszaj z majonezem.
Sałatkę podawaj schłodzoną.
Więcej informacji na temat sałatki z zupek chińskich
Sałatka z zupek chińskich to idealna propozycja na przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Dzięki swej prostocie przyrządzenia jest dobrym wyborem również jako przekąska dla całej rodziny, np. w okresie świątecznym. Jej przygotowanie zajmie Tobie około 30 minut. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ przepis jest banalnie prosty. Składniki, które są Tobie niezbędne do przygotowania sałatki z makaronem kuksu to łagodna i pikantna zupka chińska, kapusta pekińska, papryka, por, majonez, cebula oraz przyprawy.
Sałatka z zupkami chińskimi jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Papryka jest bogata w witaminę C, która nie jest niszczona pod wpływem ciepła. Dodatkowo warzywo to zawiera wiele przeciwutleniaczy, które niwelują działanie wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się organizmu. Papryka zawiera również witaminy A, K oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Kapusta pekińska również dostarczy wiele witaminy C do naszej diety. Znajdziemy w niej także witaminę K, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo czy magnez. Spożywanie kapusty pekińskiej pozytywnie wpłynie na nasz wzrok, układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy i układ kostno-stawowy. Dodatkowo poprawi odporność organizmu oraz wspomoże w walce z infekcjami. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego jest dobrym dodatkiem do wielu sałatek. Idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze, które zmniejszaj ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, raka prostaty u mężczyzn czy raka piersi u kobiet. Dodatkowo spożywanie kapusty pekińskiej zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi.
Podsumowując sałatka z zupki chińskiej to idealne rozwiązanie na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Dzięki użyciu warzyw do jej przygotowania potrawa zyskuje więcej wartości odżywczych, co czyni ją zdrowsza. Pozytywnie wpływa na organizm przez dostarczanie wielu składników mineralnych i witamin. Należy uważać na ilość majonezu, ponieważ to on czyni sałatkę bardziej kaloryczną.
Alergeny w sałatce z zupek chińskich
Lista alergenów dla sałatki z zupek chińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zupka chińska
- Zupka chińska
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z zupek chińskich
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.