Sałatka z zupek chińskich

Opublikowano: 19.03.2021 r., 15:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z zupek chińskich serwowana
Sałatka z zupek chińskich
Wypróbuj tego prostego przepisu na przekąskę na spotkania ze znajomymi. Sałatka jest naprawdę pyszna i zachwyci każdego kto jej spróbuje. Nie zawiedziesz się.
Przygotowanie 30 min
232 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Zupka chińska - Pikantna (1 sztuka) (70 g)
  • Zupka chińska - Łagodna, złoty kurczak Vifon (1 sztuka) (70 g)
  • Kapusta pekińska - 1 mała główka (300 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (150 g)
  • Por - 1 mała sztuka (150 g)
  • Majonez (110 g)
  • Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska, czajnik

Przepis na sałatkę z zupek chińskich krok po kroku

Zupki chińskie pokrusz i wrzuć do miseczki, dodaj do nich przyprawy z woreczków. Zalej szklanką wrzątku, wymieszaj, przykryj miskę (np. talerzem) i odstaw, aby makaron napęczniał.

Kapustę pekińską oczyść i poszatkuj.

Paprykę umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, wytnij gniazdo nasienne i pokrój ją w kostkę.

Por i cebulę pokrój w kostkę.

Z zupek chińskich odlej nadmiar wody i wsyp do nich wszystkie pokrojone warzywa.

Całość dopraw i wymieszaj z majonezem.

Sałatkę podawaj schłodzoną.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z zupek chińskich
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat sałatki z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich to idealna propozycja na przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Dzięki swej prostocie przyrządzenia jest dobrym wyborem również jako przekąska dla całej rodziny, np. w okresie świątecznym. Jej przygotowanie zajmie Tobie około 30 minut. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ przepis jest banalnie prosty. Składniki, które są Tobie niezbędne do przygotowania sałatki z makaronem kuksu to łagodna i pikantna zupka chińska, kapusta pekińska, papryka, por, majonez, cebula oraz przyprawy.

Sałatka z zupkami chińskimi jest dobrym źródłem wielu składników odżywczych. Papryka jest bogata w witaminę C, która nie jest niszczona pod wpływem ciepła. Dodatkowo warzywo to zawiera wiele przeciwutleniaczy, które niwelują działanie wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się organizmu. Papryka zawiera również witaminy A, K oraz witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Kapusta pekińska również dostarczy wiele witaminy C do naszej diety. Znajdziemy w niej także witaminę K, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo czy magnez. Spożywanie kapusty pekińskiej pozytywnie wpłynie na nasz wzrok, układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy i układ kostno-stawowy. Dodatkowo poprawi odporność organizmu oraz wspomoże w walce z infekcjami. Jest to warzywo niskokaloryczne, dlatego jest dobrym dodatkiem do wielu sałatek. Idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Znajdziemy w niej także przeciwutleniacze, które zmniejszaj ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, raka prostaty u mężczyzn czy raka piersi u kobiet. Dodatkowo spożywanie kapusty pekińskiej zmniejsza poziom cholesterolu LDL we krwi.

Podsumowując sałatka z zupki chińskiej to idealne rozwiązanie na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Dzięki użyciu warzyw do jej przygotowania potrawa zyskuje więcej wartości odżywczych, co czyni ją zdrowsza. Pozytywnie wpływa na organizm przez dostarczanie wielu składników mineralnych i witamin. Należy uważać na ilość majonezu, ponieważ to on czyni sałatkę bardziej kaloryczną.

Alergeny w sałatce z zupek chińskich

Lista alergenów dla sałatki z zupek chińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zupka chińska
    • Zupka chińska
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z zupek chińskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
154.79
232.18
Białko (g)
2.05
3.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.98
14.97
Węglowodany przyswajalne (g)
8.59
12.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
2.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
11.96
17.94
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
6.51
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
11.43
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.07
3.10
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.55
8.33
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.13
7.70
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
38.51
57.77
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
124.43
186.65
Wapń (mg)
47.76
71.63
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
1.07
Brak danych dla: zupka chińska, zupka chińska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z zupek chińskich 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z zupek chińskich

Koszt składników
27.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zupka chińska
70 g
Pikantna (1 sztuka)
1.60
Za 60,0 g
Liczba opakowań 2
1.87
Za 70 g
Zupka chińska
70 g
Łagodna, złoty kurczak Vifon (1 sztuka)
1.60
Za 60,0 g
Liczba opakowań 2
1.87
Za 70 g
Kapusta pekińska
300 g
1 mała główka
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Por
150 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Majonez
110 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.63
Za 110 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
27.90