Sałatka z zielonych pomidorów

Opublikowano: 17.04.2021 r., 18:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów to świetny dodatek do dań głównych. Fantastycznie smakuje i pięknie wygląda. Z powodzeniem można ją pakować do słoików i chować w spiżarni.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
81 kcal
Kcal w porcji
189 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory zielone - 3 duże szt (510 g)
  • Cebula - 1,5 szt (150 g)
  • Ocet winny - 1/4 szklanki (60 ml)
  • Cukier - 3,5 łyżki (35 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, słoiki, miska

Przepis na sałatkę z zielonych pomidorów krok po kroku

Pomidory dokładnie umyj i pokrój w dość cienkie plasterki. Włóż je do dużej miski i posól. Zamieszaj i odstaw na 4h w chłodne i ciemnie miejsce.

W garnku podgrzej wodę i ocet, dodać cukier, a także trochę soli, gorczycę, ziele angielskie i liść laurowy. Zamieszaj i zagotuj. Gdy zalewa będzie już gotowa zdejmij z kuchenki.

Cebule obierz i pokrój w piórka, połącz z pomidorami i zamieszaj.

Sałatkę zalej gorącą zalewą i przełóż do dwóch średnich słoiczków. Porządnie zamknij i odstaw tak, by stały na zakrętce.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z zielonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów jest wspaniałym i naprawdę pysznym pomysłem na dodatek do dań głównych. Choć świetnie smakuje, to nie gości na stołach zbyt często, ze względu na obawy przed jej wykonaniem. Ten sprawdzony przepis pozwala pokonać strach o to, że sałatka może się nie udać, co pozwala na delektowanie się tym wspaniałym warzywnym dodatkiem.

Sałatka z zielonych pomidorów do słoików, jest najlepszym sposobem na przepyszny dodatek do drugiego dania, który może być przechowywany przez długi czas w słoiku. Dzięki czemu można cieszyć się smakiem pysznych, letnich pomidorów nawet w zimę. Ta sałatka im dłużej leżakuje, tym lepiej smakuje.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z zielonych pomidorów, która będzie smakowała naprawdę wybornie, a jej wykonanie nie będzie zbyt skomplikowane, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Jest dobra na każdą porę roku, jednak najlepiej sprawdzi się na zimę, kiedy brakuje warzyw, a przetwory zyskują ogromnego znaczenia i pozwalają dostarczyć w szybki sposób cennych witamin i minerałów.

Ta sałatka jest tak smaczna, że szybko znika ze słoików, dlatego najlepiej przygotować większą ilość. Dzięki czemu nie trzeba będzie czekać do kolejnego sezonu, by móc cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Ta zimowa sałatka do słoików będzie stanowiła idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza w awaryjnych sytuacjach. Wystarczy tylko wyciągnąć ją ze słoika i cieszyć się jej wyjątkowym, pysznym smakiem. Smakuje wszystkim, nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym. Wszyscy doceniają ją za lekko słodki i kwaśny smak, a także piękne kolory. Ocet wraz z gorczycą i ostrą cebulą świetnie się razem komponują i podkreślają cudowny smak zielonych pomidorów.

Zielone pomidory swój kolor zawdzięczają niedostatecznemu procesowi dojrzewania. Jednak, choć nie są dojrzałe, to można ich użyć, zwłaszcza do wspaniałych przetworów, dzięki temu te pomidory, nie trafią do śmieci, a znajdą miejsce w kuchni. To świetny pomysł, który pozwala na ograniczenie marnowania jedzenia. To bardzo dobrze, gdyż pomidory te odznaczają się wspaniałym smakiem, zwłaszcza w ostrej zalewie.

Alergeny w sałatce z zielonych pomidorów

Lista alergenów dla sałatki z zielonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze sałatki z zielonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(189g)
Energia (kcal)
43.00
81.27
Białko (g)
1.03
1.95
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(189g)
Węglowodany (g)
9.99
18.88
Węglowodany przyswajalne (g)
8.91
16.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.08
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(189g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(189g)
Witamina A (µg (mcg))
21.62
40.85
Witamina B6 (mg)
0.08
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.28
32.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.36
0.68
Foliany (µg (mcg))
9.85
18.62
Beta karoten (µg (mcg))
233.92
442.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(189g)
Sód (mg)
10.02
18.94
Potas (mg)
172.70
326.41
Wapń (mg)
13.95
26.37
Fosfor (mg)
25.31
47.84
Magnez (mg)
9.14
17.27
Żelazo (mg)
0.40
0.76
Cynk (mg)
0.08
0.16
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z zielonych pomidorów 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z zielonych pomidorów

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory zielone
510 g
3 duże szt
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
10.20
Za 510 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ocet winny
60 ml
1/4 szklanki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 ml
Cukier
35 g
3,5 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 35 g
Koszt składników
23.50