Sałatka z winogronem i kurczakiem
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 duża pierś (200 g)
- Winogrona - 2 garści (140 g)
- Migdały - 1 garść (30 g)
- Makaron fusilli - 0,5 dużego opakowania (250 g)
- Cebula czerwona - 1 cebula (100 g)
- Jogurt naturalny - 2 duże łyżki (40 ml)
- Musztarda - 2 małe łyżeczki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
- Papryka czerwona - pół średniej papryki (115 g)
- Papryka żółta - pół średniej papryki (115 g)
- Kukurydza konserwowa - pół mini puszki (85 g)
- Ogórek (180 g)
Przepis na sałatkę z winogronem i kurczakiem krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Następnie dodaj kurczaka. Dopraw go szczyptą soli i pieprzu, a także curry. Smaż, aż mięso zrobi się rumiane.
Winogrona opłucz i przekrój na pół. Dodaj do mięsa.
Kukurydzę odcedź z nadmiaru zalewy na sitku, następnie dodaj do reszty składników.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź go i ostudź. Dodaj do pozostałych składników sałatki.
Migdały posiekaj drobno i wrzuć do naczynia z sałatką.
Cebulę, paprykę i ogórka umyj dokładnie. Następnie cebulę obierz. Cebulę pokrój w piórka, ogórka w plasterki, a paprykę w dużą kostkę i dodaj do pozostałych składników. Wrzuć też odcedzoną kukurydzę.
W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z musztardą, solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki. Dodaj do sałatki i jeszcze raz porządnie wymieszaj.
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka meksykańska
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
-
Sałatka z kurczaka i ananasem
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z kurczaka wędzonego
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z ryżem i kurczakiem
-
Sałatka big mac
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem i ryżem
-
Sałatka z piersią kurczaka
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatki z kurczakiem
Więcej informacji na temat sałatki z winogronem i kurczakiem
Sałatka z winogronem i kurczakiem jest niebanalnym pomysłem na pyszną kolację, a także na smaczną imprezową przekąskę. Łączy w sobie słodycz winogron z ostrością czerwonej cebuli, a także orientalnym smakiem curry. Jej dopełnieniem jest pikantny i kremowy sos na bazie jogurtu, który sprawia, że ciężko jest się jej oprzeć.
Przepis na sałatkę jest dość łatwy, a wykonanie całego dania nie zabierze ci zbyt dużo czasu. Dlatego będzie idealnym rozwiązaniem, gdy potrzebujesz szybkiego i pysznego dania.
Sałatkę łączymy z makaronem, dzięki temu jest ona bardziej sycąca. Makaron sprawia też, że sałatka prezentuje się jeszcze ciekawiej. Warto wybrać jakiś ozdobny rodzaj makaronu np. świderki, kolanka, czy kokardki. Dzięki temu potrawa pięknie zaprezentuje się w naczyniu i na stole.
Ta sałatka jest naprawdę szybka, w mniej niż pół godziny przygotujesz całe danie. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej usprawnić cały proces możesz użyć piersi z kurczaka usmażonej już wcześnie. Dzięki temu, ta pyszna sałatka powstanie w twojej kuchni w wręcz ekspresowym tempie.
Cała magia tego dania kryje się w doborze odpowiednich przypraw. Sałatkę podajemy z kurczakiem curry, który ożywia całą kompozycję smakową, dzięki fantastycznemu, orientalnemu aromatowi. Przyprawa curry jest głównie używana w kuchni indyjskiej i to ona nadaje jej charakterystyczny piękny, ciężki i korzenny zapach. Za jej pomocą możemy przenieść trochę orientu do naszej kuchni, jednak nie musimy się martwić, że smak będzie zbyt przytłaczający, gdyż dodatek słodkich winogron i kukurydzy w świetny sposób go przełamuje. Sałatka najlepiej smakuje z podsmażoną w przyprawie piersią z kurczaka, gdyż smak mięsa jest delikatny i świetnie współgra z intensywnym aromatem mieszanki przypraw. Dodatek mięsa sprawia, że sałatka jest bardziej pożywna i lepiej zaspokaja głód.
Całą sałatkę posypujemy migdałami, które poprzez swą chrupkość zapewniają większą przyjemność jedzenia. Migdały są też świetnym źródłem magnezu, który jest jednym z najbardziej niedoborowych pierwiastków, dlatego warto zadbać o jego właściwą podaż w diecie.
Sałatka z winogronem jest pyszna, szybka i bardzo aromatyczna. Na pewno zasmakuje każdemu, kto uwielbia połączenie mięsa z owocami, a także fanom kuchni indyjskiej.
Alergeny w sałatce z winogronem i kurczakiem
Lista alergenów dla sałatki z winogronem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z winogronem i kurczakiem
Energia i białka
(361g)
Węglowodany
(361g)
Tłuszcze
(361g)
Witaminy
(361g)
Składniki mineralne
(361g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.