Sałatka z wędzonym pstrągiem

Opublikowano: 08.09.2021 r., 14:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wędzony pstrąg w sałatce
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Sałatka z wędzonym pstrągiem to wspaniały pomysł na niezwykle szybki posiłek, który smakuje obłędnie. W takiej wersji pstrąg prezentuje się naprawdę fantastycznie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
365 kcal
Kcal w porcji
236 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pstrąg wędzony filet (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ogórek kiszony - 3 szt (180 g)
  • Cebula czerwona - 1 szt (100 g)
  • Mix sałat - 6 garści (150 g)
  • Pomidory koktajlowe - 2 garści (200 g)
  • Musztarda sarepska - 1 łyżka (25 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duża miska, rondelek

Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem krok po kroku

W rondelku ugotuj jajka na twardo. Całość ostudź, obierz i pokrój w cząstki.

Pstrąga podziel na małe części i przełóż do miski.

Pomidory opłucz i podziel na pół. Przełóż je do miski z rybą.

Sałatę opłucz i porwij na małe kawałki dodaj do pozostałych składników.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj do sałatki.

Ogórki wyciągnij z zalewy i pokrój w paseczki dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj

W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, sok z cytryny, posiekany drobno szczypiorek i musztardę.

Gotowym sosem polej sałatkę i udekoruj ją cząstkami jajek.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z wędzonym pstrągiem

Sałatka z wędzonym pstrągiem to pomysł na pyszny lunch, ale również smaczną kolację z dodatkiem ryby i warzyw. Całość jest niezwykle sycąca i kusi wspaniałym smakiem. To dobry wybór dla wszystkich osób, które kochają ciekawe połączenia smakowe i nowoczesną kuchnię. Pstrąg połączony ze świeżymi warzywami jest propozycją naprawdę wspaniałą, a przy tym nieskomplikowaną. To genialny wybór na ekspresowy posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z wędzonym pstrągiem, by była sycąca, a przy tym zdrowa i pyszna to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstaje z niego danie proste, choć pełne smaku. To dlatego, że składają się na nie pozornie nie pasujące produkty, które razem tworzą niezwykłą kompozycję smakową. To dobry wybór na kolację, lunch, czy obiad do pracy.

Przepis na pyszną sałatkę z wędzonym pstrągiem jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Całość jest nieskomplikowana i nie zabiera dużo czasu. Warto wcześniej ugotować jajka, by jeszcze bardziej skrócić czas oczekiwania. Całość wystarczy tylko pokroić i połączyć ze sobą. Sałatka nie wymaga zbyt dużej ilości dodatków, gdyż produkty, które się w niej znajdują są naprawdę bardzo aromatyczne. Jednak wspaniale smakuje polana pysznym sosem. Dressing z oliwy i musztardy wspaniale podkreśla smak wędzonej ryby, słonych ogórków i ostrej cebuli. To danie tak pyszne, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.

Sałatka to dobra opcja na wynos, gdyż nie potrzebuje lodówki. Całość jest również bardzo zdrowym wyborem ze względu na składniki, które się w niej znajdują. Pstrąg jest niezwykle wartościową rybą. Dostarcza sporo pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan układu krwionośnego, odpornościowego i nerwowego. Pstrąg jest także świetnym źródłem selenu, fosforu, wapnia i magnezu, pierwiastków, które wspierają pracę całego organizmu.

To danie, które świetnie sprawdzi się na święta, czy na imprezę, gdyż choć jest zdrowe, to również naprawdę smaczne. Wszystko za sprawą idealnego połączenia składników. Dodatkowo całość pięknie się prezentuje ze względu na duży udział kolorowych warzyw.

Alergeny w sałatce z wędzonym pstrągiem

Lista alergenów dla sałatki z wędzonym pstrągiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pstrąg wędzony filet
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze sałatki z wędzonym pstrągiem

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa sałatka, która dostarcza sporo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(236g)
Energia (kcal)
154.85
365.44
Białko (g)
14.66
34.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(236g)
Węglowodany (g)
1.81
4.27
Węglowodany przyswajalne (g)
1.19
2.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(236g)
Tłuszcz (g)
9.59
22.64
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
7.21
Tłuszcze nienasycone (g)
6.54
15.43
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.85
11.43
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
4.00
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
93.62
220.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(236g)
Witamina A (µg (mcg))
81.01
191.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.53
5.98
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.05
9.56
Witamina D (µg (mcg))
10.17
23.99
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.25
5.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.22
168.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.40
8.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.85
44.48
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
104.53
246.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(236g)
Sód (mg)
406.03
958.24
Potas (mg)
308.26
727.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
29.66
69.99
Fosfor (mg)
179.50
423.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.77
49.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.51
Cynk (mg)
0.53
1.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z wędzonym pstrągiem 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z wędzonym pstrągiem

Koszt składników
94.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg wędzony filet
500 g
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
50.00
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórek kiszony
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Cebula czerwona
100 g
1 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mix sałat
150 g
6 garści
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
200 g
2 garści
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Musztarda sarepska
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
94.50