Sałatka z wędzoną makrelą
- Ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
- Szczypiorek - 4 łyżeczki (20 g)
- Makrela wędzona - 1 sztuka, bez głowy (125 g)
- Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na sałatkę z wędzoną makrelą krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po przestudzeniu obierz je ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
Makrelę oczyścić ze skórki i odetnij ogon. Pozbądź się kręgosłupa z ościami, a pozostałą makrelę porozdrabniaj w dłoniach na mniejsze części, aby wyłapać ewentualne ości.
Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
Szczypiorek posiekaj.
Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dodaj olej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie zamieszaj i podziel sałatkę na dwie porcje.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z wędzoną makrelą
Sałatka z wędzoną makrelą jest prosta i szybka. Możesz ją przygotować na wiele okazji. Będzie to idealne danie na kolację lub imprezę w gronie najbliższych. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy potroić. Ta pyszna sałatka z wędzonej makreli na pewno zostanie doceniona przez miłośników rybnych potraw.
Jak zrobić sałatkę z wędzonej makreli? Warto zacząć od jajek, ponieważ w czasie, gdy te będą się gotowały, możesz już zająć się makrelą. Oczyszczenie ryby jest dość czasochłonnym zajęciem, ale jest ono konieczne. W rybie nie mogą pozostać ości, nawet te najmniejsze. Na początku, po pozbyciu się ogona i skóry, warto rozdrobnić rybę widelcem, ale mięso trzeba później dokładnie sprawdzić palcami. Z wędzonej makreli z jajkiem często robi się pastę. Wtedy również należy bardzo dobrze oczyścić rybkę.
Przepis na sałatkę z makreli wędzonej możesz nieco zmodyfikować. Jeżeli nie chcesz robić sałatki z olejem, możesz ją zrobić z majonezem, musztardą lub ketchupem albo koncentratem pomidorowym. Tę sałatkę z ryby wędzonej możesz przygotować z karbowaną sałatą, rukolą, roszponką, oliwkami, serem feta i serem mozzarella. Do tej sałatki możesz też dodać kukurydzę.
Ogórki kiszone możesz obrać przed pokrojeniem. Możesz je też zastąpić ogórkami konserwowymi. Szczypiorek możesz zostawić na koniec i po prostu posypać nim gotową sałatkę. Chrupiącym akcentem w takiej sałatce byłaby prażona cebulka. Możesz też zdecydować się np. na prażony sezam lub prażone nasiona słonecznika albo dyni. Gotową sałatkę warto podawać z grzaneczkami. Możesz je zrobić z bagietki lub chleba. Ciekawym dodatkiem byłoby pieczywo czosnkowe.
Opcji na sałatkę z wędzoną makrelą jest naprawdę wiele, więc to od ciebie zależy, na co się zdecydujesz. Składniki podawane w tym przepisie tworzą bardzo dobrą sałatkę, która błyskawicznie znika ze stołu, ale jeśli lubisz ser feta, pomidorki koktajlowe lub zieloną sałatę, to możesz zmodyfikować ten przepis według własnych preferencji i dodać te składniki.
Alergeny w sałatce z wędzoną makrelą
Lista alergenów dla sałatki z wędzoną makrelą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z wędzoną makrelą
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.