Sałatka z wątróbką
- Wątróbka drobiowa (250 g)
- Rukola - 1 szklanka (120 g)
- Ogórek - 1 sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Ocet balsamiczny - 1 łyżki (10 ml)
Przepis na sałatkę z wątróbką krok po kroku
Na patelni usmaż wątróbkę. Dodaj wątróbkę na rozgrzaną patelnię i smaż ją przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczona. Dopraw solą i pieprzem.
Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor.
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój je w ósemki.
Sałatę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka umyj i pokrój w plasterki.
Przygotuj sos do sałatki, mieszając 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz w miseczce.
W dużym naczyniu wymieszaj sałatę, ogórki, cebulę, wątróbkę. Skrop całość przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.
Na koniec udekoruj sałatkę kawałkami jajek.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z wątróbką
Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.
Sałatka z wątróbką idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.
Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.
Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.
Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się wątróbka, która należy do podrobów.
Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.
Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.
Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka i przygotowanie wątróbki. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Zyskuję czas, ponieważ idealnie sprawdza się tutaj tuńczyk z puszki, który zdecydowanie przyśpiesza przygotowanie dania.
Cały mój przepis na sałatkę z wątróbką przedstawiam nieco niżej.
Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.
Sam widzisz jak łatwa i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka.
Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację, ale też na imprezę w gronie znajomych.
Koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia. Dokładnie jak zrobić sałatkę z wątróbką opisuję nieco niżej, będzie ona dobra na kolację, ale też na przekąskę imprezową. Koniecznie przekonaj się, jaka jest pyszna.
Alergeny w sałatce z wątróbką
Lista alergenów dla sałatki z wątróbką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z wątróbką
Do sałatki możesz dodać swoje ulubione dodatki, idealnie będzie też pasować gotowane jajko lub tańczyk.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.