Sałatka z tuńczykiem na krakersach
- Tuńczyk w sosie własnym (170 g)
- Szczypiorek - Odrobina na posypanie sałatki (20 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Groszek zielony (70 g)
- Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
- Majonez - 4 łyżki (100 g)
- Ogórek kiszony - 4 średnie ogórki kiszone (240 g)
- Krakersy - 36 krakersów (180 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem na krakersach krok po kroku
Jajka ugotuj, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Przełóż do dużej miski.
Ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do jajek.
Kukurydzę i groszek odsącz. Wsyp do reszty składników.
Dodaj majonez, sól i pieprz, a następnie wymieszaj. Najlepiej, aby sałatka odstała cała noc.
Łyżeczką nakładają na krakersy gotową sałatkę i układają je na talerzu.
Szczypiorek poszatkuj i posyp nim sałatkę na krakersie.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem na krakersach
Sałatka z tuńczykiem na krakersach to idealna przekąska typu finger food. Ten przepis sprawdzi się w czasie imprezy, ponieważ sałatka jest bardzo smaczna i nie trzeba jej jeść bezpośrednio na talerzu. Jeżeli twoi goście lubią słono-kwaśno-słodkie potrawy, to tuńczyk na krakersach z dodatkiem kukurydzy i kiszonego ogórka podbije ich serca.
Ten przepis sprawdzi się także na Wielkanoc, ale w tej sytuacji może przydać się sałatka warstwowa. Zamiast mieszać ze sobą te wszystkie składniki, możesz je nieco oddzielić. Na krakersy znajdujące się na samym dole możesz dać ogórka zmieszanego z tuńczykiem, na następnej warstwie możesz ułożyć kukurydzę i groszek z majonezem, a na górę starte jajko oprószone szczypiorkiem. Ilość majonezu w poszczególnych partiach to już kwestia własnych preferencji.
Sałatka zawsze jest najlepsza na drugi dzień, ponieważ do tego czasu wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli chcesz, żeby krakersy zachowały swoją chrupkość, nie może to być sałatka warstwowa, ponieważ te zmiękną, gdy włożysz je do lodówki. Kiedy przygotowujesz tę przekąskę w wersji finger food, to sałatkę wyciągnij z lodówki tuż przed podaniem i nałóż ją na świeżo otwarte krakersy.
Tę przekąskę możesz modyfikować. Składniki z przepisu będą dobrze smakować z czerwoną cebulką, ale też można je połączyć z żółtym serem. Ser może być starty lub pokrojony w bardzo małe kosteczki. Zamiast majonezu możesz zdecydować się na śmietanę lub jogurt naturalny. Sałatka dobrze będzie smakować także z sosem winegret na bazie soku z cytryny lub octu winnego.
Sałatka z tuńczykiem na krakersach nie jest zbyt często spotykaną przekąską, więc twoi goście na pewno będą nią zainteresowani. Warto zapisać ten przepis, bo po spotkaniu z rodziną i znajomymi może okazać się, że wiele osób zapyta cię o to, jak udało ci się zrobić tak dobrą przystawkę. Składniki z tej sałatki będą pasowały także do chrupkiego pieczywa. Bez obaw możesz zabrać tę sałatkę do pracy i zjeść ją z kromką chleba zamiast krakersów. Istnieje jednak możliwość, że wtedy będzie trzeba ją jeszcze nieco posolić.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem na krakersach
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem na krakersach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Krakersy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem na krakersach
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.