Sałatka z tuńczykiem i ryżem
- Ryż biały (100 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (170 g)
- Groszek zielony (70 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Jajko (3 szt.)
- Pomidory koktajlowe (9 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem krok po kroku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Najlepiej wybierz taki, który nie będzie się kleił. Poczekaj, aż wystygnie.
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy. Następnie wymieszaj z ryżem i rozdzielamy na trzy porcje.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Na każdą porcję przypadają trzy pomidorki. Dodaj je i delikatnie wymieszaj.
Jajka ugotuj na twardo. Na każdą porcję przypada jedno jajko. Obierz je ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Następnie ułóż je na wierzchu każdej porcji sałatki.
Na koniec przygotuj sos winegret. Do miseczki nalej sok z cytryny, a następnie dodaj soli i pieprzu. Wymieszaj i dolej oliwy z oliwek. Każdą porcję sałatki polej gotowym sosem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem to często spotykane połączenie. To, co można jeszcze do tego dodać, jednak nie już tak oczywiste. Wbrew pozorom tuńczyk z puszki może się łączyć z przeróżnymi produktami. Pasuje m.in. na pizzę i do tortilli, ale przede wszystkim nadaje ciekawe smaki sałatce.
Każdy przepis rządzi się swoimi prawami. Tutaj znajdziesz kukurydzę, jajko, groszek, ale też pomidory koktajlowe. Nie oznacza to jednak, że nie możesz modyfikować tego przepisu. Jeżeli nie chcesz sosu winegret na bazie soku z cytryny, zdecyduj się na inny, np. jogurtowy. Nie każdy też lubi połączenie ryby ze śmietaną. Dobrze smakuje z oliwą lub pomidorami, ale to połączenie tuńczyka i ryżu z majonezem jest najczęściej spotykane. Jeżeli lubi czerwoną cebulę, możesz ją dorzucić do sałatki. Ciekawym dodatkiem jest także prażona cebulka.
Zwróć szczególną uwagę na wybór ryżu. Jeżeli wybierzesz taki, który po ugotowaniu staje się bardzo klejący, to możesz nie być zadowolony z efektu końcowego, choć dobry smak sałatki powinien pozostać. Jednak najlepiej zdecyduj się na taki ryż, który pozostanie sypki.
Dobieraj i odejmuj składniki tak, aby powstał twój idealny przepis, ale może okaże się, że nie musisz niczego zmieniać. Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem, pomidorkami, groszkiem i ryżem to bardzo dobre połączenie smakowe, które powinno zadowolić twoje kubki smakowe. Jest to też idealne danie do pracy. Możesz przełożyć część sałatki do mniejszego pojemnika i wygodnie zabrać ze sobą. W drugim pojemniku lub słoiczku zabierz ze sobą gotowy sos i przekąska w pracy gotowa!
Sałatka z tuńczykiem sprawdzi się także na kolacji z rodziną lub przyjaciółmi. Akurat w tym przepisie składniki są wymieszane, ale możesz układać je warstwowo w przezroczystej salaterce, aby nadać jej ciekawego wyglądu. Dodatkowo możesz też dodać czarne oliwki i żółtą paprykę. Jeżeli brakuje ci jeszcze czegoś chrupiącego, możesz zdecydować się na dorzucenie malutkich grzaneczek. Gotowe możesz kupić w sklepie, ale możesz je też sam przygotować za pomocą tostera, na patelni lub w piekarniku.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem i ryżem
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i ryżem
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.