Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
- Makaron ryżowy - w kształcie ryżu (150 g)
- Tuńczyk w sosie własnym (170 g)
- Groszek zielony konserwowy (200 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Ogórki konserwowe - 4 sztuki (200 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Majonez - 2 łyżki (30 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym krok po kroku
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie przelej zimną wodą i przełóż do miski.
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odsącz na sitku. Tuńczyka porwij na mniejsze kawałki i dodaj wszystko do miski z makaronem.
Ogórki pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Wszystko dodaj do miski.
Następnie dodaj majonez, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym potrzebuje jeszcze 5 składników by powstała ta pyszna i szybka sałatka. Do jej wykonania potrzebny będzie tuńczyk z puszki w sosie własnym, groszek i kukurydza konserwowa, ogórki konserwowe, makaron ryżowy i majonez. Dodatkowego smaku nada szczypiorek, sól i pieprz.
Na początku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie go odcedź, przelej zimną wodą i przełóż do miski. Kolejnym krokiem jest dodanie odcedzonego groszku i kukurydzy. Podobnie zrób z tuńczykiem, ale przed dodaniem do miski go rozdrobnij. Ogórki konserwowe pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Tuńczyk zaliczany jest do ryb drapieżnych. Mięso z tej ryby charakteryzuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością białka. Ryby to także świetne źródło witaminy D. Pomimo wielu doniesień o toksyczności rybiego mięsa warto spożywać porcję ryb przynajmniej raz w tygodniu. Wybierając ryby ze sprawdzonych, certyfikowanych źródeł zmniejsza się ryzyko takiego zanieczyszczenia.
Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być dobry dla osób dbających o masę ciała.
Mamy nadzieję, że wiesz już jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i makaronem ryżowym i ta dobra sałatka na stałe zagości w Twojej kuchni.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem i makaronem ryżowym
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i makaronem ryżowym
Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.