Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa sałatka z tuńczykiem.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem to wspaniała opcja na naprawdę ciekawe danie, które jest proste, smaczne i niezwykle lekkie. Sprawdzi się na fit kolację.
Przygotowanie 30 min
421 kcal
Kcal w porcji
205 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ser parmezan (60 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (140 g)
  • Tuńczyk w oleju (120 g)
  • Kukurydza konserwowa (80 g)
  • Pomidory koktajlowe (100 g)
  • Rukola (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Musztarda (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, miseczka

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem i jajkiem krok po kroku

W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Następnie odcedź go.

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.

Rukolę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu z sałatą, razem z jajkami.

Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki, dodaj do reszty.

Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do pozostałych składników.

W miseczce zmieszaj sól, pieprz, oliwę, musztardę.

Gotowym sosem polej sałatkę.

Sałatkę posyp parmezanem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem to wspaniała opcja na naprawdę ciekawe danie, które jest proste, smaczne i niezwykle lekkie. Sprawdzi się na fit kolację.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem i jajkiem to doskonały pomysł na danie dietetyczne, ale bardzo sycące i smaczne. Jedyne co niej potrzebujesz to tuńczyk z puszki i ulubione warzywa, które łączy się z jajkiem. Świetnie smakuje schłodzona w lodówce i można ją zjeść następnego dnia, dlatego można przygotować ją nawet wcześniej. Warto dodać do niej naprawdę sporo posiekanego koperku i natki pietruszki, gdyż to one najlepiej podkreślają całe danie. Nie można też żałować dodatku pieprzu. Dzięki obecności tuńczyka i jajek w sałatce mamy pewność, że będzie ona pożywną przekąską dla każdego. Dodatkowo możemy dostarczyć z nią Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy, a także odpornościowy. To świetny sposób, by przemycić więcej ryb do naszego menu w łatwy i bardzo smaczny sposób. Wysoka zawartość białka sprawia, że sałatka świetnie zaspokoi nawet największy głód i zostawi nas z przemiłym uczuciem sytości, które utrzyma się na dłużej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i makaronem i jajkiem, by była najlepsza, to te prosty przepis będzie doskonałą opcją.

To danie pyszne, łatwe i dobre dla zdrowia. W kilka chwil można wyczarować to przepyszne danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, dlatego jest to też świetna opcja na posiłek kryzysowy. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka z tuńczyka świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt prezentuje się wprost spektakularnie. Choć przepis może się wydawać banalny, to kompozycja wizualna, a także połączenie tuńczyka i sera żółtego z jajkiem sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jej siła tkwi w pozornej prostocie, która nadaje jej delikatności i elegancji.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i makaronem i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Tuńczyk w oleju
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kcal)
205.56
421.39
Białko (g)
11.83
24.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany (g)
15.47
31.72
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
13.20
27.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
4.66
Brak danych dla: tuńczyk w oleju.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz (g)
10.92
22.39
Tłuszcze nasycone (g)
3.55
7.28
Tłuszcze nienasycone (g)
7.37
15.11
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.73
11.76
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
3.35
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.85
169.84
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A (µg (mcg))
66.61
136.55
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.19
Witamina C (mg)
3.89
7.97
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.42
2.91
Retinol (µg (mcg))
46.78
95.90
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.19
Ryboflawina (mg)
0.18
0.36
Niacyna (mg)
3.27
6.70
Foliany (µg (mcg))
38.34
78.59
Beta karoten (µg (mcg))
230.08
471.66
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód (mg)
233.49
478.64
Potas (mg)
231.62
474.83
Wapń (mg)
123.64
253.46
Fosfor (mg)
191.65
392.89
Magnez (mg)
37.68
77.24
Żelazo (mg)
1.37
2.81
Cynk (mg)
1.07
2.20
Miedź (mg)
0.13
0.26
Mangan (mg)
0.44
0.90
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
140 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 140 g
Tuńczyk w oleju
120 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.24
Za 120 g
Kukurydza konserwowa
80 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 80 g
Pomidory koktajlowe
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Rukola
100 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
70.00