Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
- Ser parmezan (60 g)
- Jajko (3 szt.)
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (140 g)
- Tuńczyk w oleju (120 g)
- Kukurydza konserwowa (80 g)
- Pomidory koktajlowe (100 g)
- Rukola (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Musztarda (25 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem i jajkiem krok po kroku
W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Następnie odcedź go.
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.
Rukolę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu z sałatą, razem z jajkami.
Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki, dodaj do reszty.
Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do pozostałych składników.
W miseczce zmieszaj sól, pieprz, oliwę, musztardę.
Gotowym sosem polej sałatkę.
Sałatkę posyp parmezanem.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem i jajkiem to wspaniała opcja na naprawdę ciekawe danie, które jest proste, smaczne i niezwykle lekkie. Sprawdzi się na fit kolację.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem i jajkiem to doskonały pomysł na danie dietetyczne, ale bardzo sycące i smaczne. Jedyne co niej potrzebujesz to tuńczyk z puszki i ulubione warzywa, które łączy się z jajkiem. Świetnie smakuje schłodzona w lodówce i można ją zjeść następnego dnia, dlatego można przygotować ją nawet wcześniej. Warto dodać do niej naprawdę sporo posiekanego koperku i natki pietruszki, gdyż to one najlepiej podkreślają całe danie. Nie można też żałować dodatku pieprzu. Dzięki obecności tuńczyka i jajek w sałatce mamy pewność, że będzie ona pożywną przekąską dla każdego. Dodatkowo możemy dostarczyć z nią Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy, a także odpornościowy. To świetny sposób, by przemycić więcej ryb do naszego menu w łatwy i bardzo smaczny sposób. Wysoka zawartość białka sprawia, że sałatka świetnie zaspokoi nawet największy głód i zostawi nas z przemiłym uczuciem sytości, które utrzyma się na dłużej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i makaronem i jajkiem, by była najlepsza, to te prosty przepis będzie doskonałą opcją.
To danie pyszne, łatwe i dobre dla zdrowia. W kilka chwil można wyczarować to przepyszne danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, dlatego jest to też świetna opcja na posiłek kryzysowy. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka z tuńczyka świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt prezentuje się wprost spektakularnie. Choć przepis może się wydawać banalny, to kompozycja wizualna, a także połączenie tuńczyka i sera żółtego z jajkiem sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jej siła tkwi w pozornej prostocie, która nadaje jej delikatności i elegancji.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Tuńczyk w oleju
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i makaronem i jajkiem
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.