Przepis na sałatkę z tuńczykiem i fasolą krok po kroku
- Fasola konserwowa 240 g
- Tuńczyk w sosie własnym 150 g
- Kukurydza konserwowa 100 g
- Ogórki kiszone 200 g
- Jogurt naturalny 100 ml
- Majonez light 50 g
Odsącz fasolę, tuńczyka oraz kukurydzę z zalewu i dodaj do miski.
Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do reszty składników.
Wymieszaj składniki sałatki z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Proste sałatki z tuńczykiem

(liczba kalorii)
Sałatka z tuńczykiem i fasolą - cechy przepisu
Więcej o sałatce z tuńczykiem i fasolą
Ekspresowa sałatka z grochem czerwonym i tuńczykiem to idealna propozycja wielkanocna lub imprezowa. Pysznie smakuje i wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut. Składa się z kilku bardzo prostych składników, które bez problemu można kupić w każdym sklepie. Sałatka wyśmienicie smakuje razem z pieczywem, na przykład w formie tostów lub jako pieczywo świeże. Jest pyszna też bez pieczywa – kompozycja smakowa bardzo do siebie pasuje. Sałatkę warto zrobić dzień przed planowanym podaniem. Będzie ona o wiele smaczniejsza.
Składniki przepisu to tylko fasola, tuńczyk, kukurydza, ogórki kiszone oraz majonez i jogurt naturalny. Z przypraw wystarczy sól oraz pieprz. Możesz wykorzystać ogórki konserwowe zamiast ogórków kiszonych. Tuńczyk jest dobry zarówno w sosie własnym jak i w oleju. Taka prosta sałatka to najlepszy przepis na coś dobrego i ekspresowego w zrobieniu. Jeśli jeszcze jej nie znasz, to warto spróbować tej łatwej sałatki i poznawać nowe smaki.
Gdy nie masz fasoli konserwowej nic straconego. Zawsze można wykorzystać fasolę surową. Czas wykonania sałatki się wydłuży o około 10 godzin moczenia fasoli oraz około godzinę gotowania. Jeżeli zależy Ci, by posiłek był bardziej lekkostrawny gotuj fasolę w świeżej wodzie przez pierwsze 10-15 minut bez przykrywania jej.
Jest to przepis bezglutenowy i o niskim indeksie glikemicznym. Dobry dla osób, które chorują na celiakię albo nietolerancję glutenu. Nada się też dla osób stosujących dietę z niskim indeksem glikemicznym. Ze względu na ciężkostrawność fasoli mogą występować objawy po zjedzeniu sałatki takie jak wzdęcia, gazy lub bóle brzucha. Błonnik zawarty w fasoli może działać niekorzystnie dla osób, które nie tolerują dobrze nadmiernej jego ilości. Jednakże błonnik u osób zdrowych wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. Dzięki niemu potrwa jest bardzo sycąca. Warto jeść fasolę, ponieważ zawiera też bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Można skutecznie urozmaicić dietę i zapobiegać niedoborom dzięki różnorodnym potrawom.
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i fasolą
Energia i białka
(210g)
Węglowodany w sałatce z tuńczykiem i fasolą
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i fasolą
(210g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem i fasolą
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem i fasolą
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light