Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Opublikowano: 16.07.2021 r., 12:31 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z tuńczykiem i fasolą
Sałatka z tuńczykiem i fasolą
Ekspresowa sałatka z grochem czerwonym i tuńczykiem to idealna propozycja wielkanocna lub imprezowa. Pysznie smakuje i wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut.
Przygotowanie 10 min
165 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Fasola konserwowa (240 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Ogórki kiszone (200 g)
  • Jogurt naturalny (100 ml)
  • Majonez light (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i fasolą krok po kroku

Odsącz fasolę, tuńczyka oraz kukurydzę z zalewu i dodaj do miski.

Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do reszty składników.

Wymieszaj składniki sałatki z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i fasolą

Ekspresowa sałatka z grochem czerwonym i tuńczykiem to idealna propozycja wielkanocna lub imprezowa. Pysznie smakuje i wykonanie zajmie maksymalnie 10 minut. Składa się z kilku bardzo prostych składników, które bez problemu można kupić w każdym sklepie. Sałatka wyśmienicie smakuje razem z pieczywem, na przykład w formie tostów lub jako pieczywo świeże. Jest pyszna też bez pieczywa – kompozycja smakowa bardzo do siebie pasuje. Sałatkę warto zrobić dzień przed planowanym podaniem. Będzie ona o wiele smaczniejsza.

Składniki przepisu to tylko fasola, tuńczyk, kukurydza, ogórki kiszone oraz majonez i jogurt naturalny. Z przypraw wystarczy sól oraz pieprz. Możesz wykorzystać ogórki konserwowe zamiast ogórków kiszonych. Tuńczyk jest dobry zarówno w sosie własnym jak i w oleju. Taka prosta sałatka to najlepszy przepis na coś dobrego i ekspresowego w zrobieniu. Jeśli jeszcze jej nie znasz, to warto spróbować tej łatwej sałatki i poznawać nowe smaki.

Gdy nie masz fasoli konserwowej nic straconego. Zawsze można wykorzystać fasolę surową. Czas wykonania sałatki się wydłuży o około 10 godzin moczenia fasoli oraz około godzinę gotowania. Jeżeli zależy Ci, by posiłek był bardziej lekkostrawny gotuj fasolę w świeżej wodzie przez pierwsze 10-15 minut bez przykrywania jej.

Jest to przepis bezglutenowy i o niskim indeksie glikemicznym. Dobry dla osób, które chorują na celiakię albo nietolerancję glutenu. Nada się też dla osób stosujących dietę z niskim indeksem glikemicznym. Ze względu na ciężkostrawność fasoli mogą występować objawy po zjedzeniu sałatki takie jak wzdęcia, gazy lub bóle brzucha. Błonnik zawarty w fasoli może działać niekorzystnie dla osób, które nie tolerują dobrze nadmiernej jego ilości. Jednakże błonnik u osób zdrowych wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz glukozy we krwi. Dzięki niemu potrwa jest bardzo sycąca. Warto jeść fasolę, ponieważ zawiera też bardzo dużo witamin i składników mineralnych. Można skutecznie urozmaicić dietę i zapobiegać niedoborom dzięki różnorodnym potrawom.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i fasolą

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i fasolą

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera dużo błonnika. Jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3).

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
78.83
165.55
Białko (g)
6.71
14.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
8.07
16.95
Węglowodany przyswajalne (g)
6.30
13.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
3.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
2.22
4.66
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
3.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.52
1.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
2.41
Cholesterol (mg)
8.69
18.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
4.17
8.75
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.59
Witamina C (mg)
0.89
1.87
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.05
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.10
Retinol (µg (mcg))
1.61
3.38
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Niacyna (mg)
1.27
2.67
Foliany (µg (mcg))
7.62
16.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.19
44.50
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
567.74
1192.25
Potas (mg)
192.45
404.15
Wapń (mg)
37.02
77.75
Fosfor (mg)
99.00
207.90
Magnez (mg)
21.87
45.92
Żelazo (mg)
0.81
1.70
Cynk (mg)
0.49
1.03
Miedź (mg)
0.08
0.17
Mangan (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i fasolą 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z tuńczykiem i fasolą

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Tuńczyk w sosie własnym
150 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
5.29
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Ogórki kiszone
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Koszt składników
26.80