Sałatka z tuńczykiem fit
- Tuńczyk w sosie własnym - 1,5 puszki (255 g)
- Jajko (5 szt.)
- Szpinak - 4 duże garści (100 g)
- Rzodkiewka - 1 pęczek (115 g)
- Oliwki czarne - 20 sztuk (60 g)
- Pomidory koktajlowe - 10 sztuk (200 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem fit krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Ugotowane jajka ostudź i obierz. Następnie pokrój je w ćwiartki.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.
Liście szpinaku opłucz, porwij i ułóż na dnie miski.
Rzodkiewki i pomidory koktajlowe umyj. Rzodkiewki pokrój w plasterki, a pomidorki podziel na połówki. Dodaj do miski z sałatą.
Oliwki wrzuć do miski z pozostałymi składnikami i wymieszaj całość dokładnie.
W osobnej miseczce przygotuj oliwę, dodaj do niej sok z cytryny, a także przyprawy i zioła. Wymieszaj całość energicznie.
Sałatkę polej sosem i udekoruj ćwiartkami jaj, uważając, by ich nie uszkodzić.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem fit
Sałatka z tuńczykiem fit jest idealnym daniem dla osób na diecie redukcyjnej. Sprawdzi się jako lunch lub kolacja. Zaskakuje swoim ostrym smakiem, a to dzięki rzodkiewkom i ostrej papryczce. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, która uznana jest za najzdrowszą na świecie. Ta sałatka poza tym, że jest bardzo smaczna, dostarcza również wielu cennych witamin i składników odżywczych. Duża zawartość warzyw sprawia, że jest niskokaloryczna, lecz sycąca.
Połączenie tuńczyka z jajkiem jest bardzo dobrze znane, lecz dzięki niebanalnym dodatkom sałatka zyskuje świeżości i oryginalności. Jedząc ją możemy się poczuć, jakbyśmy kosztowali wiosny. Na pewno zaskoczy niejednego smakosza idealną kompozycją smaków.
Dzięki dużej zawartości białka będzie bardzo pomocna przy budowaniu szczupłej sylwetki i odpowiedniej masy mięśniowej. Tuńczyk i oliwki zapewniają odpowiednią porcję zdrowych tłuszczów, dzięki czemu wspieramy nasz układ krwionośny i nerwowy. Dodatek oliwy z oliwek wspomaga wchłanianie witamin z sałatki. Zdrowe tłuszcze będą również podkreślały wyrazisty smak całej kompozycji. Ta opcja jest więc nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa.
Przepis jest bardzo prosty, dlatego sałatkę przygotujemy w mniej niż pół godziny, to ważne szczególnie dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Szybka sałatka sprawdzi się również w sytuacji, gdy zaskoczą nas niezapowiedziani goście. Danie pięknie prezentuje się na stole ze względu na całą paletę różnych barw. To sprawia, że nie można od niej oderwać oczu, a każdy z chęcią po nią sięga. Dlatego łatwo może zostać główną atrakcją kulinarną imprezy.
Fit sałatka z tuńczykiem spodoba się nie tylko osobom na diecie, ale również miłośnikom kuchni zdrowej, naturalnej i smacznej. W sałatce dominują warzywa, dzięki czemu jest ona bardzo lekka. Dodatek rzodkiewki wpływa pozytywnie na trawienie i prawidłową pracę wątroby. Dietetyczna sałatka z tuńczykiem łączy smaczną i zdrową kuchnię, dzięki czemu nie trzeba już więcej wybierać między nimi.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem fit
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
- Jajko
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem fit
Energia i białka
(343g)
Węglowodany
(343g)
Tłuszcze
(343g)
Witaminy
(343g)
Składniki mineralne
(343g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.