Sałatka z tuńczykiem
- Tuńczyk w sosie własnym - 1,5 puszki (255 g)
- Por - 1 szt (140 g)
- Ogórki konserwowe - 5 dużych ogórków (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża papryka (250 g)
- Ryż biały - 3 woreczki (300 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
Przepis na sałatkę z tuńczykiem krok po kroku
Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Następnie przełóż go do dużej miski.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź. Ostudzony ryż wrzuć do miski z tuńczykiem.
Pora i paprykę umyj, a potem pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie umieść w misce wraz z resztą składników sałatki.
Ogórki konserwowe pokrój drobno w kostkę i wrzuć do miski z sałatką.
Wszystkie składniki porządnie wymieszaj. Dodaj majonez, sól, pieprz i drobno posiekane zioła i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatki z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka nicejska
-
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą
-
Prosta sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Sałatka z tuńczykiem fit
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem warstwowa
-
Sałatka z tuńczykiem na krakersach
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i krakersami
-
Dietetyczna sałatka z tuńczykiem
-
Proste sałatki z tuńczykiem
Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem jest pyszną i bardzo pożywną potrawą. Pełna miękkiego białego ryżu, słodko-kwaśnych ogórków konserwowych i ostrego pora. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, czy smaczne danie na święta. Jest bardzo pyszna, ze względu na ciekawe połączenia smakowe i majonezowy sos. Całość dopełniają świeże, drobno posiekane zioła, które podkreślają smak ryby.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem jest bardzo prosty. W kilka chwil można wyczarować to przepyszne danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, dlatego jest to też świetna opcja na posiłek kryzysowy.
Ta sałatka jest tak dobra, że znika ze stołu w kilka chwil, dlatego dobrze zrobić naprawdę dużą porcję. Świetnie smakuje schłodzona w lodówce i można ją zjeść następnego dnia, dlatego można przygotować ją nawet wcześniej.
Ten pomysł na sałatkę jest łatwy, jednak niebanalny. Tuńczyk, papryka i ryż połączone z majonezem tworzą naprawdę ciekawą kompozycję smakową, a także pięknie się prezentuje, zwłaszcza w przezroczystym naczyniu. Warto dodać do niej naprawdę sporo posiekanego koperku i natki pietruszki, gdyż to one najlepiej podkreślają całe danie. Nie można też żałować dodatku pieprzu.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tuńczyka, która będzie prosta i jednocześnie naprawdę bardzo smaczna, to ten przepis będzie dla ciebie idealny. Sałatka z tuńczyka z puszki to danie naprawdę ekspresowe, jednak zawsze zachwycające swoim smakiem i aromatem. Jego wykonanie zabiera tylko kilka minut i nie jest pracochłonne, czy skomplikowane.
Sałatka będzie idealną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej. Ryż, który nie zawiera glutenu, a jest świetnym źródłem węglowodanów, nadaje jej odpowiedniej gęstości odżywczej, dzięki czemu potrawa świetnie syci. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w tuńczyku, wspiera zdrowie układu krążenia i nerwowego. Ta sałatka jest naprawdę zdrową przekąską dla wszystkich, którzy chcą zwiększyć ilość ryb w swoim menu, jednak nie wiedzą jak zrobić to, w sposób łatwy i pyszny.
Alergeny w sałatce z tuńczykiem
Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Majonez
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.