Sałatka z truskawkami
- Truskawki (600 g)
- Szpinak (500 g)
- Ser Feta (200 g)
- Orzechy włoskie (60 g)
- Musztarda miodowa - 2 łyżeczki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sałatkę z truskawkami krok po kroku
Szpinak umyj i osusz. Umieść w misce.
Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Rozłóż na szpinaku w misce.
Fetę pokrusz w dłoniach i posyp nią szpinak z truskawkami.
Orzechy również pokrusz i posyp nimi sałatkę.
W miseczce wymieszaj musztardę z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę.
Całość wymieszaj i podawaj.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z truskawkami
Sałatka z truskawkami to smaczne i zaskakujące danie, które idealnie wzbogaci dania przygotowane na grillu. Połączenie truskawek, szpinaku i fety to coś, co koniecznie powinniście spróbować.
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić sałatkę z truskawkami to poznajcie nasz przepis. Sos do sałatki przygotujecie tylko z musztardy miodowej i oliwy z dodatkiem soli i pieprzu. Możecie wykonać go również z miodu i musztardy sarepskiej, co dodatkowo nada ostrości sałatce. Tak przygotowana zielona sałatka będzie świetna na imprezę. To również przepyszny pomysł na dodatek do grilla. Możecie podać ją z dowolnym serem pleśniowym. W każdym wydaniu będzie pyszna.
Przepis na sałatkę z truskawkami nie może udać się bez szpinaku. Te małe, zielone listki to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik sałatek, koktajli czy ciast.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek: chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Alergeny w sałatce z truskawkami
Lista alergenów dla sałatki z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
Wartości odżywcze sałatki z truskawkami
Szpinak w wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.