Sałatka z truskawkami

Opublikowano: 23.02.2022 r., 23:20 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowa sałatka w ozdobnej misce
Sałatka z truskawkami
Sałatka z truskawkami to smaczne i zaskakujące danie, które idealnie wzbogaci dania przygotowane na grillu. Połączenie truskawek, szpinaku i fety to coś, co koniecznie powinniście spróbować.
Przygotowanie 20 min
172 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Truskawki (600 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Orzechy włoskie (60 g)
  • Musztarda miodowa - 2 łyżeczki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z truskawkami krok po kroku

Szpinak umyj i osusz. Umieść w misce.

Truskawki umyj i pokrój w plasterki. Rozłóż na szpinaku w misce.

Fetę pokrusz w dłoniach i posyp nią szpinak z truskawkami.

Orzechy również pokrusz i posyp nimi sałatkę.

W miseczce wymieszaj musztardę z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Sosem polej sałatkę.

Całość wymieszaj i podawaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z truskawkami

Sałatka z truskawkami to smaczne i zaskakujące danie, które idealnie wzbogaci dania przygotowane na grillu. Połączenie truskawek, szpinaku i fety to coś, co koniecznie powinniście spróbować.

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić sałatkę z truskawkami to poznajcie nasz przepis. Sos do sałatki przygotujecie tylko z musztardy miodowej i oliwy z dodatkiem soli i pieprzu. Możecie wykonać go również z miodu i musztardy sarepskiej, co dodatkowo nada ostrości sałatce. Tak przygotowana zielona sałatka będzie świetna na imprezę. To również przepyszny pomysł na dodatek do grilla. Możecie podać ją z dowolnym serem pleśniowym. W każdym wydaniu będzie pyszna.

Przepis na sałatkę z truskawkami nie może udać się bez szpinaku. Te małe, zielone listki to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik sałatek, koktajli czy ciast.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek: chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w sałatce z truskawkami

Lista alergenów dla sałatki z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa

Wartości odżywcze sałatki z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Szpinak w wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
101.60
172.73
Białko (g)
4.05
6.88
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.31
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
5.81
9.87
Węglowodany przyswajalne (g)
3.83
6.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
7.64
12.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.12
5.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.53
7.69
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.12
3.61
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.40
4.09
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.81
21.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
187.19
318.23
Witamina B6 (mg)
0.18
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
35.55
60.43
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina E (mg)
0.30
0.51
Retinol (µg (mcg))
17.99
30.58
Tiamina (mg)
0.08
0.13
Ryboflawina (mg)
0.20
0.35
Niacyna (mg)
0.62
1.06
Foliany (µg (mcg))
89.03
151.35
Beta karoten (µg (mcg))
2029.37
3449.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
200.91
341.54
Potas (mg)
295.81
502.88
Wapń (mg)
118.15
200.86
Fosfor (mg)
92.19
156.72
Magnez (mg)
43.93
74.68
Żelazo (mg)
1.39
2.36
Cynk (mg)
0.80
1.37
Miedź (mg)
0.14
0.24
Mangan (mg)
0.64
1.09
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z truskawkami 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z truskawkami

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Szpinak
500 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Musztarda miodowa
10 g
2 łyżeczki
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
85.00