Sałatka z tortellini z mięsem
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Tortellini z mięsem, ser gouda, czerwona papryka i czosnek to kluczowe składniki tej sałatki. Do smaku dorzucamy jeszcze kukurydzę konserwową, a całość mieszamy z sosem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny. Prosta, ale wyjątkowo smaczna propozycja!
Składniki dla 3 porcji:
- Tortellini - 250 g (z mięsem)
- Ser gouda - 100 g
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Ogórek - 100 g (1 mała sztuka)
- Majonez - 50 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Czosnek - 10 g (2 małe ząbki)
- Sok z cytryny - 10 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź je z nadmiaru wody i pozostaw do wystudzenia.
- Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, wrzuć do miski.
- Ogórka umyj i pokrój w kostkę, rzuć do miski z papryką.
- Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i wrzuć do miski.
- Kukurydzę odcedzić z zalewy i wrzuć do miski.
- W szklance wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.
- Do miski z warzywami wrzuć gotowane tortellini oraz przelej sos ze szklanki.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Sałatka z tortellini z mięsem to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Wykorzystanie połączenia majonez z jogurtem naturalnym sprawia, że sałatka jest mniej kaloryczna
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny