Przepis na sałatkę z tortellini z grzybami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku, miska

Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.

Por umyj, pokrój w półplasterki, sparz na sitku wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody i wrzuć do miski z papryką.

Kukurydzę odcedź z zalewy. Następnie wrzuć ją do miski.

Do miski dodaj także przestudzone tortellini.

Następnie do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj majonez oraz przyprawy według uznania.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Sałatkę po zostaw pod przykryciem na około pół godziny w lodówce.

Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sałatka z tortellini z grzybami podana na białym talerzu.
Sałatka z tortellini z grzybami
Koszt przygotowania dania
21.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
43

Sałatka z tortellini z grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z tortellini z grzybami

Sałatka z tortellini z grzybami to doskonały pomysł na kolację. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się również jako danie, które możesz zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Smaczna sałatka z tortellini z majonezem będzie stanowiła również doskonały dodatek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na sałatkę z tortellini z grzybami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tortellini z nadzieniem grzybowym, por, papryka czerwona, majonez light, kukurydza konserwowa, sól, pieprz oraz czosnek. Produkty te znajdziemy w większości hipermarketów.

Jak zrobić sałatkę z tortellini z grzybami? Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Por umyj, pokrój w półplasterki, sparz na sitku wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody i wrzuć do miski z papryką. Kukurydzę odcedź z zalewy. Następnie wrzuć ją do miski. Do miski dodaj także przestudzone tortellini. Następnie do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj majonez oraz przyprawy według uznania. Składniki dokładnie wymieszaj. Sałatkę po zostaw pod przykryciem na około pół godziny w lodówce.

Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Co mówiąc dobra sałatka z tortellini grzybowym i papryką to doskonałe źródło wielu cennych chodników mineralnych oraz witamin. Sprawdzony przepis warto wykorzystać, jeśli nie masz pomysłu co przygotować na przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Wykorzystanie majonezu light sprawia, że sałatka jest mniej kaloryczna.

Wartości odżywcze sałatki z tortellini z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
114.50 kcal
297.70 kcal
Białko
3.62 g
9.41 g

Węglowodany w sałatce z tortellini z grzybami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
18.59 g
48.33 g
Węglowodany przyswajalne
16.92 g
43.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.67 g
4.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
3.34 g
8.68 g
Tłuszcze nasycone
1.32 g
3.43 g
Tłuszcze nienasycone
2.02 g
5.25 g
Tłuszcze jednonasycone
0.80 g
2.09 g
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
3.16 g
Tłuszcze trans
0.05 g
0.12 g
Brak danych dla: tortellini.
czytaj dalej
Cholesterol
9.31 mg
24.20 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tortellini z grzybami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
75.73 µg (mcg)
196.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
38.78 mg
100.83 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.71 mg
1.84 mg
Retinol
7.50 µg (mcg)
19.50 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.26 mg
Niacyna
1.05 mg
2.74 mg
Foliany
53.54 µg (mcg)
139.20 µg (mcg)
Beta karoten
749.50 µg (mcg)
1948.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tortellini z grzybami

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
189.08 mg
491.60 mg
Potas
150.00 mg
390.00 mg
Wapń
50.35 mg
130.90 mg
Fosfor
65.85 mg
171.20 mg
Magnez
18.35 mg
47.70 mg
Żelazo
1.11 mg
2.88 mg
Cynk
0.39 mg
1.02 mg
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tortellini z grzybami 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tortellini z grzybami

Lista alergenów dla sałatki z tortellini z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z tortellini z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
250 g
z grzybami
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Por
400 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Papryka czerwona
350 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
6.30
Za 350 g
Majonez light
100 g
5.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koszt składników
31.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tortellini z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób