Sałatka z tortellini z grzybami
- Tortellini - z grzybami (250 g)
- Por - 1 średnia sztuka (400 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (350 g)
- Majonez light (100 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
Przepis na sałatkę z tortellini z grzybami krok po kroku
Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do miski.
Por umyj, pokrój w półplasterki, sparz na sitku wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody i wrzuć do miski z papryką.
Kukurydzę odcedź z zalewy. Następnie wrzuć ją do miski.
Do miski dodaj także przestudzone tortellini.
Następnie do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj majonez oraz przyprawy według uznania.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Sałatkę po zostaw pod przykryciem na około pół godziny w lodówce.
Gotową sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z tortellini i szynką
-
Sałatka z tortellini na imprezę
-
Prosta sałatka z tortellini
-
Sałatka z tortellini i rukoli
-
Sałatka z tortellini i ogórkiem
-
Sałatka z tortellini i brokułem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z tortellini z mięsem
-
Sałatka z tortellini i jajkiem
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Tania sałatka z tortellini
-
Sałatka z tortellini i porem
-
Sałatka z tortellini fit
-
Sałatka z tortellini wegetariańska
-
Sałatka tortellini
Więcej informacji na temat sałatki z tortellini z grzybami
Sałatka z tortellini z grzybami to doskonały pomysł na kolację. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się również jako danie, które możesz zabrać ze sobą w podróż lub do pracy. Smaczna sałatka z tortellini z majonezem będzie stanowiła również doskonały dodatek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na sałatkę z tortellini z grzybami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tortellini z nadzieniem grzybowym, por, papryka czerwona, majonez light, kukurydza konserwowa, sól, pieprz oraz czosnek. Produkty te znajdziemy w większości hipermarketów.
Jak zrobić sałatkę z tortellini z grzybami? Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Por umyj, pokrój w półplasterki, sparz na sitku wrzątkiem, odciśnij nadmiar wody i wrzuć do miski z papryką. Kukurydzę odcedź z zalewy. Następnie wrzuć ją do miski. Do miski dodaj także przestudzone tortellini. Następnie do miski przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj majonez oraz przyprawy według uznania. Składniki dokładnie wymieszaj. Sałatkę po zostaw pod przykryciem na około pół godziny w lodówce.
Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Co mówiąc dobra sałatka z tortellini grzybowym i papryką to doskonałe źródło wielu cennych chodników mineralnych oraz witamin. Sprawdzony przepis warto wykorzystać, jeśli nie masz pomysłu co przygotować na przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Wykorzystanie majonezu light sprawia, że sałatka jest mniej kaloryczna.
Alergeny w sałatce z tortellini z grzybami
Lista alergenów dla sałatki z tortellini z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z tortellini z grzybami
Sałatka z tortellini z grzybami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sałatkę możesz zabrać ze sobą jako szybki lunch do pracy lub w podróż.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.