Przepis na sałatkę z tortellini i rukoli krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Do szklanki wlej 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, dodaj do niego łyżkę soku z cytryny, miód, musztardę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj.

Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski.

Do miski włóż ugotowane tortellini, rukolę, suszone pomidory oraz sos.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby składniki przegryzły się.

Sałatka z tortellini i rukoli podana w błękitnej miseczce.
Sałatka z tortellini i rukoli
Koszt przygotowania dania
16.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
562 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
53

Sałatka z tortellini i rukoli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z tortellini i rukoli

Sałatka z tortellini i rukoli doskonała propozycja na kolację, szybką przekąską do pracy lub danie, które można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosta i tania sałatka świetnie sprawdzi się również jako danie, które możesz zabrać ze sobą w podróż. Przepis na sałatkę z tortellini i rukoli bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby ją wykonać. Do zrobienia sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tortellini o dowolnym smaku, suszone pomidory w oleju, rukola, miód, musztarda, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Produkty te są stosunkowo przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sałatkę z tortellini i rukoli? Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do szklanki wlej 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, dodaj do niego łyżkę soku z cytryny, miód, musztardę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski. Do miski włóż ugotowane tortellini, rukolę, suszone pomidory oraz sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby składniki przegryzły się. Opcjonalnie sałatkę przed podaniem możesz posypać uprażonymi nasionami dyni lub słonecznika.

Rukola użyta do przygotowania sałatki z tortellini dostarczy do organizmu między innymi wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego czy witaminy C. Znajdziemy w niej również karotenoidy, głównie luteinę, które korzystnie wpływają na narząd wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność żelaza i witaminy C (która poprawia wchłanianie żelaza) przyczyniają się do poprawy zdrowia osób chorujących na anemię.

Podsumowując szybka sałatka z tortellini i rukoli to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Sprawdzony przepis warto wykorzystać, przygotować pyszne danie na spotkania ze znajomymi lub z rodziną. Sałatka najlepsza będzie po kilku godzinach spędzonych w lodówce, ponieważ smaki zdążą się przegryźć. Bez obawy sałatkę możesz podać również bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatek tłuszczu do sosu sprawi, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej przyswajalne.

Wartości odżywcze sałatki z tortellini i rukoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
216.38 kcal
562.60 kcal
Białko
8.41 g
21.88 g

Węglowodany w sałatce z tortellini i rukoli

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
30.97 g
80.53 g
Węglowodany przyswajalne
27.96 g
72.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.02 g
7.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
7.61 g
19.78 g
Tłuszcze nasycone
3.35 g
8.71 g
Tłuszcze nienasycone
4.26 g
11.07 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.40 g
8.85 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
2.22 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
19.63 mg
51.03 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tortellini i rukoli

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
58.13 µg (mcg)
151.14 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
31.37 mg
81.57 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol
17.29 µg (mcg)
44.95 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.71 mg
Niacyna
2.37 mg
6.15 mg
Foliany
59.52 µg (mcg)
154.76 µg (mcg)
Beta karoten
290.70 µg (mcg)
755.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tortellini i rukoli

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
320.82 mg
834.14 mg
Potas
557.33 mg
1449.05 mg
Wapń
117.17 mg
304.64 mg
Fosfor
152.88 mg
397.48 mg
Magnez
43.59 mg
113.33 mg
Żelazo
1.81 mg
4.70 mg
Cynk
0.82 mg
2.12 mg
Miedź
0.19 mg
0.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tortellini i rukoli 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tortellini i rukoli

Lista alergenów dla sałatki z tortellini i rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z tortellini i rukoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
250 g
6.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Suszone pomidory w oleju
150 g
6.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 150 g
Rukola
100 g
2 garści
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Miód
10 g
1 płaska łyżka stołowa
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Musztarda
25 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tortellini i rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób