Sałatka z tortellini i rukoli
- Tortellini (250 g)
- Suszone pomidory w oleju (150 g)
- Rukola - 2 garści (100 g)
- Miód - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Musztarda - 2 płaskie łyżki stołowe (25 g)
Przepis na sałatkę z tortellini i rukoli krok po kroku
Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do szklanki wlej 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, dodaj do niego łyżkę soku z cytryny, miód, musztardę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj.
Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski.
Do miski włóż ugotowane tortellini, rukolę, suszone pomidory oraz sos.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby składniki przegryzły się.
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
-
Sałatka z kaszą kuskus
-
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
-
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z rukoli z suszonymi pomidorami
-
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami
-
Lekka sałatka z makaronem
-
Sałatka z suszonymi pomidorami i kurczakiem
-
Sałatka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
-
Sałatka z cieciorką fetą i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozzarellą
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Sałatka z kaszą bulgur z suszonymi pomidorami i mozzarellą
-
Sałatki z suszonymi pomidorami
Więcej informacji na temat sałatki z tortellini i rukoli
Sałatka z tortellini i rukoli doskonała propozycja na kolację, szybką przekąską do pracy lub danie, które można podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosta i tania sałatka świetnie sprawdzi się również jako danie, które możesz zabrać ze sobą w podróż. Przepis na sałatkę z tortellini i rukoli bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby ją wykonać. Do zrobienia sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tortellini o dowolnym smaku, suszone pomidory w oleju, rukola, miód, musztarda, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Produkty te są stosunkowo przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić sałatkę z tortellini i rukoli? Tortellini ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do szklanki wlej 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, dodaj do niego łyżkę soku z cytryny, miód, musztardę oraz przyprawy wedle uznania. Składniki dokładnie wymieszaj. Pomidory odsącz z oleju i pokrój w paski. Do miski włóż ugotowane tortellini, rukolę, suszone pomidory oraz sos. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby składniki przegryzły się. Opcjonalnie sałatkę przed podaniem możesz posypać uprażonymi nasionami dyni lub słonecznika.
Rukola użyta do przygotowania sałatki z tortellini dostarczy do organizmu między innymi wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego czy witaminy C. Znajdziemy w niej również karotenoidy, głównie luteinę, które korzystnie wpływają na narząd wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność żelaza i witaminy C (która poprawia wchłanianie żelaza) przyczyniają się do poprawy zdrowia osób chorujących na anemię.
Podsumowując szybka sałatka z tortellini i rukoli to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Sprawdzony przepis warto wykorzystać, przygotować pyszne danie na spotkania ze znajomymi lub z rodziną. Sałatka najlepsza będzie po kilku godzinach spędzonych w lodówce, ponieważ smaki zdążą się przegryźć. Bez obawy sałatkę możesz podać również bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatek tłuszczu do sosu sprawi, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej przyswajalne.
Alergeny w sałatce z tortellini i rukoli
Lista alergenów dla sałatki z tortellini i rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tortellini
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z tortellini i rukoli
Sałatka z tortellini i rukoli to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Danie możesz zabrać ze sobą do pracy.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.