Przepis na sałatkę z tortellini i porem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Tortellini ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku, a następnie ostudź.

Sałatę opłucz i porwij na kawałki.

Pora i paprykę umyj i połącz z pozostałymi składnikami.

Kukurydzę odcedź i zmieszaj z resztą.

Majonez wymieszaj z jogurtem, solą, pieprzem i szczypiorkiem.

Sałatka z tortellini i porem podana w misce.
sałatka z tortellini i porem
Koszt przygotowania dania
16.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
304 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Sałatka z tortellini i porem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z tortellini i porem

Sałatka z tortellini i porem to doskonały wybór na kolację, ale również imprezę. Całość jest smaczna i niezwykle sycąca. Tortellini idealnie komponuje się z warzywami. Smakuje wybornie dzięki niesamowitemu połączeniu ziół i warzyw z makaronem. Ta sałatka to kwintesencja prawdziwej włoskiej kuchni w świeżym wydaniu.

Przepis na sałatkę z tortellini i porem będzie doskonałym wyborem zwłaszcza dla wszystkich osób, które kochają ciekawe dania. Sałatka ta pięknie się prezentuje i zaskakuje mnogością barw i smaków. Nadaje się na sycący lunch czy kolację. Można ją zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły. Jest niesamowicie lekka i odświeżająca. Ma wspaniały, aromatyczny sos, który podkreśla całą kompozycję smakową. Ta sałatka jest naprawdę szybka, w mniej niż pół godziny przygotujesz całe danie. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej usprawnić cały proces, możesz ugotować tortellini nieco wcześniej. Do tej sałatki warto wybrać makaron z jak najmniejszą liczbą składników. Wspaniale sprawdzi się to z serkiem i szpinakiem, ale można również pokusić się o rodzaj z mięsem. Warto jednak pamiętać, że wersja wege będzie miała mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, co pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Ten makaron wspaniale sprawdza się w sałatkach ze względu na swój uniwersalny, bardzo delikatny smak. Dodatkowo nie potrzebuje on długiej obróbki termicznej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tortellini i porem, która będzie szybka i pyszna, to ten prosty przepis wspaniale się sprawdzi. Choć robi się ją z majonezem, to łączy się go razem z jogurtem, nie jest więc tak ciężkostrawny. Idealnie sprawdzi się więc na kolację, czy lekki lunch. Choć makaron tortellini zwykle używa się w daniach na ciepło, to w takiej wersji jest równie pyszny. Warto dodać do niej naprawdę sporo posiekanego koperku i natki pietruszki, gdyż to one najlepiej podkreślają całe danie. Nie można też żałować dodatku pieprzu. Potrzebujesz tylko kilku składników, by stworzyć to kolorowe i pełne smaku małe arcydzieło. Jest to propozycja bardzo ciekawa i innowacyjna. Dlatego zaskoczy każdego, kto jej spróbuje.

Wartości odżywcze sałatki z tortellini i porem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
119.38 kcal
304.43 kcal
Białko
4.41 g
11.25 g

Węglowodany w sałatce z tortellini i porem

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
17.70 g
45.13 g
Węglowodany przyswajalne
16.09 g
41.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
4.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
3.80 g
9.68 g
Tłuszcze nasycone
1.56 g
3.97 g
Tłuszcze nienasycone
2.24 g
5.71 g
Tłuszcze jednonasycone
0.94 g
2.39 g
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
3.33 g
Cholesterol
11.42 mg
29.12 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tortellini i porem

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
67.02 µg (mcg)
170.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.34 mg
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina C
34.23 mg
87.29 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina E
0.66 mg
1.67 mg
Retinol
9.53 µg (mcg)
24.31 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.32 mg
Niacyna
1.07 mg
2.73 mg
Foliany
49.78 µg (mcg)
126.95 µg (mcg)
Beta karoten
626.25 µg (mcg)
1596.94 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tortellini i porem

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
144.31 mg
368.00 mg
Potas
152.92 mg
389.94 mg
Wapń
62.58 mg
159.57 mg
Fosfor
79.24 mg
202.06 mg
Magnez
16.19 mg
41.27 mg
Żelazo
0.94 mg
2.39 mg
Cynk
0.45 mg
1.16 mg
Miedź
0.05 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tortellini i porem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tortellini i porem

Lista alergenów dla sałatki z tortellini i porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania sałatki z tortellini i porem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Por
170 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.27
Za 170 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Sałata lodowa
200 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 g
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Jogurt naturalny
50 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Koszt składników
28.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tortellini i porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób