Przepis na sałatkę z tortellini i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Tortellini i jajka ugotuj osobno w lekko osolonej wodzie.

Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

Wymieszaj warzywa z ugotowanym makaronem i jajkami przekrojonymi na ćwiartki.

Majonez wymieszaj z musztardą i połącz z sałatką.

Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.

sałatka z tortellini i jajkiem
Sałatka z tortellini i jajkiem
Koszt przygotowania dania
163.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
60

Sałatka z tortellini i jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z tortellini i jajkiem

Nie masz pomysłu na wegetariańską przekąskę, która będzie smaczna, a dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu?

Świetnie się składa, poznaj mój przepis na sałatkę z tortellini i jajkiem. Będzie to idealny pomysł na lunch, drugie śniadanie lub na kolację.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: makaron tortellini, kukurydzę, ogórki, jajka, pomidory, majonez, musztardę.

Zatem, jak zrobić sałatkę z tortellini i jajkiem?

W pierwszej kolejności zaczniemy od ugotowania jajek w lekko osolonej wodzie. Podobnie z makaronem tortellini, ugotuj go w osobnym garnku do miękkości.

Pomidory przekrój na ćwiartki, ogórki pokrój w kostkę i wymieszaj.

Do warzyw dodaj tortellini i jajka przekrojone na ćwiartki.

Musztardę wymieszaj z majonezem i połącz z sałatką.

Nasza pyszna i pożywna sałatka z tortellini i jajkiem gotowa i dobra do spożycia.

Nie dosyć, że jest pyszna to wyjątkowo zdrowa. Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Tortellini możesz wybrać w formie mięsnej lub warzywnej, ja zdecydowałam się na tą drugą wersję.

Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trendach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Wartości odżywcze sałatki z tortellini i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
143.47 kcal
358.68 kcal
Białko
11.78 g
29.45 g

Węglowodany w sałatce z tortellini i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.48 g
6.19 g
Węglowodany przyswajalne
2.34 g
5.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.13 g
0.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.21 g
23.03 g
Tłuszcze nasycone
3.76 g
9.41 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.44 g
13.61 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.46 g
8.64 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.99 g
4.97 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
337.16 mg
842.89 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tortellini i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
146.60 µg (mcg)
366.49 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.81 µg (mcg)
2.02 µg (mcg)
Witamina C
0.39 mg
0.98 mg
Witamina D
1.81 µg (mcg)
4.52 µg (mcg)
Witamina E
0.98 mg
2.45 mg
Retinol
145.51 µg (mcg)
363.79 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.43 mg
1.06 mg
Niacyna
0.18 mg
0.45 mg
Foliany
45.78 µg (mcg)
114.46 µg (mcg)
Beta karoten
11.00 µg (mcg)
27.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tortellini i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
176.24 mg
440.60 mg
Potas
135.04 mg
337.61 mg
Wapń
55.10 mg
137.75 mg
Fosfor
186.41 mg
466.01 mg
Magnez
12.10 mg
30.24 mg
Żelazo
1.64 mg
4.11 mg
Cynk
1.21 mg
3.02 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tortellini i jajkiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tortellini i jajkiem

Lista alergenów dla sałatki z tortellini i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z tortellini i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
250 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Pomidor
180 g
3 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Ogórki kiszone
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Jajko
150 szt.
3 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 25
150.00
Za 150 szt.
Majonez
50 g
5 łyżek
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
175.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tortellini i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób