Przepis na sałatkę z szynką i serem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Pokrój je w kostkę i przełóż do miski.

Sałatę opłucz i przełóż do miski z jajkami.

Ogórka i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dorzuć je do reszty składników.

Szynkę pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski z sałatką.

Ser zetrzyj na tarce wprost do miski.

Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do wszystkich składników. Porządnie zamieszaj.

W małej miseczce połącz ze sobą jogurt naturalny z majonezem, solą pieprzem, czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowanym sosem polej gotową sałatkę.

Sałatka z szynką i serem podana w eleganckiej miseczce, udekorowana jajkiem.
sałatka z szynką i serem
Koszt przygotowania dania
26.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
404 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
27

Sałatka z szynką i serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z szynką i serem

Sałatka z szynką i serem jest niesamowicie smaczna i prosta. Robi się ją w ekspresowym tempie, a jest idealną propozycją na lunch czy kolację. Sprawdzi się również jako pyszna opcja na przyjęcia, ze względu na pyszny smak i dekoracyjny wygląd. Za jej wspaniały smak odpowiada połączenie szynki i tartego sera, a także kremowy sos na bazie jogurtu. Cała kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom prostych, lecz smacznych połączeń.

Ta sałatka przygotowywana jest z serem żółtym i z wędliną, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Za jeszcze większą podaż białka odpowiada jajko, które jest także świetnym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Jajko idealnie komponuje się z szynką konserwową, która jest dość słona. Całość najlepiej smakuje posypana natką pietruszki.

Przepis na sałatkę z szynką i serem jest niezwykle łatwy i szybki. Całe danie można wykonać już w kilka minut, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako danie awaryjne, czy szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości. Jest również idealna na przyjęcia ze względu wspaniały smak, miłą konsystencję i dużą liczbę kolorów. Czerwona papryka i kukurydza nadają sałatce odrobinę słodyczy, a świeży ogórek sprawia, że jest bardziej lekka i odświeżająca.

Sos do sałatki jest zrobiony na bazie jogurtu naturalnego, gdyż taka opcja jest mniej kaloryczna i tłusta. Dzięki temu sałatka jest bardziej lekkostrawna. Majonez, występuje w niej w małej ilości, tylko dla podbicia smaku. Można z niego zupełnie zrezygnować, tak będzie najlepiej dla osób, które cierpią z powodu chorób układu trawiennego i krążenia. Wersja bez majonezu ma zdecydowanie lepszy stosunek ilości białka do tłuszczów, z czego na pewno ucieszą się osoby na diecie redukcyjnej.

To dobra sałatka dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a uwielbiają smaczną kuchnię. Ta potrawa jest niesamowicie pyszna, a przy tym bardzo łatwa w przygotowaniu. To idealna ozdoba imprezowego stołu, a także niezwykle prosty pomysł na lunch i kolację. Choć składa się tylko z kilku składników, to tworzą one niezwykle smaczne połączenie.

Wartości odżywcze sałatki z szynką i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(333g)
Energia (kalorie)
121.47 kcal
404.48 kcal
Białko
6.71 g
22.34 g

Węglowodany w sałatce z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(333g)
Węglowodany
4.87 g
16.20 g
Węglowodany przyswajalne
4.13 g
13.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.74 g
2.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(333g)
Tłuszcz
8.54 g
28.43 g
Tłuszcze nasycone
3.40 g
11.32 g
Tłuszcze nienasycone
5.14 g
17.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.80 g
9.34 g
Tłuszcze wielonasycone
2.33 g
7.77 g
Cholesterol
77.88 mg
259.35 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(333g)
Witamina A
70.26 µg (mcg)
233.96 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.24 µg (mcg)
Witamina C
23.12 mg
76.98 mg
Witamina D
0.45 µg (mcg)
1.51 µg (mcg)
Witamina E
0.64 mg
2.12 mg
Retinol
39.40 µg (mcg)
131.20 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.54 mg
Niacyna
0.80 mg
2.66 mg
Foliany
28.31 µg (mcg)
94.28 µg (mcg)
Beta karoten
325.19 µg (mcg)
1082.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(333g)
Sód
286.62 mg
954.45 mg
Potas
169.73 mg
565.21 mg
Wapń
76.47 mg
254.63 mg
Fosfor
113.59 mg
378.26 mg
Magnez
13.39 mg
44.60 mg
Żelazo
0.62 mg
2.05 mg
Cynk
0.93 mg
3.11 mg
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z szynką i serem 27
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z szynką i serem

Lista alergenów dla sałatki z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z szynką i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
180 g
1 opakowanie
4.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Szynka konserwowa
160 g
8 plastrów
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 160 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser gouda
100 g
5 plastrów
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 opkowanie
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
60 g
3 łyżki
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 60 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z szynką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.4% osób