Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą

Opublikowano: 21.10.2021 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pomidorami i fetą
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą to wspaniała sałatka łącząca w sobie wiele ciekawych smaków. Sałatkę możesz podać na lunch lub dodatek do pieczonego mięsa.
Przygotowanie 15 min
203 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mix sałat (140 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
  • Suszone pomidory w oleju (150 g)
  • Ser Feta - 1 kostka (200 g)
  • Ogórek - 2 małe sztuki ogórka szklarniowego (200 g)
  • Cebula czerwona - 1 duża sztuka (100 g)
  • Mango - pół średniej sztuki (150 g)
  • Musztarda (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do sałatek
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatka z suszonymi pomidorami i fetą krok po kroku

Umieść w dużej misce sałatę.

Pomidory suszone przekrój na pół.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra.

Paprykę czerwoną pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w paski.

Ogórka pokrój w kostkę.

Obierz mango, wykrój pestkę i pokrój miąższ w dużą kostkę.

Ser feta pokrusz i dodaj do miski razem z pokrojonymi warzywami.

W miseczce wymieszaj olej z pomidorów, sól, pieprz, musztardę i zioła do sałatek.

Sos dodaj do warzyw i wymieszaj dokładnie.

Sałatkę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na sałatka z suszonymi pomidorami i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z suszonymi pomidorami i fetą

Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą to wspaniały pomysł na dodatek do pieczonego mięsa. Sałatkę możesz także zabrać ze sobą do pracy. Przepis na sałatkę z suszonymi pomidorami i fetą jest bardzo prosty do zrobienia, więc nie musisz mieć doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Aby zrobić sałatkę potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: mixu sałat, suszonych pomidorów, sera fety, cebuli czerwonej, mango, ogórka świeżego, papryki czerwonej, musztardy, soli, pieprzu i suszonych ziół do sałatek.

Jak zrobić sałatkę z suszonymi pomidorami i fetą? Na początek umieść w dużej misce sałatę. Pomidory suszone przekrój na pół. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w pióra. Paprykę czerwoną pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w paski. Ogórka pokrój w kostkę. Obierz mango, wykrój pestkę i pokrój miąższ w dużą kostkę. Ser feta pokrusz i dodaj do miski. W miseczce wymieszaj olej z pomidorów, sól, pieprz, musztardę i zioła do sałatek. Dodaj do warzyw i wymieszaj dokładnie. Pamiętaj, że sałata jest bardzo nietrwałym warzywem, pod wpływem sosu więdnie, dlatego dodaj go przed samym podaniem.

Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest tłustym serem pochodzącym z Grecji, powinna być zrobiona z sera koziego lub owczego. Jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie. Prawdziwy ser feta kruszy się, ma kremową konsystencję a w jego strukturze widać dziurki.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory suszone są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pomysł na sałatkę jest doskonały na imprezę w gronie znajomych i rodziny. Szybka sałatka może posłużyć jako szybki lunch. Dobra sałatka nadaje się do jedzenia od razu, nie jest trwała, jeśli chcesz aby pozostała świeża dłużej nie wlewaj do niej sosu, pozwól aby każdy zrobił to bezpośrednio przed jedzeniem.

Alergeny w sałatce z suszonymi pomidorami i fetą

Lista alergenów dla sałatki z suszonymi pomidorami i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na sałatka z suszonymi pomidorami i fetą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa do sałatek
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sałatki z suszonymi pomidorami i fetą

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z suszonymi pomidorami i fetą to bogate źródło błonnika pokarmowego i wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Sałatka jest syta i ma dużą objętość. Błonnik pomaga w trawieniu i wspomaga perystaltykę jelit.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
92.57
203.66
Białko (g)
3.74
8.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
8.25
18.14
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
14.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
3.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
5.66
12.46
Tłuszcze nasycone (g)
3.37
7.40
Tłuszcze nienasycone (g)
2.30
5.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
4.16
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
0.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.96
32.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
66.22
145.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
40.04
88.10
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.82
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.01
46.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
2.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.31
57.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
408.08
897.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
273.66
602.04
Potas (mg)
311.92
686.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.97
219.94
Fosfor (mg)
91.22
200.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.71
47.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
1.54
Cynk (mg)
0.71
1.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z suszonymi pomidorami i fetą 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z suszonymi pomidorami i fetą

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mix sałat
140 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Suszone pomidory w oleju
150 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 150 g
Ser Feta
200 g
1 kostka
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Ogórek
200 g
2 małe sztuki ogórka szklarniowego
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 duża sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Mango
150 g
pół średniej sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 150 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
40.00