Sałatka z soczewicy
- Soczewica czerwona (200 g)
- Pomidor - 2 pomidory (340 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
- Sos sojowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na sałatkę z soczewicy krok po kroku
Soczewicę zamocz w zimnej wodzie, zamieszaj i odlej mętną wodę. Czynność powtarzaj, aż woda będzie czysta.
Przepłukaną soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą powyżej 2 cm od ziaren. Opcjonalnie możesz ją posolić.
Gotuj soczewice, ale pilnuj, aby się rozgotowała. Powinna być miękka, nie rozpadająca się.
Ugotowaną soczewicę przełóż do durszlaka i przelej ją zimną wodą. Pozostaw do wystudzenia.
Paprykę i cebulę pokrój w paski. Podsmaż delikatnie na oliwie z oliwek.
Pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz w jednej misce. Dopraw sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie wymieszaj sałatkę.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki z soczewicy
Pyszna sałatka z soczewicy to pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, która idealnie nadaje się jako posiłek do pracy, podczas podróży czy kolację. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Soczewica czerwona w połączeniu z warzywami i marynatą z sosu sojowego da Ci pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Sałatkę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Z soczewicy zielonej również powstanie dobra kompozycja smaków.
Jak zrobić sałatkę z soczewicy? Na początek należy przepłukać dokładnie w zimnej wodzie soczewice. Powinno się tą czynność powtórzyć kilka razy, ponieważ na początku woda będzie mętna. Po uzyskaniu czystej wody, możemy ja ugotować w garnku, który powinien być napełniony wodą powyżej 2 cm od ziaren. Soczewice gotujemy, tak aby była miękka, ale nie rozpadająca się. Ugotowaną przekładamy do durszlaka i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie kroimy paprykę i cebulę na cienkie paski, które podsmażamy na oliwie z oliwek. Opcjonalnie możemy je posilić. Pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sałatka wegetariańska z soczewicy idealnie komponuje się z chrupkim pieczywem.
Przepis na sałatkę z czerwonej soczewicy to doskonały pomysł na posiłek ciągu dnia dla zbieganych. Przepis składa się głównie z soczewicy, która jest bogata w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Soczewica należy do strączków, dlatego jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Ponadto zawiera w swoim składzie duże ilości potasu i kwasu foliowego, które są bardzo istotne, ponieważ potas ma wpływ na ciśnienia krwi, a kwas foliowy jest kluczowy podczas ciąży. Naukowcy również udowodnili, że soczewica zawiera taniny, które są odpowiedzialne za hamowanie procesów nowotworowych. Soczewica jest ogólnodostępna w postaci mąki, makaronu czy kiełków.
Pomysł na sałatkę z soczewicy idealnie sprawdzi się również na imprezę. Ten sprawdzony prosty przepis na sałatkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie. Jest to najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam. Dodatkowo możesz ją wzbogacić o inne warzywa lub np. zamienić paprykę na cukinię.
Alergeny w sałatce z soczewicy
Lista alergenów dla sałatki z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze sałatki z soczewicy
Zdrowa sałatka idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi lub posiłku w ciągu dnia. Soczewica w połączniu z warzywami to prawdziwa bomba zdrowotna dla nas.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.