Sałatka z soczewicy

Opublikowano: 21.10.2021 r., 9:33 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczewicowa sałatka w miseczce
Sałatka z soczewicy
Soczewica to idealny dodatek do sałatek. W połączeniu z warzywami i aromatycznym sosem uzyskach zdrowy i sycący posiłek. Idealna jako posiłek do pracy lub na kolacje.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
321 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Pomidor - 2 pomidory (340 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek (50 ml)
  • Sos sojowy - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, durszlak, patelnia

Przepis na sałatkę z soczewicy krok po kroku

Soczewicę zamocz w zimnej wodzie, zamieszaj i odlej mętną wodę. Czynność powtarzaj, aż woda będzie czysta.

Przepłukaną soczewicę wsyp do garnka i zalej wodą powyżej 2 cm od ziaren. Opcjonalnie możesz ją posolić.

Gotuj soczewice, ale pilnuj, aby się rozgotowała. Powinna być miękka, nie rozpadająca się.

Ugotowaną soczewicę przełóż do durszlaka i przelej ją zimną wodą. Pozostaw do wystudzenia.

Paprykę i cebulę pokrój w paski. Podsmaż delikatnie na oliwie z oliwek.

Pomidory pokrój w kostkę. Wszystkie składniki połącz w jednej misce. Dopraw sosem sojowym i przyprawami. Dokładnie wymieszaj sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z soczewicy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z soczewicy

Pyszna sałatka z soczewicy to pomysł na domową, a co ważne szybką w wykonaniu przekąskę, która idealnie nadaje się jako posiłek do pracy, podczas podróży czy kolację. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Soczewica czerwona w połączeniu z warzywami i marynatą z sosu sojowego da Ci pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Sałatkę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Z soczewicy zielonej również powstanie dobra kompozycja smaków.

Jak zrobić sałatkę z soczewicy? Na początek należy przepłukać dokładnie w zimnej wodzie soczewice. Powinno się tą czynność powtórzyć kilka razy, ponieważ na początku woda będzie mętna. Po uzyskaniu czystej wody, możemy ja ugotować w garnku, który powinien być napełniony wodą powyżej 2 cm od ziaren. Soczewice gotujemy, tak aby była miękka, ale nie rozpadająca się. Ugotowaną przekładamy do durszlaka i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia. W między czasie kroimy paprykę i cebulę na cienkie paski, które podsmażamy na oliwie z oliwek. Opcjonalnie możemy je posilić. Pomidory kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, dodajemy sos sojowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Sałatka wegetariańska z soczewicy idealnie komponuje się z chrupkim pieczywem.

Przepis na sałatkę z czerwonej soczewicy to doskonały pomysł na posiłek ciągu dnia dla zbieganych. Przepis składa się głównie z soczewicy, która jest bogata w dobre składniki odżywcze dla naszego organizmu. Soczewica należy do strączków, dlatego jest doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Ponadto zawiera w swoim składzie duże ilości potasu i kwasu foliowego, które są bardzo istotne, ponieważ potas ma wpływ na ciśnienia krwi, a kwas foliowy jest kluczowy podczas ciąży. Naukowcy również udowodnili, że soczewica zawiera taniny, które są odpowiedzialne za hamowanie procesów nowotworowych. Soczewica jest ogólnodostępna w postaci mąki, makaronu czy kiełków.

Pomysł na sałatkę z soczewicy idealnie sprawdzi się również na imprezę. Ten sprawdzony prosty przepis na sałatkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie. Jest to najlepsza sałatka jaką kiedykolwiek jadłam. Dodatkowo możesz ją wzbogacić o inne warzywa lub np. zamienić paprykę na cukinię.

Alergeny w sałatce z soczewicy

Lista alergenów dla sałatki z soczewicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze sałatki z soczewicy

na 100g gotowej potrawy

Zdrowa sałatka idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi lub posiłku w ciągu dnia. Soczewica w połączniu z warzywami to prawdziwa bomba zdrowotna dla nas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
153.13
321.57
Białko (g)
6.65
13.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
18.43
38.70
Węglowodany przyswajalne (g)
14.90
31.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.52
7.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
6.48
13.62
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
2.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.33
11.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.38
9.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.99
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
39.21
82.34
Witamina B6 (mg)
0.19
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
24.49
51.43
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.27
2.67
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.15
0.31
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.86
1.82
Foliany (µg (mcg))
62.81
131.91
Beta karoten (µg (mcg))
412.37
865.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
324.10
680.62
Potas (mg)
320.81
673.71
Wapń (mg)
20.74
43.56
Fosfor (mg)
94.51
198.47
Magnez (mg)
25.21
52.94
Żelazo (mg)
2.03
4.26
Cynk (mg)
1.01
2.12
Miedź (mg)
0.34
0.71
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z soczewicy 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z soczewicy

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Pomidor
340 g
2 pomidory
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Sos sojowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Koszt składników
44.00