Sałatka z serem pleśniowym i rukolą
- Burak (180 g)
- Rukola (50 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
- Pomarańcza (150 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Ser pleśniowy niebieski (65 g)
- Ocet balsamiczny (5 ml)
- Sałata karbowana zielona (30 g)
Przepis na sałatkę z serem pleśniowym i rukolą krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i rozłóż na blaszce papier do pieczenia. Buraki dobrze umyj i poukładaj w piekarniku. Piecz je przez około 60 minut, tak by były miękkie. Ostudź je i obierz. Pokrój je w dużą kostkę.
Pomarańczę obierz i wykrój białe skórki.
Rukolę oraz sałatę umyj i włóż do dużej miski. Dodaj również buraki oraz pomarańczę.
Ser pokrusz na małe kawałki i poukładaj na wierzchu sałatki.
Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Dodaj na wierzch sałatki.
W miseczce zmieszaj oliwę, ocet, łyżeczkę ziół i czosnku oraz szczyptę soli, oraz pieprzu.
Sosem polej sałatkę.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z serem pleśniowym i rukolą
Sałatka z serem pleśniowym i rukolą to doskonała opcja na pyszny posiłek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza sporo witamin i minerałów.
Przepis na sałatkę z serem pleśniowym i rukolą to doskonały pomysł na posiłek, który dostarcza sporo białka i witamin. Sprawdzi się na kolację, ale również lekki lunch. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Sałatka jest smaczna, więc stanowi doskonałą opcję na włączenie do menu zdrowych posiłków, bez konieczności zmuszania się do ich jedzenia. Jedzenie tej sałatki stanowi prawdziwą przyjemność. To za sprawą ciekawego połączenia smakowego. W tej sałatce krzyżuje się ostry smak rukoli i cebuli, kwaśny smak pomarańczy oraz delikatny, lekko słodkawy smak buraków. Całość wzbogacona o charakterystyczny smak sera pleśniowego sprawia, że po sałatkę, aż chce się sięgać. Możesz wykorzystać ją na co dzień lub do przygotowania ciekawej przekąski na imprezy, lub święta. Sałatka prezentuje się wspaniale i bardzo apetycznie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym i rukolą, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To doskonała opcja na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. Rukola to roślina, która powinna gościć w naszym menu znacznie częściej. Rukola nazywana również rokiettą siewną to liściaste zielone warzywo o charakterystycznym smaku, dostępna w wielu sklepach cieszy się coraz większym gronem zwolenników. Za sprawą antyoksydantów rukola wykazuje działanie antynowotworowe. Rukola to także bogactwo cennych minerałów – szczególnie dużo zawiera wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Jak wszystkie warzywa o zielonych liściach obfituje w kwas foliowy. Niska kaloryczność i bogactwo błonnika sprawiają, że rukola wspomaga odchudzanie, zapewnia uczucie sytości na długi czas i poprawia perystaltykę jelit. Rukola ma również działanie moczopędne i przeciwszkorbutowe, uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie. Obniża gorączkę, leczy schorzenia górnych dróg oddechowych.
Alergeny w sałatce z serem pleśniowym i rukolą
Lista alergenów dla sałatki z serem pleśniowym i rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser pleśniowy niebieski
Wartości odżywcze sałatki z serem pleśniowym i rukolą
To niezwykle zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(139g)
Węglowodany
(139g)
Tłuszcze
(139g)
Witaminy
(139g)
Składniki mineralne
(139g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.