Sałatka z serem pleśniowym i rukolą

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pleśniowym serem i rukolą
Sałatka z serem pleśniowym i rukolą
Sałatka z serem pleśniowym i rukolą to doskonała opcja na pyszny posiłek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza sporo witamin i minerałów.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
248 kcal
Kcal w porcji
139 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (180 g)
  • Rukola (50 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Pomarańcza (150 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Ser pleśniowy niebieski (65 g)
  • Ocet balsamiczny (5 ml)
  • Sałata karbowana zielona (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na sałatkę z serem pleśniowym i rukolą krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 200 stopni i rozłóż na blaszce papier do pieczenia. Buraki dobrze umyj i poukładaj w piekarniku. Piecz je przez około 60 minut, tak by były miękkie. Ostudź je i obierz. Pokrój je w dużą kostkę.

Pomarańczę obierz i wykrój białe skórki.

Rukolę oraz sałatę umyj i włóż do dużej miski. Dodaj również buraki oraz pomarańczę.

Ser pokrusz na małe kawałki i poukładaj na wierzchu sałatki.

Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Dodaj na wierzch sałatki.

W miseczce zmieszaj oliwę, ocet, łyżeczkę ziół i czosnku oraz szczyptę soli, oraz pieprzu.

Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z serem pleśniowym i rukolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z serem pleśniowym i rukolą

Sałatka z serem pleśniowym i rukolą to doskonała opcja na pyszny posiłek, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza sporo witamin i minerałów.

Przepis na sałatkę z serem pleśniowym i rukolą to doskonały pomysł na posiłek, który dostarcza sporo białka i witamin. Sprawdzi się na kolację, ale również lekki lunch. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Sałatka jest smaczna, więc stanowi doskonałą opcję na włączenie do menu zdrowych posiłków, bez konieczności zmuszania się do ich jedzenia. Jedzenie tej sałatki stanowi prawdziwą przyjemność. To za sprawą ciekawego połączenia smakowego. W tej sałatce krzyżuje się ostry smak rukoli i cebuli, kwaśny smak pomarańczy oraz delikatny, lekko słodkawy smak buraków. Całość wzbogacona o charakterystyczny smak sera pleśniowego sprawia, że po sałatkę, aż chce się sięgać. Możesz wykorzystać ją na co dzień lub do przygotowania ciekawej przekąski na imprezy, lub święta. Sałatka prezentuje się wspaniale i bardzo apetycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym i rukolą, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To doskonała opcja na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. Rukola to roślina, która powinna gościć w naszym menu znacznie częściej. Rukola nazywana również rokiettą siewną to liściaste zielone warzywo o charakterystycznym smaku, dostępna w wielu sklepach cieszy się coraz większym gronem zwolenników. Za sprawą antyoksydantów rukola wykazuje działanie antynowotworowe. Rukola to także bogactwo cennych minerałów – szczególnie dużo zawiera wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Jak wszystkie warzywa o zielonych liściach obfituje w kwas foliowy. Niska kaloryczność i bogactwo błonnika sprawiają, że rukola wspomaga odchudzanie, zapewnia uczucie sytości na długi czas i poprawia perystaltykę jelit. Rukola ma również działanie moczopędne i przeciwszkorbutowe, uzupełnia niedobór witaminy C w organizmie. Obniża gorączkę, leczy schorzenia górnych dróg oddechowych.

Alergeny w sałatce z serem pleśniowym i rukolą

Lista alergenów dla sałatki z serem pleśniowym i rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski

Wartości odżywcze sałatki z serem pleśniowym i rukolą

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(139g)
Energia (kcal)
178.50
248.11
Białko (g)
4.35
6.04
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.27
Brak danych dla: rukola, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(139g)
Węglowodany (g)
7.83
10.88
Węglowodany przyswajalne (g)
5.72
7.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.11
2.94
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(139g)
Tłuszcz (g)
15.18
21.10
Tłuszcze nasycone (g)
4.28
5.94
Tłuszcze nienasycone (g)
10.90
15.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.34
10.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.56
4.95
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser pleśniowy niebieski.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
8.78
12.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(139g)
Witamina A (µg (mcg))
37.59
52.24
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.20
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.37
21.37
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.08
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.27
1.76
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.49
31.26
Brak danych dla: ocet balsamiczny, sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.12
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
0.61
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.14
83.60
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
163.28
226.96
Brak danych dla: ocet balsamiczny, sałata karbowana zielona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(139g)
Sód (mg)
164.24
228.30
Potas (mg)
249.34
346.59
Wapń (mg)
100.47
139.65
Fosfor (mg)
86.61
120.39
Magnez (mg)
26.39
36.68
Żelazo (mg)
0.73
1.01
Cynk (mg)
0.67
0.93
Miedź (mg)
0.14
0.19
Mangan (mg)
0.34
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z serem pleśniowym i rukolą 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z serem pleśniowym i rukolą

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Pomarańcza
150 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser pleśniowy niebieski
65 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 65 g
Ocet balsamiczny
5 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 5 ml
Sałata karbowana zielona
30 g
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Koszt składników
57.00