Sałatka z serem halloumi

Opublikowano: 23.04.2021 r., 8:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z serem halloumi znajduje się na białym talerzu, który stoi na drewnianym blacie.
Sałatka z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi to doskonała propozycja na przystawkę dla gości lub danie do pracy. Świetnie sprawdzi się jako danie kolacyjne, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 25 min
437 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser halloumi (150 g)
  • Mix sałat użyj mix sałat z sałatą lodową (100 g)
  • Papryka czerwona 1 mała sztuka (150 g)
  • Pomidory koktajlowe (70 g)
  • Nasiona słonecznika (15 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, patelnia beztłuszczowa, miska

Przepis na sałatkę z serem halloumi krok po kroku

Ser halloumi pokrój w plasterki i ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej. Odstaw do wystudzenia.

Na rozgrzanej patelni teflonowej podpraż nasiona słonecznika i pozostaw do wystygnięcia.

Do miski włóż umytą i wysuszoną mieszankę sałat, paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na 4 części oraz ostudzony i pokrojony na mniejsze kawałki ser halloumi.

Przygotuj dressing: w kubeczku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekane listki bazylii oraz sól i pieprz.

Sałatkę polej sosem, delikatnie wymieszaj.

Całość posty po wierzchu uprażonymi nasionami słonecznika.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z serem halloumi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z serem halloumi

Sałatka z serem halloumi to danie pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wykorzystuje się spore ilości tego typu serów. Jest to doskonały wybór na lunch do pracy lub potrawę wytrawną na imprezy rodzinne czy spotkania ze znajomymi. Jest to sałatka dość kaloryczna, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny spożywać ją w ograniczonych ilościach od czasu do czasu. Sałatka z serem halloumi i pomidorami to prosty przepis, do którego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do jej zrobienia to ser halloumi, mix sałat z sałatą lodową, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe i nasiona słonecznika. Sos do sałatki przygotujesz z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, soku z cytryny oraz bazylii świeżej.

Ser halloumi dodany do tej pysznej sałatki to źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy A, D, E, K, fosforu, magnezu, potasu, sodu oraz wapnia. Ser ten pochodzi z Cypru, gdzie zapoczątkowano jego produkcję. Swietnie sprawdzi się jako danie z grilla, może zastąpić mięso w daniu obiadowym lub służyć jako dodatek do sałatek przygotowywanych do pracy lub na kolację. Jest to ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Obecność witaminy A korzystanie wpływa na nasz wzrok, wzmacnia układ immunologiczny oraz przyczynia się do mniejszego ryzyka rozwoju chorób. Witamina E dzięki właściwościom przeciwutleniającym wspomaga usuwanie wolnych rodników i przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia się naszego organizmu. Magnez natomiast wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwionośnego, jest również zaliczany do składników budulcowych tkanki kostnej. Z racji dużej ilości witamin, składników mineralnych oraz odżywczych ser ten sprawdzi się świetnie w naszej diecie niż inne odmiany serów.

Podsumowując sałatka z grillowanym serem halloumi to doskonały wybór na pyszną przekąskę do pracy lub potrawę na spotkania z rodziną i znajomymi. Ser halloumi jest dość kaloryczny, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z jego spożywaniem, jednak nie powinny z niego całkowicie rezygnować.

Alergeny w sałatce z serem halloumi

Lista alergenów dla sałatki z serem halloumi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser halloumi

Wartości odżywcze sałatki z serem halloumi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
175.06
437.65
Białko (g)
8.72
21.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.55
8.87
Węglowodany przyswajalne (g)
2.25
5.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.30
3.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
14.33
35.83
Tłuszcze nasycone (g)
10.50
26.24
Cholesterol (mg)
26.70
66.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
58.07
145.18
Witamina C (mg)
40.83
102.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
610.76
1526.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
379.23
948.07
Wapń (mg)
277.37
693.42
Żelazo (mg)
0.42
1.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z serem halloumi 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z serem halloumi

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser halloumi
150 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 150 g
Mix sałat
100 g
użyj mix sałat z sałatą lodową
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Pomidory koktajlowe
70 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Nasiona słonecznika
15 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
47.00