Sałatka z serem feta i jajkiem
- Jajko (1 szt.)
- Roszponka - 1 garść (20 g)
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
- Ser Feta - 2 plastry (20 g)
- Pomidor - 1 sztuka (120 g)
- Papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
- Ogórek - 1 sztuka (60 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
- Miód - 1 łyżka (10 g)
- Słonecznik nasiona łuskane - 1 łyżka (10 g)
Przepis na sałatkę z serem feta i jajkiem krok po kroku
Jajko ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Warzywa pokrój w mniejsze kawałki i wymieszaj z roszponką.
Dodaj pokrojony w kostkę ser feta i ugotowane jajko pokrojone w "ósemki".
Sałatkę dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą, polej przygotowanym dipem.
*dip - wymieszaj musztardę, oliwę z oliwek i miód. Dokładnie rozprowadź i dodaj sok z cytryny.
-
Sałatka z rukoli
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Sałatka z buraków i fety
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatka z dynią
-
Sałatka z kurczakiem i fetą
-
Sałatka na grilla z fetą
-
Sałatka z arbuzem i fetą
-
Sałatka z bobem i fetą
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Sałatka z granatem i fetą
-
Sałatka z serem feta i pomidorami
-
Sałatka z tortellini ze szpinakiem
-
Sałatka z tortellini i suszonymi pomidorami
-
Sałatka z fetą i pomidorami
-
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
-
Sałatka z serem feta i kurczakiem
-
Sałatka z fetą
Więcej informacji na temat sałatki z serem feta i jajkiem
Sałatka z serem feta i jajkiem to idealny pomysł, który sprawdzi się zawsze jako pyszne i pożywne śniadanie, kolację czy szybki lunch w szkole, pracy, na uczelni. Porcja świeżych warzyw w towarzystwie jajek, lekko słonego sera feta z przepysznym dipem własnej roboty. Jak zrobić sałatkę serem feta i jajkiem?
Poznaj przepis na sałatkę z serem feta i jajkiem.
Nic trudnego, sałatka jest szybka i prosta. Przygotujesz ja w tyle czasu ile będziesz gotować jajko.
Zacznijmy od tego. W lekko osolonej wodzie ugotuj jajko na półmiękko, czas gotowania powinien wynosić około 6 minut od momentu włożenia jajka do wrzącej wody. W tym czasie przygotuj warzywa. Pokrój pomidor, cebulę w charakterystyczne ósemki czy ćwiartki i wymieszaj z sałatą. Resztę warzyw pokrój w dowolny sposób. Możesz użyć lekko pikantnej rukoli lub bardzo łagodnej i delikatnej roszponki. Jeśli postawisz na gotowy mix salat też to będzie smaczna i pyszna opcja. Gdy jajko się ugotuje nic innego tylko pokrój je w ósemki i dodaj na wierzch sałatki. Dodaj pokrojony w kostkę lub pokruszony palcami ser feta. Całość dopraw świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Możesz dodać swoje ulubione zioła. Idealnie sprawdzą się tutaj zioła prowansalskie czy oregano. Niech będą one jednak w wersji świeżej niż w gotowych mieszankach ziół. Zazwyczaj zawierają one zbyt dużo soli. Gdy już mamy praktycznie całą sałatkę z jajkiem gotowanym. Przygotuj dip, który idealnie połączy wszystkie składniki sałatki i nada jej niesamowitego aromatu. Mój ulubiony domowy dip składa się tylko z trzech składników i robi się go ekspresowo. To tak samo łatwa sprawa jak cała sałatka. W małej miseczce dokładnie wymieszaj po jednej łyżce miodu, oliwy z oliwek i musztardy. Dodaje do niego sok z cytryny lub limonki i polewam całą sałatkę. Oprócz tego możesz postawić na dodatki np., pestki dyni. Taka sałatka to pyszny pomysł na śniadanie, lunch w pracy czy kolacje. Dobra okaże się także wersja z pieczywem, które warto podać do przygotowanej sałatki. Wtedy pamiętaj aby postawić na pieczywo z pełnego przemiału, niech będzie ono żytnie lub razowe na zakwasie. Posmaruj je odrobiną masła i podawaj całej rodzinie. Mój przepis uwzględnia jedną porcję, która możesz śmiało przygotować dla tylu osób dla ilu potrzebujesz. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć smacznego.
Alergeny w sałatce z serem feta i jajkiem
Lista alergenów dla sałatki z serem feta i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze sałatki z serem feta i jajkiem
Zamiast sera feta możesz użyć mozzarelli, która zamiera mniejszą ilość soli.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
jajka,
ser feta,
pomidor,
papryka,
ogórek,
oliwa z oliwek,
oliwki,
musztarda,
miód,
słonecznik,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.