Sałatka z selerem naciowym i szynką
Opublikowano: 19.04.2022 r.
Seler naciowy, szynka z indyka i żółta papryka to trio, które rządzi w tej sałatce. Do tego chrupiące ogórki konserwowe i słodka kukurydza sprawiają, że danie jest pełne smaków i tekstur. Całość dopełnia lekki majonez, który delikatnie łączy wszystkie składniki. Sałatka idealna na szybki lunch lub dodatek do obiadu!
Składniki dla 10 porcji:
- Seler naciowy - 200 g
- Szynka z indyka - 250 g
- Ogórek konserwowy - 300 g (3 średnie sztuki)
- Papryka żółta - 300 g (1 duża sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Majonez light - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Selera naciowego umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Szynkę również pokrój w kostkę.
- Selera i szynkę wrzucić do miski.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Następnie dorzuć do miski.
- Kukurydzę odsącz z zalewy na sitku, następnie dodaj ją do miski.
- Do miski dodaj majonez, sól oraz pieprz.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową sałatkę pozostaw na kilka godzin w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły.
Komentarz dietetyka
Sałatka z selerem naciowym i szynką to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, jednak wykorzystanie majonezu sprawia, że jest dość kaloryczna. Aby zmniejszyć kaloryczność sałatki warto zastąpić majonez jogurtem naturalnym lub greckim.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny