Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
- Szynka konserwowa (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Seler konserwowy (160 g)
- Ananas w puszce - 5 plastrów (180 g)
- Kukurydza konserwowa (140 g)
- Rodzynki (30 g)
- Majonez light - 3 łyżki (30 g)
Przepis na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą krok po kroku
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut by napęczniały.
Jajko ugotuj na twardo.
Odsącz z zalewy selera, ananasa i kukurydzę.
Ugotowane jajko i ananasa pokrój w kostkę i włóż do miseczki.
Dodaj kukurydzę, selera i posiekany szczypiorek.
Następnie pokrój szynkę w kostkę i również dołóż do miski.
Rodzynki odsącz dokładnie na sitku i wrzuć do miski.
Dodaj do sałatki majonez, dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez 20-30 minut.
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z kurczakiem i ananasem
-
Sałatka z kurczaka i ananasem
-
Sałatka z selerem i ananasem
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem
-
Sałatka hawajska
-
Sałatka z szynką i ananasem
-
Sałatka z ryżem i ananasem
-
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
-
Sałatka z selera naciowego z ananasem
-
Sałatka z porem i ananasem
-
Sałatka z surimi i ananasem
-
Sałatka z surimi i ananasa
-
Surówka z marchewki i ananasa
-
Sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i jajkiem
-
Surówka z marchewki i ananasa
-
Sałatka z kurczakiem curry
-
Sałatka z pora i ananasa
-
Sałatki z ananasem
Więcej informacji na temat sałatki z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą potrzebujesz konserwowego selera i kukurydzę, ananasa w puszce, szynkę konserwową, jajko i rodzynki. Dopełnienia smaku nadaje majonez light, szczypiorek, pieprz i sól.
W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by była naprawdę pyszna. Na początku ugotuj jajka na twardo, a rodzynki włóż do miseczki i zalej gorącą wodą by zmiękły. Selera, ananasa i kukurydzę odsącz z zalewy. Pokrój w kostkę szynkę, jajko i ananasa. Posiekaj szczypiorek. Dodaj wszystko do miski razem z odsączonymi z wody rodzynkami. Dodaj majonez i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna sałatka.
Przepis na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą świetnie sprawdzi się, gdy potrzebna Ci tania i smaczna przekąska na imprezę. Przygotowanie całej sałatki nie powinno być droższe niż 15 złotych, więc tym bardziej polecam jej wykonanie.
Seler często wykorzystywany jest do dań, takich jak zupy nadając im słonawego posmaku. Jest to warzywo korzeniowe w całości nadające się do spożycia. Wykazano w nim aż 86 istotnych dla zdrowia składników. Ma w sobie dwa razy więcej witaminy C niż np. cytrusy. Seler wspomaga pracę układu pokarmowego, zwiększając produkcję żółci. Działa moczopędnie, przez co polecany jest dla osób mających problemy z nerkami. Seler konserwowy nie traci wartości odżywczych, za to zmienia się jego konsystencja na bardziej miękką, przez co chętnie wykorzystywany jest do sałatek. Selera konserwowego możesz wykonać również samodzielnie. Wystarczy warzywo obrać i pokroić na małe paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować przez kilka minut w zalewie z wody, octu, soli i cukru, a następnie zapasteryzować w słoikach. Tak przygotowany wytrzyma nawet do dwóch lat.
Wybór majonezu light do sałatki nie jest tu przypadkowy. Jego zawartość kilokalorii może być nawet dwukrotnie mniejsza niż w tradycyjnym majonezie, dlatego sałatka ta będzie dobra również dla osób, które chciałyby zadbać o swoją masę ciała.
Alergeny w sałatce z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Lista alergenów dla sałatki z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler konserwowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze sałatki z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Seler często wykorzystywany jest do dań takich jak zupy nadając im słonawego posmaku. Jest to warzywo korzeniowe w całości nadające się do spożycia. Wykazano w nim aż 86 istotnych dla zdrowia składników. Ma w sobie dwa razy więcej witaminy C niż np. cytrusy. Seler wspomaga pracę układu pokarmowego zwiększając produkcję żółci. Działa moczopędnie przez co polecany jest dla osób mających problemy z nerkami.
Energia i białka
(85g)
Węglowodany
(85g)
Tłuszcze
(85g)
Witaminy
(85g)
Składniki mineralne
(85g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.