Przepis na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
sitko, miska

Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 30 minut by napęczniały.

Jajko ugotuj na twardo.

Odsącz z zalewy selera, ananasa i kukurydzę.

Ugotowane jajko i ananasa pokrój w kostkę i włóż do miseczki.

Dodaj kukurydzę, selera i posiekany szczypiorek.

Następnie pokrój szynkę w kostkę i również dołóż do miski.

Rodzynki odsącz dokładnie na sitku i wrzuć do miski.

Dodaj do sałatki majonez, dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem schłodź sałatkę w lodówce przez 20-30 minut.

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą w białej miseczce przystrojona natką
Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Koszt przygotowania dania
12.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
88 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
58

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne przez cały rok, dlatego możesz ją zrobić i zjeść w każdej chwili. Aby wykonać przepis na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą potrzebujesz konserwowego selera i kukurydzę, ananasa w puszce, szynkę konserwową, jajko i rodzynki. Dopełnienia smaku nadaje majonez light, szczypiorek, pieprz i sól.

W kilku krokach pokazujemy, jak zrobić by była naprawdę pyszna. Na początku ugotuj jajka na twardo, a rodzynki włóż do miseczki i zalej gorącą wodą by zmiękły. Selera, ananasa i kukurydzę odsącz z zalewy. Pokrój w kostkę szynkę, jajko i ananasa. Posiekaj szczypiorek. Dodaj wszystko do miski razem z odsączonymi z wody rodzynkami. Dodaj majonez i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tylko tyle wystarczy, by powstała ta smaczna sałatka.

Przepis na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą świetnie sprawdzi się, gdy potrzebna Ci tania i smaczna przekąska na imprezę. Przygotowanie całej sałatki nie powinno być droższe niż 15 złotych, więc tym bardziej polecam jej wykonanie.

Seler często wykorzystywany jest do dań, takich jak zupy nadając im słonawego posmaku. Jest to warzywo korzeniowe w całości nadające się do spożycia. Wykazano w nim aż 86 istotnych dla zdrowia składników. Ma w sobie dwa razy więcej witaminy C niż np. cytrusy. Seler wspomaga pracę układu pokarmowego, zwiększając produkcję żółci. Działa moczopędnie, przez co polecany jest dla osób mających problemy z nerkami. Seler konserwowy nie traci wartości odżywczych, za to zmienia się jego konsystencja na bardziej miękką, przez co chętnie wykorzystywany jest do sałatek. Selera konserwowego możesz wykonać również samodzielnie. Wystarczy warzywo obrać i pokroić na małe paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zagotować przez kilka minut w zalewie z wody, octu, soli i cukru, a następnie zapasteryzować w słoikach. Tak przygotowany wytrzyma nawet do dwóch lat.

Wybór majonezu light do sałatki nie jest tu przypadkowy. Jego zawartość kilokalorii może być nawet dwukrotnie mniejsza niż w tradycyjnym majonezie, dlatego sałatka ta będzie dobra również dla osób, które chciałyby zadbać o swoją masę ciała.

Wartości odżywcze sałatki z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
103.75 kcal
88.19 kcal
Białko
4.08 g
3.47 g

Węglowodany w sałatce z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
13.34 g
11.34 g
Węglowodany przyswajalne
12.30 g
10.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.04 g
0.89 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
4.28 g
3.64 g
Tłuszcze nasycone
1.47 g
1.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.81 g
2.39 g
Tłuszcze jednonasycone
1.72 g
1.46 g
Tłuszcze wielonasycone
1.09 g
0.92 g
Cholesterol
38.62 mg
32.83 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A
17.44 µg (mcg)
14.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.09 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Witamina C
4.13 mg
3.51 mg
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.14 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
12.88 µg (mcg)
10.95 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.08 mg
Niacyna
0.94 mg
0.80 mg
Foliany
20.28 µg (mcg)
17.24 µg (mcg)
Beta karoten
56.49 µg (mcg)
48.02 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
504.95 mg
429.21 mg
Potas
199.06 mg
169.21 mg
Wapń
19.40 mg
16.49 mg
Fosfor
56.07 mg
47.66 mg
Magnez
13.35 mg
11.35 mg
Żelazo
0.55 mg
0.47 mg
Cynk
0.56 mg
0.47 mg
Miedź
0.06 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler konserwowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Cena przygotowania sałatki z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka konserwowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Seler konserwowy
160 g
3.50
Za 320,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 160 g
Ananas w puszce
180 g
5 plastrów
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.18
Za 180 g
Kukurydza konserwowa
140 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 140 g
Rodzynki
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Majonez light
30 g
3 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób